Jak pečovat o vánoční stromeček, aby dlouho vydržel

Bigstockphoto
|
29. 11. 2022
|
Do nejkrásnějších svátků v roce zbývá několik posledních týdnů. Nejvyšší čas poohlédnout se po nějakém vánočním stromečku. Pokud jsi letos vsadila na ten živý, máme pro tebe několik rad, jak ho vybrat a pečovat o něj, aby dlouho vydržel.

Vzhůru na plantáž

Pokud máš tu možnost, vyměň venkovní nákup stromků vystavených u obchodních center za lesní plantáž, kde prodej čerstvých vánočních stromků startuje začátkem prosince. Stromky vystavené u obchodů totiž můžou být uřezané několik dlouhých dnů, nebo dokonce týdnů a po přinesení domů často začínají celkem brzo padat.

Jedli, smrk nebo borovici?

Ještě před tím, než začneš zkoumat jednotlivé stromky, si v duchu ujasni, jaký druh si chceš z plantáže nebo prodejny vlastně odnést. Obecně totiž platí, že borovice a smrk určené na vánoční stromky jsou obvykle vypěstované rovnou v ČR.

Jedle se dovážejí, nejčastěji z Dánska. U nás se jim totiž kvůli vysokým ekologickým nárokům příliš nedaří. Nejdéle ti při správné péči vydrží jedlička, nejkratší dobu potom smrk, který celkem rychle opadá. Na druhou stranu je ale nejlevnější.

bigstock-close-up-of-a-christmas-tree-d-334127980.jpg

Jak vybrat vánoční stromek, jak o něj pečovat a jak ho zlikvidovat? Poradíme!
Bigstockphoto
Z vánočního stromečku nemusí být za pár dní nevzhledná větev.

Co sledovat při koupi

Kondici vánočního stromku není zrovna dvakrát jednoduché odhadnout. Obecně ale platí, že stromek by neměl při letmém zatřesení příliš opadat, jehličí by mělo mít temně zelenou barvu a kůra by se neměla odlupovat. Po jehličí a větvičkách si prohlédni i kmen. Na řezu nesmějí být žádné tmavé skvrny. Bylo by to znamení, že stromek byl poražen před delší dobou.

Zdravý kmínek taky nesmí nést stopy plísně, houbových náletů nebo jiných chorobných příznaků. Optimální síla kmene je 6-10 cm, samozřejmě v závislosti na výšce stromu. Příliš tenký kmen je znamením, že strom neměl při růstu dostatek živin. Bude proto rychle zasychat a opadávat.

Pozor na teplotní šoky

Ještě před tím, než se stromečkem zamíříš domů, nech si jeho kmínek přizpůsobit průměru stojanu, do kterého ho plánuješ vsadit. Nebudeš se tak muset dodatečně trápit s pilkou nebo sekyrkou a přidělávat si zbytečnou práci.

Vybraný stromek si nech svázat a doma ho ulož na suché a chladné místo (třeba na balkon nebo do garáže). Teplotní šoky by mu totiž na kráse nepřidaly a stromek by začal brzo padat.

Důležitá je voda a vzdálenost od topení

Než začneš stromek zdobit, na jeho řezu odřízni asi dva centimetry, díky čemuž se ke kmenu dostane vlhkost a vzduch. Celý stromek pak dvakrát nebo třikrát pokrop odstátou vodou z rozprašovače. Ideální je, pokud stromek postavíš do stojanu s vodou a umístíš ho co nejdál od topení. Čas od času stromeček zvlhči rozprašovačem.

Jak naložit se stromečkem po Vánocích?

I likvidace stromku má svoje (nepsaná) pravidla. Odnést ho můžeš do nejbližší zoo nebo sběrné stanice. Taky ho můžeš zkompostovat nebo, pokud to obec, ve které žiješ, umožňuje, postav ho po odzdobení k popelnici. Stromky jsou následně svezeny a využity pro výrobu tepla nebo elektrické energie.

Máš nějaké osvědčené rady nebo triky, jak docílit toho, aby vánoční stromeček vydržel co nejdéle pěkný?

Zdroj

Tagy: 
Související články