Vyvracíme mýty o (ne)zdravých potravinách

www.bigstockphoto.com
|
26. 04. 2020
|
Dnešní doba je bohatá na informace. Tak bohatá, že už ani nevíme, které si vybrat. V čím dál větší míře to platí i potravinách a surovinách. To, co je jeden rok zdravé, další rok označují odborníci za omyl. A lepší to zřejmě už nebude.

Dnes už je opravdu hodně těžké zorientovat se v tom, co je opravdu jednoznačně zdravé a co ne. Vždycky ale bude platit pravidlo, že všeho moc škodí a přiměřeně si můžeme dopřát snad jakoukoli dobrotu. Podle jejího složení pak půjde o to, jestli přiměřeně znamená jednou za týden nebo za půl roku.

Podívej se s námi na potraviny a suroviny, které se teď nejvíc řeší a kolem kterých panují mýty, jež by hravě zastínily i ten o Napoleonově komplexu.

Vejce

Vejce jsou nedílnou součástí zdravého jídelníčku všech, kteří nekonvertovali k veganství. Dlouho se mělo za to, že cholesterol obsažený ve žloutku má výrazně negativní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Dneska už jsme ale zase o něco chytřejší. Vejce je skvělým zdrojem bílkovin, mastných kyselin, vitamínů, minerálů a třeba i lecitinu, který je perfektní pro mozek, játra, žlučník a další drahocenné součástky našich těl. Mnohem horší než konzumace vajíček jako takových je pro hladinu cholesterolu v krvi vysoký obsah nasycených mastných kyselin v celkovém jídelníčku. Přečti si taky článek, který jsme věnovaly speciálně vajíčkům!

bigstock-close-up-of-eggs-in-a-basket-177380341_1.jpg

Že vejce způsobují vysokou hladinu cholesterolu v krvi, je mýtus, kterému lidé stále věří.
Vejce jsou dobrým zdrojem bílkovin, takže s chutí do nich.

Kokosový olej

Rozhodně si nezaslouží být miláčkem našich domácností, ač se jeden čas vydával za superpotravinu. Ještě pořád ho vídáme v obchodech se zdravou výživou nebo ve zdravých koutcích v supermarketech. Je přitom bohatý na nasycené mastné kyseliny a podle odborníků jich obsahuje víc než vepřové sádlo. Takže nebrat.

Mladý ječmen

Kdo si ho aspoň jednou nekoupil nebo ze zvědavosti neochutnal u známých, jako by nebyl. Brčálově zelená voda vždy slibovala očistné účinky a pozřít ji člověk mohl jen s největším sebezapřením a myšlenkou na pročištění organismus, zpomalené buněčné stárnutí i přísun vitamínů a minerálů. Jenže všechny tyhle výhody hlásali prodejci, kteří taky jenom potřebují platit účty. Klinicky ověřené výsledky požívání mladého ječmene neexistují, užitečnou se prokázala být pouze vláknina, kterou lze ale hravě načerpat odjinud – třeba z dostatku zeleniny nebo psylia.

Umělá sladidla

Jakmile vyřkneš ve společnosti, že umělá sladidla nejsou tak hrozná, jak se o nich tvrdí, bude to mít asi takový efekt, jako bys řekla, že u tebe doma přistáli mimozemšťani. Rázem budeš středem pozornosti a budeš muset vysvětlovat. Nikdy se však neprokázal skutečně škodlivý dopad na zdraví a pokusy, které v 70. letech vědci dravě prováděli na aspartamu, se dnes jeví jako nepřesné a nevhodně prováděné. Když vynecháme aspartam, existují i kvalitnější umělá sladidla, jako třeba sukralóza nebo xylitol, který má mimochodem příznivý vliv na zuby, což je důvod, proč ho najdeme v zubních pastách nebo žvýkačkách.

Ořechy

Když sníš ořech, do rána ztloustneš o pět kil. Zdá se ti to přehnané? Nutričním poradcům se zdá přehnané to, jak lidé ořechy vnímají obecně – jako kalorické zlo plné tuků. Jde však o tuky prospěšné zdraví, a když si dáš denně maximálně hrst, nestanou se důvodem k přibírání. Pokud nebudeš jiným způsobem překračovat doporučený denní příjem energie. Ořechy do jídelníčku patří!

bigstock-mix-nuts-on-wooden-table-healt-146354642.jpg

Ořechy jsou zdravé, protože obsahují pro tělo vhodné tuky.
Hrst ořechů denně může být i zdraví prospěšná.

Palmový olej

Kdo dneska neřeší „palmáč“, ten je mimo. Přitom je mnohem horší pro Indonésii, kde se kvůli němu ustavičně kácí, než pro naše zdraví. Smažení je nezdravé tak jako tak a je jedno, jestli ho provedeš na palmovém, řepkovém nebo jiném oleji. 

Pečivo

Jestli chceš zhubnout nebo nepřibírat, vynech pečivo. Tak tohle taky neplatí. Pokud pečivo zapadne do denního kalorického příjmu, který je nastaven na udržování váhy nebo hubnutí, neměl by figuru ohrozit. Lepší a hodnotnější je však žitné pečivo oproti tomu pšeničnému. A pozor, tmavé neznamená žitné nebo zdravější. Spousta výrobců chléb barví, protože dobře zná myšlenkové pochody lidí, kteří by rádi jedli zdravější věci, jenom nevědí, podle čeho se orientovat.

bigstock-126221348.jpg

K diskutovaným potravinám patří i pečivo, které však není jednoznačně špatné.
Pečiva se nemusíš úplně vzdát. Jen ti musí zapadnout do kalorického příjmu s ohledem na správné množství makroživin, tedy bílkovin, sacharidů a tuků.

Ovocné šťávy

Stoprocentní ovocné šťávy jsou fajn, mají v sobě vitamíny a hrozně dobře chutnají. Neznamená to ale, že bys je mohla pít po litrech. Rozhodně je třeba dívat se na množství cukrů a srovnat je s množstvím ovoce. Protože sníst pět pomerančů denně fakt není zdraví prospěšné – aspoň ne tehdy, když se nesnažíš vykrmit se do velikosti velryby. Ostatně o tom, proč to s fruktózou nepřehánět, jsme taky už psaly.

Související články