Jak vybrat dobrého kapra? Důležitá je váha, vůně a káď

Jiri 'Tashi' Vondracek / Shutterstock
|
20. 12. 2023
|
Řada interiérů už se převlékla do vánočního kabátku. A s Vánoci neodmyslitelně souvisí i štědrovečerní večeře. Pokud jsi věrná klasice a nedáš dopustit na kapra, poradíme, jak ho vybrat a nešlápnout při tom vedle.

Raději k rybníku než k obchodu

Pokud máš tu možnost, raději se pro čerstvou rybu zastav k rybníku u příležitosti výlovu. Spousta z nás ale půjde spíš ke kádím přistaveným u obchodních center nebo k pultům s chlazenými rybami.

Na vzhledu záleží!

Pokud pro rybu zamíříš ke zmíněným kádím (ideálně 24. prosince ráno), pak se nenech uchlácholit řečmi nebo slevami prodejců. Pořádně si prohlédni nejen místo, kde se ryby prodávají, ale hlavně samotné kapříky. Kvalitní a zdravý kapr by měl mít lesklý povrch a pevné šupiny. Jeho žábry musí být růžové s nádechem do světle červena. Oko ryby by mělo být jasné, vypouklé a průhledné. Ploutve pak nepoškozené a nepotrhané.

Ryba ti musí vonět

Čerstvost nakupované ryby poznáš i podle její specifické vůně. Ta by ti v žádném případě neměla být nepříjemná. Rozhodně se vyvaruj nákupu kapra, který páchne blátem, a v ideálním případě si odnes domů kapříka s váhou okolo dvou kil. Dvoukilová ryba je totiž z hlediska chutnosti i obsahu tuku ideální. Maso snadno připravíš a ještě bude lépe stravitelné, než když si vybereš „macatějšího“ rybího brášku.

Ryby musí mít v kádi prostor

Samotné místo, na kterém se kapři prodávají, musí být čisté, s dostatkem proudící vody a speciální nádobou na zbytky ryb. Nakoukni taky do jednotlivých kádí. Kapři by v nich měli mít dostatek prostoru. V opačném případě bude kapr pravděpodobně potlučený, ba co hůř – přidušený, což se musí zákonitě projevit na chuti a kvalitě rybího masa.

Kočičí tip: Pokud kupuješ kapra z Třeboně, vyžádej si odpovídající certifikát!

Pozor na teplotní šoky

Vybrala sis svého favorita, který se stane lahůdkou slavnostně prostřeného stolu? Pak mu dopřej pokud možno co nejdůstojnější cestu z prodejny až k tobě domů. V ideálním případě si s sebou vezmi chladicí box s čerstvou vodou, do kterého kapra z kádě přendáš (v případě, že ho hodláš usmrtit až doma). Teplotní šoky, případně přidušený kapr po cestě domů by totiž kvalitě a chuti masa zrovna dvakrát nepřidal.

Jak vypadá štědrovečerní večeře u tebe doma? Dáváš přednost rybě, nebo řízku?

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/1127591-jak-spravne-vybrat-kapra-na-vanocni-stul
  • prozeny.cz/clanek/takhle-vas-nepodvedou-aneb-jak-vybrat-kapra-vime-to-52475
  • seznamzpravy.cz/clanek/jak-vybrat-kapra-na-vanoce-61977
Tagy: 
Související články