Víš, kdo je bisexuál? Přitahují ho obě pohlaví, ale nestřídá partner(k)y jako ponožky

Shutterstock
|
01. 02. 2023
|
Co je heterosexualita, to všichni známe. Člověk je jednoduše přitahován opačným pohlavím. Bisexualita se s tím vůbec nepáře, nesoustředí se totiž jen na jedno pohlaví.

Bisexuál je vlastně heterosexuál i homosexuál v jednom. Je sexuálně přitahován ženami i muži. To, jakého je druhý člověk pohlaví, vůbec neřeší. Zároveň existuje několik verzí nebo taky jinak řečeno úrovní bisexuality.

Žádné škatulky!

Dnešní přístup k bisexualitě a zároveň obecně lidské sexualitě říká, že nejde striktně jen o dané kategorie, ale celá věc se dá spíš chápat jako dynamické spektrum. Stejně jako heterosexualita a homosexulita, tak i bisexualita zahrnuje širokou škálu vztahů, osobních preferencí a životního stylu.

Někdo je třeba silněji přitahován k mužům, jiný zase k ženám. Taková moderní svoboda každému umožňuje specifický popis osobní identity. Každý může být prostě tím, kým chce být, bez zařazování se do nějakých škatulek. Když se někdo cítí jako bisexuál, tak je jím i přesto, že je třeba zrovna v dlouhodobém monogamním vztahu s jednou osobou.

Často se bisexualita mylně zaměňuje za pansexualitu, tedy za situaci, kdy je člověk přitahován všemi pohlavími i gendery, jako jsou transgender nebo nebinární jedinci a další. I když identifikace jako bisexuál nebo pansexuál hodně závisí na preferencích jednotlivce, je v těchto pojmech přece jen rozdíl. Bisexuál je přitahován jen muži a ženami, pansexuál úplně všemi.

shutterstock_1427699174.jpg

Bisexualita je opředena mnoha mýty, které je třeba vyvrátit.
Shutterstock
Podle amerického psychologa Roberta Epsteina je víc než 90 % bisexuálních, jen každý do jiné míry.

Bisexuálové nejsou zmatení a můžou mít monogamní vztah

K dalšímu mýtu o bisexuálních lidech patří myšlenka, že jsou jenom zmatení nebo svou „pravou“ sexualitu popírají. Často si třeba rodinní příslušníci mohou myslet, že je to jen fáze a oni z toho přece vyrostou. Není tomu tak.

Bisexualita je, stejně jako heterosexualita, zcela platná sexuální orientace a nikdo ji nemá právo někomu vymlouvat nebo ji nějak zpochybňovat. Není to jen experiment nebo přechodná fáze. A je to i vědecky prokázané. Jen 18 % lidí, kteří byli původně bisexuálové, se později identifikovali jako gay nebo lesba. Zbytek u bisexuality zůstal. 

Není pravidlem, že by bisexuální lidi nutně chtěli do „trojky“, což si o nich často ostatní myslí. Je to jen důsledkem přesexualizovaného pohledu na takové a podobné orientace. Není ani pravda, že by častěji podváděli nebo museli žít v polyamorním vztahu, tedy s více lidmi naráz. Bisexualita nemá co do činění s tím, jak daní lidi randí a jestli preferují dlouhodobé monogamní vztahy, nebo jiné. I bisexuál se může vdát nebo oženit, a to i s heterosexuálem nebo homosexuálem. Co jen srdce ráčí.

Známí bisexuálové: Freddie Mercury nebo Giorgio Armani

I známé osobnosti se považují za bisexuální a ty o tom možná ani nevíš. Třeba Cynthia Nixon ze slavného seriálu Sex ve městě, herečka Drew Barrymore, zpěvák legendární kapely Queen Freddie Mercury nebo italský módní návrhář Giorgio Armani. Bisexuálkou byla i bývalá první dáma Spojených států amerických Eleanor Roosevelt a americká herečka Katharine Hepburn. Z mužů to byl třeba ještě britský zpěvák David Bowie, spisovatel Hans Christian Andersen a americký herec James Dean.  Tak schválně, o kolika z nich si to tušila?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články