Příběhy obtěžování žen v metru víří sociální sítě

Bigstockphoto.com
|
10. 07. 2016
|
Začalo to jako twitterová výzva serveru Huffington Post ke sdílení historek s hashatagem, který by se dal volně přeložit jako „ženou v hromadné dopravě“. Následovala ledová sprcha tvítů, jejichž obsah budí pohoršení a znechucení. Obtěžování žen v metru je prostě na denním pořádku.

Je třicet stupňů, jedeš ráno do práce vděčná za chladný průvan v metru, kontroluješ instagramové dění, když si ho všimneš. Je mu kolem padesáti a střídavě přepíná pohled z tvého výstřihu k lýtkům. Tvůj podezřívavý výraz mu dodá kuráž. „Krásný!“ ukáže z metru a půl na tvá prsa a naznačí jejich mačkání. Vítejte v hromadné dopravě, kde se přání úchylů přibližuje realitě.

Vypadl mu z kalhot

Původní výzva sice cílila na anglicky mluvící ženy, příspěvky do diskuze se ale od české zkušenosti moc neliší. Z mnoha příspěvků ale stávají vlasy hrůzou na hlavě. Uživatelka CKukreja z Indie například napsala: „Stál vedle mě v nacpaném vagónu a otíral se o mě. Trvalo mi strašně dlouho, než mi došlo, co vlastně dělá. Bylo mi šestnáct.“ Britka Betty přihodila podobně drsnou historku: „Položil si nohu na sedadlo vedle mě a začal flirtovat. Nahnul se ke mně a vypadnul mu z kalhot.“ Nicole z kalifornského Berkley popsala svůj děsivý příběh: „Procházela jsem metrem k parkovišti, sledoval mě celou cestu ve svém autě a při tom mastruboval. Musela jsem utéct.“ Britka Holly se svěřila se svou špatnou zkušeností: „Ten muž mi opakovaně osahával nohu v nacpaném londýnském metru. Bylo mi tou dobou 14.“

Čti také Na co nejčastěji umírají mladé Češky. Holky, na tohle bacha

Čas vinit agresora

Nevyžádaný kontakt nebo dokonce veřejnou mastrubaci naštěstí mnoho z nás nezažilo - alespoň ne na denní bázi. Historky ze sociálních sítí jsou ale plné každodenních ponižujících situací. Většinou jsou to upřené pohledy, mumlající individua nebo hlasité sprosté komentáře. Je úplně jedno, jestli ses ocitla v Praze, New Yorku nebo Paříži. Hromadná doprava je pro úchyly ráj bez ohledu na zeměpisnou šířku. Pár případů od nás uniklo do médií, třeba tento, tento nebo tento. Přesto v Česku stále převládá názor, že za újmu si často může žena sama svým vzhledem nebo chováním. K tomuto omezenému argumentu můžeme dodat jen to, že úchyla nezastaví ani převlek za jeptišku. A navíc - i kdybys jela metrem nahá, dává to snad někomu právo na tebe sahat? Je čas přesunout pozornost od obětí k predátorům.

Máš za sebou podobnou zkušenost? Napiš nám do komentářů, na Facebook nebo na Instagram.

Související články