Opravdoví chlapi vymřeli. Proč společnosti kralují jejich atrapy?

Shutterstock
|
06. 07. 2023
|
Kam se poděla široká ramena, ochranitelské pudy a testosteron rozstřikovaný na všechny strany? Kam zmizely šlachovité paže, rozcuchané vlasy, přitažlivé strniště nebo galantní držení dveří? Tak přesně na to jsme se v redakci nedávno ptaly mezi sebou.

Proč společnosti kralují komické atrapy mužů, které v koupelně tráví více času než většina žen? Ještě ve třiceti bydlí u maminek, kde očekávají nadstandardní péči. O tom, že by postavili dům, zasadili strom a zplodili syna, nechtějí ani slyšet.

Svůj volný čas totiž tráví v barber shopech (dříve se tomu snad říkalo holičství, ne?), v regálech obchodů s textilem, kde právě vrcholí výprodeje nebo ve snobských kavárnách, kde infantilně usrkávají nachlazené frappé s kupou šlehačky a roztomilým deštníčkem. Je to takhle v pořádku? My říkáme jedno velké NE! Co za současnou situaci může?

shutterstock_456453919.jpg

Vzhled je důležitý. Spousta věcí je ale mnohem důležitější.
Shutterstock
Dobře vypadat. A hlavně chodit k barberovi, protože to zní líp než holič.

Někdo může namítat, že „slečinky“ ze současných pánů tvorstva nadělala absence vojny i současná doba. Jasně, takových pár měsíců bez rodiny v kasárnách, kde je šikana na denním pořádku, rozhodně není žádný med. Ale ani v dobách našich otců, dědů a pradědů nebyli na vojně všichni, a přesto z nich vyrostli muži s velkým „M“.

Úzké kalhoty a botky jako z cirkusu

Jistý směr současným „mužům“ udává nepochybně i módní průmysl. Pokud si projdeš obchody s dámskou a pánskou módou, pravděpodobně ti z vystavených pánských modelů začne naskakovat kopřivka nebo aspoň husí kůže. Úzké upnuté džíny, které obepínají špejličky místo nohou, kterými se dnešní „chlapi“ chlubí, infantilně doplňují pánské cardigany. Onou pomyslnou třešničkou na tomhle módním peklu jsou potom zelené lakýrky nebo oranžové tenisky a zebrovaná taška přes rameno.

shutterstock_237425866.jpg

Moderní muži už nejsou takoví, jací byli třeba naši dědečkové.
Shutterstock
Na některé pány skutečně není hezký pohled. Právě ti mívají sebevědomí až do nebe.

Princátko, které o sebe nechá pečovat

Za nešikovnost a pohodlnost dnešních mužů však mohou i jejich rodiče. Maminka se o svoje princátko starala ještě dlouho po ukončení vysoké školy, protože mamánek nedokázal zavadit o pořádnou práci (přece nebude dělat za pár šupů u kasy, když má tu vysokou, ne?). No a tatínek, který ho sice od malička vodil do hokejové přípravky, mu za ta léta nedokázal vysvětlit ani to, jak vyměnit žárovku nebo přibít poličku. Na všechno totiž měli zručného souseda nebo draze zaplacené opraváře. Co z takového „chlapa“ asi tak může vyrůst? Nemehlo, které bude spoléhat na to, že se o něj postarají rodiče nebo partnerka.

Ale tady pozor, dámy. Za současné atrapy mužů si můžeme zčásti i my. Neustále se je totiž snažíme dotáhnout v práci, platu i v domácnosti. Nenecháme si podržet dveře, ani se vysvléct z kabátu během romantické večeře. Je nám to totiž tak nějak trapné, protože to ve svém okolí nevídáme.

Dokážeme si pověsit obraz, vyměnit kolo u auta, navigovat řidiče do cíle bez sebemenšího zabloudění. A tak se není čemu divit, že současní chlapi prostě zpohodlněli. Jejich úlohy po nich totiž statečně, někdy možná se sebezapřením, ale vytrvale přebíráme. Co takhle si alespoň čas od času zahrát na křehkou princeznu, která potřebuje pomoc od svého chrabrého rytíře?

Autorský článek

Autor článku: redakce

Související články