Jeřabiny upravují trávení a jsou vhodné při dietě

Bigstockphoto
|
06. 10. 2022
|
Během procházek podzimní přírodou jistě upoutají tvoji pozornost. Řeč je o oranžovo-červených nebo černých plodech jeřábu, na kterých si pochutnávají ptáci. Nejenom pro ně je ale tohle ovoce podzimu, jak se jeřabinám přezdívá, vhodné.

Naše babičky věděly…

Možná si ještě vzpomeneš na starostlivé rady babiček, které nás varovaly před konzumací červenooranžových bobulek. Jako malé jsme si z nich vyráběly korálky, korunky i řetízky. Po manipulaci s jeřabinami jsme si ale vždycky měly umýt ruce. Babičky totiž říkávaly, že jeřabiny jsou jedovaté. A částečně měly pravdu.

(Ne)jedovaté bobulky

Ona zmíněná „jedovatost“ jeřabin je způsobena kyselinou parasorbinovou. Ve větší koncentraci tahle kysela dráždí sliznice žaludku a střev a způsobuje nevolnost. Aby ses vyvarovala bolestí břicha a dalších komplikací, je potřeba kuličky jeřábu důkladně povařit. Převařením totiž ztrácí tuto jedinou zápornou vlastnost a stávají se skvělým doplňkem ke svíčkové, do marmelád, kompotů či sirupů.

bigstock-136384640.jpg

Poradíme ti, jak využít jeřabiny.
Bigstockphoto
Jeřabiny tělu prospějí, tak se toho neboj.

Co obsahují jeřabiny

Jeřabiny jsou významnou zásobárnou vitamínu C. V souboji s citrusy v této kategorii jasně vítězí a nelze o jejich skvělé prevenci proti nachlazení polemizovat. Kromě céčka ale obsahují také vitamíny K, E a A, karoten a třísloviny. Málokdo taky tuší, že jsou to právě jeřabiny, ze kterých se vyrábí umělé sladidlo pro diabetiky.

Zdravotní přínosy konzumace jeřabin

Jeřabiny mají výrazné antiseptické účinky, detoxikují organismu a podporují imunitní systém. Zároveň zvyšují chuť k jídlu a podporují trávení. Upravují taky případné trávící těžkosti a pročišťují tlusté střevo. Jejich konzumace podporuje krvetvorbu a tvorbu kostní tkáně. Pochlubit se mohou silnými odvodňovacími a močopudnými účinky. Jeřabiny taky pročišťují ledviny a eliminují záněty v těle. A dobrá zpráva pro věčné dietářky – jeřabiny jsou významným pomocníkem při hubnutí!

Co z nich připravit?

Chutné plody podzimu můžeš sbírat od října do listopadu. A kromě omáček k masu, džemů nebo kompotů z nich můžeš uvařit taky čaj, připravit víno či vypálit destilát. Za zmínku stojí taky jeřabinové smoothie – detoxikační koktejl, který si připravíš ze sušených a ve vodě nebo mléce nabobtnaných plodů, které následně rozmixuješ dohladka. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Tagy: 
Související články