Mindfulness: buď šťastnější díky prožití přítomnosti

bigstockphoto.com
|
20. 05. 2022
|
Chytré telefony, sociální sítě, neustálý kontakt a spousta vzruchů nás dnes takřka nutí být stále na příjmu a dělat několik věcí naráz na úkor jejich kvality. Jen málokdo tomu tlaku dokáže odolat. Jedním ze způsobů, jak to dokázat, je technika mindfulness.

Tuhle techniku sice vyučují lektoři na spoustě drahých kurzů, ale bez větších potíží ji zvládneš natrénovat i sama, aniž bys vydala jedinou korunu. Technika mindfulness staví na základní myšlence, a to naplno prožít přítomný okamžik. Pochvalují si ji „obyčejní smrtelníci“ i největší světové celebrity. Jak ji tedy zapojit do života a proč vůbec?

Autopilot nebo balast, který se nastřádal

Mozek je neuvěřitelně složitý a fascinující. Jakmile se ale nesoustředíš na jednu věc pořádně, dojde buď k přepnutí na jakéhosi autopilota, ve chvílích, kdy nemusíš usilovně přemýšlet. Je to třeba během chůze, čistění zubů a podobných činností. Nebo mozek probírá veškerý balast, který se v něm nastřádal: „Ježiši, zase jsem nevrátila tu knížku Romaně. A musim zavolat tý mamce. Potřebuju na gyndu, ale kdy se tam mám dostat, když máme příští týden tak nabitej v práci?“ A tak dále. To určitě znáš.

Mindfulness ti pomůže se toho zbavit. Ne že bys po zvládnutí téhle techniky měla dokonale prázdno v hlavě, ale budeš se umět víc soustředit na svoje momentální emoce a prožít je. Nakonec je budeš pozorovat asi tak, jako by sis je pustila ve filmu a ten pozorovala z gauče.

pexels-photo-135013.jpeg

Příroda je skvělým objektem k procvičování techniky mindfulness.
pexels.com
Zpěv ptáků, vůně dřeva i lavička, na které sedíš - to všechno jsou vjemy, které můžeš vnímat v lese. Zkus to!

To, co vnímáš vs. to, co se děje

A právě onen dojem nezávislého pozorování je to, co tě přivede na cestu ke spokojenějšímu a vyrovnanějšímu životu. Ne nadarmo začali s technikou mindfulness pracovat i přední světoví psychologové při svých sezeních a komunikacích s pacienty. Velkým problémem lidí po celém světě je dnes vnímání dějů kolem a zároveň jejich okamžitého hodnocení či emociálního zabarvení, které vychází ze zkušeností nebo jen fantazie.

Příkladem za všechny může být třeba to, že máš pocit, že se dva chlápci v tramvaji smějí, protože jim přijdeš komická (v negativním slova smyslu). Oni si ale momentálně vzpomněli na svoje víkendové vylomeniny a jejich smích s tebou nemá nic společného.

Proto je důležité naučit se všímavosti bez zapojení hodnotících procesů, tedy vnímat děje kolem bez toho, že bys mu přidávala emočně nabitý obsah. Zároveň je jedním z cílů techniky naučit se nereagovat pouze automaticky na základě zažitých vzorců a stereotypů, ale rozhodovat se a reagovat uváženě, přesně tak, jak ty sama v dané situaci v rámci adekvátnosti uznáš za vhodné.

V neposlední řadě přichází to, o čem byla řeč na začátku článku: dalším cílem je naučit se vnímat přítomný okamžik, aniž by ses nechala rušit vnějšími vlivy nebo svým vlastním mozkem a tím chaosem, který v něm chtě nechtě máš, i když si to hned možná neuvědomuješ.

Mindfulness je technika pro zdravé i nemocné

Mindfulness a její ovládání pomáhá všem, kteří se jejímu zvládnutí dostatečně věnují a natrénují ji. Pomáhá zdravým lidem, ale i těm, kteří vyhledávají pomoc psychologů a psychiatrů. Vědci už dokázali její pozitivní dopady na osoby trpící bipolární afektivní poruchou, závislostmi, úzkostmi, poruchami spánku, posttraumatickými stresovými poruchami a mnohými dalšími nepříjemnostmi. Samozřejmě se díky ní dá eliminovat množství stresu, které se do nás dnes a denně opírá.

Kde se tohle „kouzlo“ vzalo a jak se ho naučit?

Historie mindfulness (v češtině vědomé vnímání, všímavost nebo bdělá pozornost) sahá až do 70. let, kdy s touto metodou na snižování stresu přišel na Massachussetské univerzitě profesor medicíny Jon Kabat-Zinn. Ten totiž zjistil, že už po dvou měsících tréninku techniky jeho pacienti zvládají takové stresové situace, při kterých by se dříve sesypali jako domeček z karet. Dovednost odolávat stresu je neopustila po několik dlouhých let, což pro ně byl zázrak. A tak se metoda začala šířit po celém světě.

bigstock-125294966.jpg

Mindfulness se ti bude hodit o samotě i na veřejnosti.
bigstockphoto.com
Jsi s kamarádkami? Vykašlete se na telefony a věnujte se přítomnému okamžiku.

Nedá se to všechno ale zvládnout hned. Je zapotřebí trénovat, právě oněch osm týdnů – někomu to jde rychleji, někomu pomaleji. Ale nakonec jsme všichni schopni to dát. Kde a jak můžeš trénovat?

Při čištění zubů: Nezkoumej v zrcadle, kolik máš vrásek nebo jak podivně ti zase narostly vlasy od té doby, co jsi byla u kadeřnice. Zaměř se na chuť pasty, na dotyk kartáčku zubů a dásní, každý pohyb ruky s kartáčkem i plosky nohou dotýkající se podlahy.

Při sprchování nebo koupeli: Vnímej vodu, která dopadá na kůži nebo se jí (ve vaně) dotýká, i vůni koupelové pěny nebo sprchového gelu. Užívej si každou kapku a nepřemýšlej nad tím, co musíš všechno stihnout, než se vydáš do víru velkoměsta.

Při cestě do práce: Vídáme to dennodenně. Lidi se usadí do tramvaje, pustí si hudbu, projíždějí sociální sítě nebo se začtou do knížky. Jestli k nim patříš, tak s tím něco udělej. V MHD obvykle není nijak příjemná nálada, ale to nepohodlí nezažíváš jenom ty. Začni se místo soustředění na křik dítěte nebo nářky seniorů o bolavých kyčlích soustředit na cestu, na to, jak se cítíš, když tramvaj brzdí nebo se rozjíždí. A pokud chodíš do práce pěšky, tím líp. Dívej se kolem sebe a vnímej hrboly v cestě, díry a lidi kolem.

Báječné je, že když umíš aplikovat tuhle techniku, užiješ si tak stoprocentně i to, co cíleně chceš. Třeba na dovolené totiž nechceš při krásné túře myslet na to, kolik se toho na tebe navalí, až se vrátíš do práce.

bigstock-woman-in-the-shower-back-side-97472078.jpg

Sprchování je jednou ze situací, kdy mindfulness trénovat.
bigstockphoto.com
Mindfulness můžeš trénovat i ve sprše. Tam to jde extra dobře!

Jak vypadá člověk, který mindfulness ovládl? Spokojeně!

Zajímavé je, že spokojenost, která člověka zaplaví, jakmile techniku mindfulness zvládne, je to, že přínosy jsou nejen vnitřně cítit, ale také jsou vidět navenek. Člověk se lépe soustředí, cítí se celkově spokojeně, podává lepší výkony, snáz obstojí ve výzvách a stresových situacích. K dalším přínosům této metody patří například pružnější myšlení, příjemnější emoce, lepší soustředění a paměť, dokonce i snížení fyzické bolesti a další. Rozhodně to stojí za zkoušku!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články