Jak správně pít tequilu: citrón ani sůl do ní nepatří

www.bigstockphoto.com
|
19. 02. 2021
|
Asi už jsi byla svědkem toho, že si vedle tebe chlápek v baru objednal tequilu a obrátil ji do sebe se solí a citronem, případně skořicí a pomerančem. A víš, že za tenhle způsob pití tequily by ho v Mexiku rozhodně nepochválili?

Kde se vzala tequila

Pravá tequila se vyrábí destilací výlučně z modré agáve. Rozšířeným a poměrně častým mýtem je, že tequilu objevili indiáni. Ti si skutečně z agáve připravovali svůj vlastní alkoholický nápoj, který měl mimochodem 4 % a používal se spíše k náboženským účelům. Protože ale neznali proces destilace, nemohli si vyrobit pravou tequilu. Tu začali vyrábět až španělští kolonizátoři. Věc to ale rozhodně nebyla snadná.

Tequila se nevyrábí z kaktusu

Modrá agáve (nikoli kaktus, jak si mnozí myslí), která roste zejména v okolí mexického městečka Tequila, se sklízí poměrně náročným způsobem. Plody agáve je totiž třeba opracovat a na závěr rozseknout na dvě půlky. Následně se plody musí pomalu péct, jinak by tequila nestála za nic. Z upečených plodů se pak vymačká šťáva, která se nechá samovolně zkvasit. Takto vznikne asi 10% alkoholický nápoj, který je potřeba dále upravit destilací. Po destilaci má tequilla asi 38-40 % alkoholu a je možno ji lahvovat.

Zlatá, nebo stříbrná?

Určitě tě napadlo, jaký je rozdíl mezi zlatou a stříbrnou tequilou. Některé tequily se stáčejí do dřevěných sudů, kde následně zrají několik dalších let a získávají typickou zlatavou barvu. Zároveň by měly být chuťově bohatší a uhlazenější.

Stříbrná tequila se už v sudech zrát nenechává a rovnou se lahvuje. Pokud jsi u nás už tequilu ochutnala, pravděpodobně tě její chuť příliš nenadchla To proto, že kvalita „tuzemských“ tequil není příliš valná a zlatavou barvu získávají díky barvení karamelem.

Jak si tequilu vybrat a opravdu vychutnat

Pokud si chceš opravdu pochutnat, dívej se po zlaté tequile označené jako „reposado“, která zrála rok v dubových sudech. Jestliže máš chuť na poněkud lepší chuťový zážitek s jemnými tóny vanilky, pak se dívej po tequilách s označením Añejo a Extra Añejo. Mají tmavší barvu, bohaté aroma a komplexní chuť.

Co se týče kvalitní stříbrné tequily, vždy vybírej tu, která je vyrobená 100% z agáve. Na našem trhu se objevují tequily „mixto“, k jejichž výrobě byla použita nejen agáve, ale také obilí nebo cukrová třtina. Pokud hledáš skutečnou kvalitu, kupuj tequilu s označením NOM, což je zkratka slov Normas Official Mexicana. Počítej ale s tím, že lahev tě vyjde asi na 800 Kč.

Jak pijí tequilu Mexičané a jak Američané?

V Mexiku se tequila popíjí samotná nebo jako nápoj, který obsahuje citronovou šťávu a sůl. Obě tyto složky jsou ale do tequily přimíchány ihned po nalití. Citron ani limetku tady nikoho zakusovat neuvidíš. Tenhle způsob pití si vymysleli Američané a dnes se praktikuje pouze v turistických střediscích. Jak tenhle „americký“ styl pití tequily tedy vypadá?

  1. jako první si olízni kůži na ruce mezi palcem a ukazováčkem
  2. nasliněnou kůži posypej solí
  3. do ruky, na které máš sůl, vezmi plátek citronu nebo limety
  4. vydechni, olízni sůl a zakousni se do citrusu
  5. snaž se polknout obsah panáku najednou

Pokud piješ zlatou tequilu na americký způsob, místo soli posypej hřbet ruky nebo místo mezi palcem a ukazováčkem skořicí a citron nebo limetku vyměň za pomeranč. U kvalitních tequil však není sůl ani citrus potřeba. Jejich vůně a chuť je natolik jemná, že nepálí v krku a už vůbec ne v očích.

bigstock-224206483.jpg

Tequila se dá pít samotná nebo jako součást koktejlů.
Z tequily vznikají skvělé koktejly. Máš svůj oblíbený?

Tipy na mexické drinky s tequilou

Nezaujala tě tequila ve své samostatné formě, přesto se její typické chuti a vůně nehodláš vzdát? Vyzkoušej ji jako součást oblíbených koktejlů. Máme pro tebe několik receptů.

Tequila Sunrise

Budeš potřebovat:

  • 9 cl tequily
  • 18 cl pomerančového džusu
  • 3 cl grenadiny
  • pár kostek ledu

Jak na přípravu:

Do shakeru nasypej kostky ledu, zalij tequilou a pomerančovým džusem. Všechno důkladně promíchej a nalij do vysoké sklenice. Takto připravený koktejl opatrně zakápni grenadinou.

Paloma

Budeš potřebovat:

  • 9 cl tequily
  • 18 cl grapefruitového džusu
  • 1 cl limetkové šťávy

Jak na přípravu:

Příprava tohoto koktejlu je opravdu jednoduchá. Všechny ingredience nalij do shakeru a důkladně promíchej. V letních měsících můžeš doplnit o kostky ledu.

Charro Negro

Budeš potřebovat:

  • 9 cl tequily
  • 18 cl coca coly
  • 1 cl limetkové šťávy
  • limetku na ozdobení

Jak na přípravu:

Do sklenice dej led, přilij tequillu, dolij colou, přidej trochu limetkové šťávy a ozdob plátkem čerstvé limetky.

Máš svůj oblíbený koktejl, v němž hraje ústřední roli tequila? Pochlub se nám do diskuze pod článkem!

Související články