Jak rozpoznat alkoholismus? Není to ani trochu jednoduché

Shutterstock
|
04. 10. 2023
|
Setkáváme se s ním prakticky všude – na oslavách narozenin, svatbě, výročí, křtu, ale i úmrtí. Je součástí rodinných oslav, kolejních party i volných večerů. Tušíš, o čem je řeč? Následující řádky budou věnovány démonovi jménem alkohol.

Kolik vypitých skleniček je už přes míru a jak poznat alkoholismus? I to jsou otázky, které většině z nás občas víří hlavou. Máme pro tebe pár rad a tipů, jak poznat člověka závislého na alkoholu, a přidáme i způsoby, jak mu (alespoň v rámci možností) pomoci. Problém s alkoholem u nás má údajně 25 % mužů a 10 % žen.

Dobrý sluha, ale špatný pán

Dát si skleničku dobrého vína k večeři při svíčkách není nic, co by z tebe rázem dělalo alkoholika. Mnoho lidí považuje alkohol jako společníka na rodinných sešlostech nebo večerních party. Pivo po obědě nebo sklenička na uvolnění ještě nikoho nezabila. Pokud se z alkoholových dýchánků ale stane pravidelná záležitost, je na místě zvážit, co ti vlastně alkohol dává a co naopak bere. Věř, že věcí, které spadají do druhé skupiny, bude mnohem víc.

Měla bys vědět: Závislost na alkoholu vzniká plíživě. Hovořit se o ní dá tehdy, pokud má člověk alkohol po ruce vždy, když má volnou chvilku nebo se kvůli něčemu trápí. Dalším varovným signálem je skutečnost, že závislá osoba začne alkohol upřednostňovat před rodinou, prací a přáteli. Alkohol se řadí do skupin sedativ.
  • Závislost na alkoholu vzniká u žen rychleji než u mužů.
  • Protože má tlumivé účinky, někteří ho užívají, aby zmírnili stavy úzkosti, stresu apod.
  • Alkohol pomáhá odbourávat zábrany a snižuje kontrolu nad tvým chováním.
  • Kombinace léků a alkoholu způsobuje poškození jater, krvácení do žaludku, krevní sraženiny a další závažné komplikace.
  • Nevolnost po konzumaci většího množství alkoholu nezpůsobuje samotný alkoholický nápoj, ale jeho produkt acetaldehyd.
  • Alkoholici mají prokazatelně řidší kosti než lidé, kteří se alkoholu vyhýbají.
  • Nadměrná a pravidelná konzumace alkoholu může stát za rozvojem rakovinotvorného bujení.
  • U dlouholetých pijáků odumře i 20 % nervových buněk.
  • Alkohol způsobuje deprese, obsese i úzkostnou poruchu.

Fáze a stádia alkoholismu

Pijácká „kariéra“ má obvykle 4 fáze. Každá z nich je doplněna o několik doprovodných jevů a znaků.

Počáteční stádium: V prvním stádiu piják zvyšuje dávky alkoholu, který mu má pomoci k uvolnění a dobré náladě. V této fázi uznává, že mu alkohol pouze dává, nikoli bere. Obvykle je věrný oblíbenému druhu alkoholu nebo lepší značce.

Varovné stádium: Zvyšuje se tolerance alkoholu, piják obvykle popíjí tajně, snaží se na sebe neupozorňovat okolí a rodinu. V této fázi už člověk mívá „okna“ a s nimi související výčitky svědomí. Obvykle již nebývá věrný jedné značce jako v prvním stádiu a značkový alkohol prokládá destiláty. Může být citlivý na zmínky o své osobě v souvislosti s alkoholem.

Rozhodné stádium: Piják mívá již pravidelná „okna“, ztrácí nad pitím kontrolu, má časté výčitky a výkyvy nálad, jeho zájmy se zužují, vyhledává kontakt se stejně závislými, obvykle mívá také konflikty na pracovišti, v okruhu blízkých i přátel. Jeho tolerance vůči alkoholu stále stoupá. Většinou už pije pouze levný alkohol a destiláty. Mohou se dostavit také fyzické příznaky abstinence (například třes, bolest hlavy apod.). Piják se snaží dát vše do pořádku a nařizuje si krátkou abstinenci, kterou ale poměrně záhy ukončí.  

Konečné stádium: Krátké a hltavé pití, piják obvykle první dávky alkoholu vyzvrací, alkohol zůstává v těle delší dobu, jeho vnitřní orgány totiž hůře pracují a alkohol nezvládají odbourávat. Závislý na alkoholu obvykle mění práci, bývá často kvůli svým excesům krátkodobě hospitalizován, nemá zájem o okolní život a společnost, přestává plnit své závazky (platba nájmu, alimentů, půjček apod.), zanedbává životosprávu i hygienu. Alkohol ovlivňuje všechny oblasti jeho života. Pro poslední stádium je charakteristický pocit bezmoci, bezvýznamnosti, což vede k naprosté rezignaci.

shutterstock_171322301.jpg

U žen je rozpoznání alkoholismu těžší než u mužů.
Shutterstock
Hranice mezi "občas si dám" a alkoholismem může být zatraceně tenká.

Problém s alkoholem odhalí odpovědi na následující otázky:

  • Měla jsi někdy pocit, že bys měla své pití omezit nebo s ním přestat úplně?
  • Cítila ses někdy zahanbena tím, že tě někdo kritizoval za pití?
  • Cítila ses někdy kvůli pití provinile? 
  • Dala sis někdy po ránu drink, abys překonala kocovinu nebo aby ses uvolnila?

Pokud jsi zaznamenala více pozitivních odpovědí, zamysli se nad tím, zda ti popíjení alkoholu nepřerůstá přes hlavu. Řešením je zaměřit svou pozornost jiným směrem, začít se alkoholu cíleně vyhýbat nebo požádat o pomoc odborníky. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články