Martina: „Snacha se chlubí penězi. Náš dárek nečekala.“

Shutterstock
|
15. 10. 2022
|
Vztahy mezi snachami a tchyněmi bývají občas dost komplikované. Nejinak je to i v případě Martiny, která svojí snaše nikdy nepřišla „na chuť“.

Článek byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která nám ho do redakce zaslala e-mailem. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna – pozn. redakce.

Kariéristka a workoholička

„Dalibor se s Lenkou potkal na střední škole, odkud oba pokračovali na vysokou. Po škole přišla první práce, dovolená v Jugoslávii a další jistoty. Po svatbě nám Lenka porodila Matyáše, ze kterého jsme měli obrovskou radost. Protože je ale moje snacha kariéristka a workoholička, pro malého zajistila hlídání a už půl roku po porodu se vrátila do práce.

Nesouhlasila jsem s tím, ale nechtěla jsem se mladým do života montovat. Nežili si špatně. Exotické dovolené u nich byly běžné několikrát ročně. S malým Matyášem létali prakticky od roku po celém světě. A to, že mají dost peněz, se nebáli ukazovat i svému okolí. Domů jim chodila paní na úklid, s Matyášem Lence pomáhala chůva.

Neustálé povyšování

Kdykoliv jsme k nim zavítali, připravila pro nás Lenka královskou hostinu. Vyloženě si užívala, že se může předvést, což jsem z duše nesnášela. Oba celou dobu mluvili o tom, jak se jim v práci daří a na jakou další dovolenou pojedou. Nebudu říkat, že jsme jim s manželem nezáviděli, co nás ale pálilo mnohem víc, byl přístup Lenky, která se nad nás povyšovala a dělala, že je něco lepšího.

Vždycky se kasala květinovou výzdobou interiéru, předváděla se s nachystaným občerstvením a společně s Daliborem nám dávali dárky, na které jsme se kvůli jejich ceně báli byť jen pomyslet. A protože mě její povýšenost a rozhazovačnost trápila čím dál tím víc, rozhodla jsem se ji vrátit zpátky na zem.

Speciální dárek

Jako každý rok jsme slavili první svátek vánoční u nás v širokém rodinném kruhu. Na tyhle Vánoce jsem se ale obzvlášť těšila. Budeme totiž svědky toho, jak se rozhazovačná snacha bude tvářit po tom, co rozbalí dárek určený speciálně pro ni.

Od ní a syna jsme dostali luxusní dárkovou krabičku belgických pralinek, byť oba moc dobře ví, že sladké nejíme, protože s manželem už nějaký ten pátek žijeme zdravě a cukr nám přes práh nesmí. Dárek jsme ale s díky přijali a na oplátku dali Lence ten náš.

Netrpělivě jsme čekali na reakci

Jaké bylo její zděšení, když nablýskanou krabičku převázanou saténovou stužkou otevřela a uvnitř našla psí piškoty? Nejdříve si myslela, že jde o vtip, pak ale pochopila náš záměr. Polkla naprázdno a stočila pohled někam mimo nás. Rozhodně v danou chvíli ztratila všechna slova.

Od inkriminovaných Vánoc už nás drahými dárky nezahrnují a kontakt s námi omezili na minimum. Vyhovuje nám to. Alespoň už nemusíme být svědky nekonečného povyšování a marnotratnosti, která je Lenčiným druhým jménem,“ uzavírá svoje vyprávění Martina.

Myslíš, že si Lenka tchyni kupovala, nebo se nad ni povyšovala? A co říkáš na její vánoční dárek?

Související články