„Normální je se nemýt,“ hlásá americký chemik

www.bigstockphoto.com
|
10. 03. 2019
|
Co by se stalo, kdybychom se přestali mýt? Otázka, nad kterou se pravděpodobně nezamýšlel nikdo z nás. Pokud by ti někdo tenhle dotaz položil, pravděpodobně si vzpomeneš na bezdomovce, kterého jsi potkala v MHD a jeho nenapodobitelný odér.

Celkem jednoduše tak vyvodíš, že bys byla špinavá, nepříjemně páchla a pokoušela by se o tebe celá řada nemocí. Je to pravda? Podle jistého amerického chemika Davida Whitlocka ne tak docela. Zastává totiž názor, že normální je se nemýt. Případně se mýt pouze tehdy, potřebujeme-li smýt z kůže cizorodou látku (prach, špínu, motorový olej).

Za pár týdnů se to „usadí“

Tenhle chemik dále tvrdí, že si tělo po nějaké době (zhruba po několika týdnech) vytvoří vlastní rovnováhu „hodných“ bakterií, které se živí chemickými látkami na jejím povrchu. Aby svoji teorii potvrdil, rozhodl se celých dvanáct let nemýt. Jaké jsou výsledky jeho studie? Má prý daleko lepší náladu a imunitu.

Matka Špína

Kromě „hodných“ bakterií, které se na lidské pokožce začnou tvořit, zde existují i bakterie „zlé“, díky nimž pokožka nepříjemně zapáchá. I s tímhle se ale naučil Whitlock žít. Vymyslel speciální sprej vlastní výroby, který na internetu prodává pod označením „Matka Špína“ (Mother Dirt). Sprej obsahuje bakterie, které amoniové sloučeniny tráví a tak brání zápachu.

bigstock-woman-washing-hair-214438444.jpg

Sprcha, bez té si život dnes už neumíme představit.
Bigstockphoto
A nás by zajímalo, kam to lidstvo jednou dopracuje.

Whitlock není jediný

Prodejce „Matky Špíny“ ale není jediný, kdo tomuhle netradičnímu trendu propadl. V této souvislosti s ním se hovoří také o jistém cyklistovi Robovi Greenfieldovi, který vyrazil na kole napříč Spojenými státy a vzhledem k jeho ekologickému smýšlení se zařekl, že se po celou dobu bude mýt pouze v přírodních zdrojích anebo u netěsnících hydrantů. Své slovo dodržel. Na konci téhle cyklotoulky prý vypadal (a voněl) stejně jako ostatní. Rozhodl se tak v „nemytí“ i nadále pokračovat.

Co si myslíš o novém trendu? Zvrácenost, nebo cesta k přirozenosti? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články