Neumíš přijímat pochvaly a komplimenty? Nauč se to!

Shutterstock
|
03. 09. 2023
|
Zatímco když nás někdo „pucuje“, protože se nám něco nepovedlo, bereme to tak nějak normálně. Není to příjemné, ale budiž. Když na nás ale někdo vytasí kompliment, na veřejnosti i v soukromí, většina z nás neví, jak reagovat. Tak se na to spolu podívejme.

Při průšvihu se umíme omlouvat, je to logická reakce. Když někdo ale najednou vyzdvihne některou z našich předností, dostáváme se do rozpaků, začneme se červenat, koktat a nejradši bychom zmizeli z povrchu zemského – pokud se necítíme jako mistři světa. Co je správné na kompliment a pochvalu říct? Jak reagovat a co rozhodně nedělat?

Přijmout a nevracet

Základní pravidlo je neoplácet hned stejnou mincí. Když ti někdo pochválí nový účes, outfit nebo podotkne, že jsi šikovná a s náročným úkolem ses poprala perfektně, neříkej hned dotyčnému, že on má krásný účes pořád, vždycky mu to sluší nebo že nejsi o nic šikovnější než on. Taková lichotka ztrácí na ceně a významu. Usměj se, poděkuj a jede se dál. Po čase můžeš zalichotit ty dotyčné nebo dotyčnému.

Lichotky si nevynucuj!

To vůbec nejhorší, co můžeš v tomhle ohledu udělat, je lichotky si vynucovat. Když se svého miláčka zeptáš, s kým zažil ten nejlepší sex svého života, on bude dobře vědět, že musíš v odpovědi zaznít ty, jinak přijde fakt sakra velký průšvih. Vůbec to ale nemusí být pravda, takže ho tím pěkně zdeptáš a mezi námi – taková lichotka nemá žádný význam, protože o její pravdivosti se dá do aleluja pochybovat.

bigstock-210753439.jpg

Pochvaly a komplimenty si jednoduše užívej!
Bigstockphoto
Spousta lidí se radši začne po komplimentu shazovat. A to je špatně!

Jednou pro vždy se přestaň shazovat

Jakmile ti někdo zalichotí nebo tě pochválí, určitě nemlč. Prostě poděkuj. Rozhodně nic nedodávej jen proto, že máš pocit, že neshodit se znamená být namyšlená. Vůbec ne. „Ta tvoje svíčková je fakt báječná.“ „Ale jdi ty, moc se mi nepovedla, takhle by to uvařil každý…“ Absolutně ne! Když ti někdo vysekne kompliment, myslí to vážně. Pokud to není lživý manipulátor a nedostává tě pochvalami tam, kde tě on sám chce mít.

Při pochvale, ať už máme sebevědomí jakékoli, mozek zajistí pozvednutí sebedůvěry, byť jen na chvilku. Ti s nižším sebevědomím na tak báječný pocit nejsou moc zvyklí, takže se snaží automaticky a nevědomky emoci potlačit. A to je škoda.

Co si o sobě sama myslíš?

Sebevědomí a sebedůvěra, to jsou obecně ošemetné záležitosti. Obtížněji se s pochvalami a komplimenty vyrovnávají ti, kteří z podstaty věci nevěří tomu, že by mohli něco udělat dobře nebo že by jim to mohlo slušet. Pak přichází na řadu popření. A jak dlouho si myslíš, že ti lidi budou říkat, že ti to sluší, když je pokaždé budeš přesvědčovat o opaku? Buď si jistá, že brzy přestanou.

Nad komplimenty nepřemýšlej

Věty ty „páni, ty jsi zhubla“ nebo „dneska vypadáš fantasticky“ slýcháš taky? Tak nad nimi nepřemýšlej. Dotyčný to vážně nemyslí tak, že jsi byla ohromně tlustá, když jste se viděli naposled, nebo ti to extrémně neslušelo, případně že ti to nesluší nikdy a dneska je to výjimečně. Fakt. Když lichotku nepronese jasně sarkastickým tónem, myslí to vážně. Poděkuj a nezkoumej to. Vždycky by tě měl kompliment potěšit, bez výjimky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články