Na co nejčastěji umírají mladé Češky. Holky, na tohle bacha

Bigstockphoto
|
07. 06. 2016
|
Alkohol, problémy ve vztazích, zákeřné nádory i kombinace tabáku a antikoncepce. To jsou podle statistik jedny z rizikových faktorů, které zvyšují rizika úmrtí u dívek ve věku mezi 20 až 35 lety. Jaké jsou tedy nejčastější příčiny úmrtí mezi mladými Češkami a jak se aspoň částečně bránit?

Dopravní nehody

Není žádným překvapením, že nejvíce mladých dívek umírá při autonehodách. Často bohužel nemůžete dělat nic. Pokud do vás vpálí autem opilý idiot, je to prostě smůla. Bohužel, spousta z nás umírá zcela zbytečně kvůli tomu, že se nechá přesvědčit, aby do auta s opilým idiotem sedla.

Nemoci srdce a cév  

Dlouhá léta se tvrdilo, že nemoci srdce ohrožují výhradně muže. Není tomu tak. U žen mezi dvaceti a třiceti lety jsou dokonce druhou nejčastější příčinou úmrtí. Některým potížím se dá předejít vhodnou životosprávou. U mladých žen bývá často příčinou potíží kombinace antikoncepce a tabáku. V případě vrozených dispozic zvyšuje tato kombinace rizika až padesátinásobně.

Na zdravý životní styl není nikdy pozdě. Nech si poradit, jak shodit přebytečný tuk!

Rakovina prsu

Ačkoliv by se mohlo zdát, že nádorová onemocnění se týkají spíše starších ročníků, čím dál častěji se vyskytují i u mladých žen do 35 let. Každý rok, více než sto případů! Lékaři doporučují provádět samovyšetření prsu již od 22 let a při prvním podezření neváhat s návštěvou odborníka. Jde totiž skutečně o život!

Sebevražda

Muži páchají sebevraždy čtyřikrát častěji než ženy. Rozdíl je i ve způsobu, kterým rozdílná pohlaví odchod ze života volí. Ženám mnohem víc záleží na tom, jak i po smrti vypadají a proto volí méně často drastické metody, jakými jsou skok pod vlak či oběšení. Podle odborníků je jen malé procento sebevražd zapřičiněno duševními chorobami. U mladých dívek tvoří častou příčinu sebevražd problémy ve vztazích spáchané v afektu. U podobných příčin dovedou velmi efektivně pomáhat odborníci na linkách pomoci. Ročně tak zachrání tisíce životů.

Rakovina děložního čípku 

Minulý rok dojal celé Česko statečný boj sedmadvacetileté Lucie Bittalové, která poté co onemocněla rakovinou děložního čípku, upozorňovala prostřednictvím kampaně Měsíc raka ostatní dívky na nutnost preventivních prohlídek. Ve skutečnosti podle pojišťoven navštěvuje pravidelně svého ženského lékaře jen asi polovina z žen ve věku mezi 25 až 35 lety. Lucie svůj boj prohrála, její apel na prevenci pomohl vyhrát život spoustě jiných žen.

Přestože předčasný konec mladého života je vždy krutou ranou osudu, jde rizika částečně snížit opatrností a vhodnou prevencí. Nenechat se vlákat do věcí, do kterých se vám samotným nechce či se nebát při podezření na zdravotní potíže obrátit na odborníka. Je totiž lepší se deset minut cítit nepříjemně, než přijít navždy o chvíle s těmi, které máte rády.

Sleduj Kočky na Facebooku a Instagramu a už ti neuteče žádná zajímavost!

Související články