Objímejte se! Existuje spousta důvodů, proč byste měli

Bigstockphoto
|
28. 10. 2021
|
Lidé jako by se dělili na tři tábory. Ti první nesnesou objetí ani od svých nejbližších. Ti druzí ho milují a objímají nejen svou rodinu, ale i své přátele a při některých speciálních příležitostech třeba i kolegy. Těm třetím je to jedno.

Velké procento lidí objetí snese, ale nic moc jim to neříká, možná jim to přijde trochu teatrální, ale prostě to přetrpí, když už k tomu dojde. Ta část lidí, která se objetí i jiným dotykům vyhýbá, nesnáší vpád ostatních do vlastní osobní až intimní zóny. Do té si ostatně pouštíme osoby podle toho, jak blízké a sympatické nám jsou.

Objímači rádi projeví náklonnost příslušníkům své rodiny, přátelům, partnerům a příležitostně i jiným osobám (třeba když se dozvíš, že jsi vyhrála ve Sportce, a vedle tebe stojí jen neznámý chlapík). Přijde jim to milé, upřímné, příjemné. A hlavně je to prospěšné. Zjisti v následujících řádcích, proč tomu tak je!

bigstock-156141893.jpg

Objetí, pohlazení a polibky vyvolávají pocit štěstí.
Bigstockphoto
Dokážeš své nejlepší kamarádce dát pusu a obejmout ji? Báječné!

Objímání zlepšuje náladu a pomáhá proti depresi

Smutní lidé často nepotřebují vtípky, ale to, aby je někdo blízký objal. A je jedno, jestli jde o normální smutek, nebo regulérní depresi. Vědci dokázali, že při objímání mozek vyplavuje oxytocin a serotonin, což jsou hormony, které způsobují pocit štěstí a také nás uklidňují. Dotyk samotný má utěšit, to je jeho hlavní účel. Při objetí máš aspoň na pár vteřin pocit, že je všechno v pohodě, i když jsi jinak v pořádném průšvihu.

Pomáhá proti bolesti

Je to skoro neuvěřitelné, ale objímání skutečně pomáhá proti bolesti. Samozřejmě nesmí jít o neléčenou mnohačetnou zlomeninu. Bolí tě svaly, namohla sis záda? Nech se obejmout. Napětí ve svalech se takovým kontaktem snižuje a harmonizuje se i krevní tlak.

Podporuje imunitu u dospělých a vývoj u dětí

Zatímco dospělí si objímáním podporují imunitní systém a jsou pak méně náchylní k onemocnění, jako je chřipka, u dětí jde ještě o víc. Podle průzkumů dochází u dětí, které rodiče či jiní blízcí neobjímají, k pomalejšímu duševnímu i tělesnému vývoji.

Jak často se objímat?

Nezávisle na všem děti potřebují denně obejmout nebo přijít do bližšího kontaktu zhruba 10x denně. Když jsou nemocné, tak ještě víckrát, aby se cítily dobře. U dospělého člověka stanovují odborníci minimum 4 objetí denně, pro spokojenost je to 8 objetí denně, a když se člověk potřebuje dostat z duševní nepohody, tak alespoň ještě o 4 objetí více.

bigstock-171240941.jpg

Psi se v terapii dotykem velmi osvědčují u všech věkových kategorií.
Bigstockphoto
Nezdráhej se objímat svého mazlíčka. Jen pozor, některým zvířatům to nemusí být příjemné. To musíš vychytat.

Zvyšuje sebevědomí

Během objetí dochází údajně u objímajících se lidí k nárůstu sebevědomí. Cítí se totiž přijímaní, na chvíli zapomínají na své strachy a mají pocit bezpečí i toho, že se mohou druhým otevřít.

Podporuje empatii a vstřícnost

V dlouhodobém vztahu, nejen v tom partnerském, ale v rodinném a přátelském, je objetí takřka nezbytné, tedy podle toho, jak je to komu příjemné. Objímáním se prohlubuje důvěra ve druhého člověka, empatie a vstřícnost vůči němu.

bigstock-152156594.jpg

Senioři potřebují objetí kvůli pocitu sounáležitosti.
Bigstockphoto
Objetí je nejdůležitější pro děti a pro starší osoby. Tak s tím něco udělej, až půjdeš na návštěvu k babičce nebo mamce.

A co ostatní dotyky?

Ani ostatní dotyky, jako hlazení nebo polibky, neomezujeme jen na partnery. Nemusí totiž vždycky jít o akt s erotickým podtextem, naopak převažují dotyky a polibky, které s erotikou nemají moc společného a vyjadřují spíš cit a péči o druhého.

Vyjadřování lásky obecně je velmi důležité pro děti, na kterých se absence těchto vyjádření může nepěkně podepsat v budoucnu – například nemusí být schopné dávat lásku a mohou se docela uzavřít před okolním světem.

Zajímavý fakt je také ten, že partneři by se měli políbit několikrát denně a čím více polibků bude, tím lépe. Aspoň tři polibky denně by měly být vášnivé, abyste neměli pocit, že žijete jako bratr se sestrou. Zjisti, co ti svými polibky říká!

Dotyky velmi pomáhají i dospělým, starším a seniorům. Je to vyjádření starosti a sounáležitosti, kterého se jim často bohužel příliš nedostává.

Jak jsi na tom s objímáním a ostatními dotyky ty? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články