Prázdniny s úsměvem: je čas na další pozitivní zprávy

Bigstockphoto
|
21. 07. 2021
|
Prázdniny jsou v plném proudu, a protože radostných novinek není nikdy dost, máme pro tebe další nálož pozitivních zpráv, které ti vykouzlí úsměv na tváři!

Nová léčba pomůže lidem s achondroplázií

Převratnou novinku v oblasti léčby lidí, kteří trpí achondroplázií, nedávno představili vědci z Brna. Společně se svými japonskými kolegy po mnohých letech bádání a zkoumání přišli na to, jak zabránit poruchám růstu. Zmínění výzkumníci popsali, jak zamezit aktivaci buněčného receptoru, který zpomaluje růst a způsobuje genetickou formu trpasličího vzrůstu.

Látka, která má s růstem u nemocí postižených jedinců pomáhat, nyní vstupuje do klinických zkoušek a prvního testování u japonských pacientů. Dosavadní výsledky jsou zatím podle zmíněných vědců velmi slibné, úspěšný test nového léku však bývá během na dlouhou trať a k prvním pacientům by se mohl mimo klinické testy dostat zhruba za 16 let.

Liberecká zoo přivítala barevné sourozence

Zoo v Liberci se může pochlubit novým přírůstkem. Jde sice o živočicha, který měří jen několik málo centimetrů, jeho odchov je ale v Česku raritou. Ve světě ho navíc taky najdeme už jenom ve východní Tanzanii, kde patří mezi kriticky ohrožené živočichy.

bigstock-young-beautiful-blonde-woman-o-388915735.jpg

Nové přírůstky v zoo i vývoj léků. To jsou další pozitivní zprávy!
Bigstockphoto
Každý den je z čeho se radovat!

Řeč je o gekonovi modrém, kterého najdeme kromě liberecké zoo ještě taky v Plzni. Liberečtí ošetřovatelé se nicméně mohou pochlubit párem roztomilých sourozenců, kteří se tady nedávno narodili. Sameček a samička se od sebe na první pohled liší zbarvením. Oběma jim ale, podle slov chovatelů, kromě octomilek nebo cvrčků chutnají i dětské přesnídávky. Apetit a chuť do života jim teda opravdu nechybí!

Česká umělkyně pomáhá seniorům cítit se jako doma

Dělat lidem radost je jednou z nejpříjemnějších a nejkouzelnějších aktivit, kterým se můžeme ve svém volném čase věnovat. Své o tom ví uznávaná česká umělkyně Kateřina Šedá, která se rozhodla vykouzlit úsměv na tváři seniorům z domova v Hainfeldu v Dolních Rakousech.

Zmíněná výtvarnice tady totiž vyrobila a instalovala skupinu velkých krmítek a ptačích budek zhotovených podle vzpomínek seniorů na venkovské i městské domy. Cílem bylo oživit zašlé vzpomínky dědečků i babiček na domy, ve kterých strávili podstatnou část svého života a z různých důvodů je museli v průběhu života opustit.

Máš pro nás nějakou další pozitivní zprávu nebo veselou historku? Poděl se o ni s námi v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články