Menstruace bez příkras. Prdíme, ládujeme se a přijdeme si odporné

Bigstockphoto
|
09. 10. 2023
|
O menstruaci už toho bylo napsáno dost a trošku nás těší, že se o ní v posledních letech vede osvěta, aby i „páni tvorstva“ věděli, proč nás otázka „tys to zas dostala?“ vytáčí na maximum.

Oni se totiž občas pánové ptají, když nemáme dobrou náladu nebo nás pět minut předtím naštvali (třeba tím, že zase nechali ležet nošené ponožky u postele). Jasně, během menstruace je spousta z nás rozladěná a občas nás štve už jenom to, že dýcháte a necrčí z vás krev, ale… K věci.

Snědly bychom i vlka s babičkou

A klidně bychom si jako dezert naservírovaly i Karkulku. Valíme meníčko z fastfoodu, naklopíme na to limču plnou cukru, sbaštíme kyblíček zmrzliny a s toužebným očekáváním pokukujeme po pytlíku mastných chipsů, načež bouchneme ještě čokoládičku, protože slané se musí vyrovnat sladkým, že jo.

Během svých dnů míváme větší hlad, protože bojujeme s kolísáním hladiny hormonů a taky cukru v krvi.

Co s tím? Není od věci si přidat. Ale dát si kvalitní jídlo bohatší na bílkoviny a zdravé tuky. Ono takové ládováníčko každý měsíc může pěkně zamávat se sebehezčí postavou nebo se zdravím, protože přemíra sacharidů, které nespotřebujeme, vede k ukládání energie v podobě tuků.

bigstock-overweight-woman-eating-burger-447391786.jpg

Ženám během menstruace jednoduše nebývá dobře.
Bigstockphoto
Během menstruace bychom snědly klidně i obal od meníčka.

Prdíme. Jo, fakt

Plynatost skutečně není výsadou obtloustlých životem zmožených padesátníků, kteří právě u večerních zpráv dotahují svoje tradiční druhé pivo. Jsou to právě ty zmiňované hormony a jejich výkyvy, které způsobují to, že střeva najednou pracují pomaleji, nebo naopak rychleji.

Každopádně plynatost během menstruace prý trápí na 70 % žen, a když můžeme, řádně si ulevíme. Nepřítel má v tomhle případě jméno progesteron.

Co s tím? Ideální je jíst to, co náš problém nezhorší – fajn je vyhnout se přemíře soli (chipsy), jednoduchým cukrům (sladkosti), kofeinu, tučnému masu, nikotinu a alkoholu (i když bychom nejradši vysáply lahev vína na posezení, abychom o sobě chvíli nevěděly). A nezapomeň se nadopovat vitamíny a minerály – nejvíc pomáhá B6, E a vápník. Dodat můžeš i železo, protože jeho hladina v těle s krvácením citelně klesá, s čímž přichází únava.

Přijdeme si nechutné a odporné

Jasně, některé alternativní žínky se v batikované sukni po kotníky brouzdají ranní rosou a děkují za své tělo se všemi „dary“, které jim byly dány. Ostatní to buď nijak neprožívají, nebo si během menstruace vyloženě přijdou nechutné. Proč?

Kromě toho, že vypouštíme nevábně páchnoucí plyny, jsme taky oteklé, máme nafouklé břicho, nabobtnají nám stehna, některé ženy dokonce bolí prsa… A ke všemu z nás několik dní teče ta krev.

Co s tím? Přežít. Musíme to přežít.

Potíme se

Nekecáme, potíme se. Na rozdíl od některých žen a spousty pánů víme, že deodorant nás neudrží svěží po dobu 48 hodin, takže máme snahu aspoň nepáchnout na sto honů, nicméně make-up bychom musely „překopávat“ co dvě hodiny, protože když se vlivem výkyvu hormonů potíme, není to prostě ono. Ale samozřejmě se od nás očekává, že budeme za každých okolností krásné až dokonalé. Tak určitě.

Co s tím? I tohle musíme přežít.

Jsme trošku na zabití

Jo, protože z kombinace všeho, co bylo napsáno výš, snad nic dobrého vzejít nemůže. Proto jdeme do vývrtky ze špinavých ponožek u postele a brečíme u reklamy na prací prášek. Pochopitelně se za to samy nesnášíme. Když se k tomu přidá mocná bolest v podbřišku nebo okamžik, kdy nám proteče vložka nebo tampón, ideálně uprostřed prezentace před klientem, je svět prostě příšerné místo.

Co s tím? Buďme k sobě laskavé a buďme se sebou trpělivé. Neřády, kteří tohle martyrium zlehčují, se nebojme odkázat do patřičných mezí, kdykoli to bude potřeba.

Bonus: Výlety do minulosti

Ženy to v minulosti měly o tolik složitější! Dřely se na poli, místo propracovaných vložek, tampónů, kalíšků a menstruačních kalhotek měly kus látky a o prášcích proti bolesti se jim mohlo jen zdát. Ano, tyhle řeči nám skutečně pomůžou – tedy za předpokladu, že se chceme cítit jako naprosté nuly, které nezvládnou ani přirozený chod vlastního těla. Díky a tu máš lopatou po ústech.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články