Telenovely, na kterých jsme vyrůstali. Esmeraldou to jen začíná

www.pixabay.com
|
02. 05. 2020
|
Kdo tvrdí, že neviděl Esmeraldu, ten lže. Osud slepé dívky nebyl v roce 1997 lhostejný nikomu. Dojímali jsme se u smrti krásné Graciely, nenáviděli jsme její matku a milovali José Armanda. Z jakých dalších telenovel se nám podlamovala kolena?

Esmeralda: je to zelené a naráží to do zdí

Nedá nám to a musíme začít právě touhle mexickou prvotinou. Po jejím odvysílání kolovaly mezi českým národem nevybíravé vtípky typu: „Je to zelené a naráží to do zdí, co je to?“

Jedno se jí ale upřít nedá. Šlo o telenovelu, kterou sledovaly nejen matky na mateřské, ale také jejich manželé, babičky, vnučky, vnoučci, prostě celé rodiny a generace. Slepá dívka, která našla zálibu v zeleném oblečení a zevlování u vodopádu, záhy potká muže svých snů.

To proto, aby mohla získat zrak a on ho ztratit. Více než osud Esmeraldy a Josého nás zajímal vztah Graciely a Adriana, který nemohl skončit jinak než tragicky. Teď ruku na srdce – taky jsi u fňukala, když Graciela umírala Adrianovi v náručí?

esmeralda.jpg

Esmeralda je prostě klasika, na kterou se nezapomíná.
Příběh nevidomé Esmeraldy nám nedával spát.

Divoký anděl: genderově nekorektní

Divoký anděl byl prvotinou Natalie Oreiro, která nám v průběhu let ukázala, že hodlá fušovat nejen do herectví, ale také do hudebního řemesla. Sirotek Milagros, které nikdo neřekl jinak než Cholito, má pravděpodobně problém s transsexualitou. Obléká se totiž jako kluk, plive a hraje fotbal jako kluk a pusu má prořízlou… No stejně jako kluk.

A když se k tomu přidal zájem blonďatého Iva (Facundo Arana), jehož zálibou jsou mladí sprostí chlapečci v červené kšiltovce, námět pro další argentinskou telenovelu byl na světě!

divoky_andel.jpg

Seriál Divoký anděl byl pořádně genderově nekorektní.
Divoký anděl byl pro spoustu z nás denním chlebem!

Kachorra: psychedelie s nádechem hippies 

A u Oreiro ještě chvíli zůstaneme. Jestli ti připadala v Divokém andělovi ulítlá, pak jsi na Kachorru koukala s pusou dokořán. Zápletka další z argentinských telenovel se točí okolo sirotčince, pro který chce Kachorra vybrat odpovídající finanční obnos.

Zaplete se během toho ale s vlivným mužem, který přijde záhy o život. Veškeré podezření pak padá právě na Kachorru. Ta se začne vydávat za někoho úplně jiného a další problém je na světě. Že se ti zdá tohle všechno pěkně zamotané? Bude hůř. Stačí si pustit úvodní psychedelickou znělku, za kterou by se nemuseli stydět ani propagátoři hnutí hippies.

kachorra.jpg

I v tomhle seriálu si našla svoje místo Natalia Oreiro.
Kachorra. Už úvodní znělka byla docela nářez!

Rosalinda: květinářka a kriminálnice

Rosalinda se narodí jedné (bez)významné naivní sekretářce, kterou nenapadne nic jiného, než se nechat odsoudit k 25 letům vězení za něco, co nespáchala. Vše je důsledkem toho, že ji brousí švagr bohatého Josého Fernanda, jenž přijde záhy o život, za což si ale tak trochu může.

Ale zpátky k Rosalindě. Ta našla zalíbení mezi kytičkami. Ne, nedělá na hřbitově, ale v květinářství, kde se seznámí Fernandem Josém, netuší však, že je synem José Fernanda. Ještě něco?

rosalinda.jpg

Tahle telenovela byla pořádně zamotaná.
Na Rosalindu se tak jen těžko zapomíná.

Ošklivka Betty: brýle, srolovaná ofina a vycpané břicho

Tak trochu (ne)tradiční pohádka o tom, jak se z ošklivého káčátka stane překrásná labuť. Současný svět ovládá kult krásných žen. Betty (Ana María Orozco) má ale smůlu. Maskéři ji nalíčili a učesali tak, že vypadá jako typická učitelka češtiny. Mastné vlasy, srolovaná a sepnutá ofina, tlusté popelníky místo brýlí a nevzhledná pleť. Zkrátka dívka, která má do adeptky na Miss pěkně daleko.

Nikoho jistě nepřekvapí, že se naše ošklivé káčátko zamiluje do samotného prezidenta módního domu, ve kterém pracuje. Zápletka je jasná všem už od prvního dílu a jistě nebudeme spoilerovat, když řekneme, že happy end na sebe nenechá dlouho čekat. Přesně tedy 169 dílů.

osklivka_betty.jpg

Ošklivka Betty se taky zamilovala. A taky "nečekaně" do vlivného muže.
Tuhle postavu scénáristi ani maskéři vůbec nešetřili.

Yago, syn džungle: Tarzan, který nikoho nezajímal

Pokud jsi čekala na Iva (Facundo Arana), který bude stovky dílů běhat po džungli v plátýnku místo kalhot, musíme tě zklamat. Ivo, v téhle argentinské slátanině Yago, sice po džungli poletuje, hledá ale nejen svého pravého otce, ale i nádhernou Morenu, se kterou stráví v džungli mnoho překrásných okamžiků.

Absence klasické toalety a moderních antikoncepčních metod ale Morenu vyžene zpátky do civilizace, do Buenos Aires, a návštěva z džungle na sebe nenechá dlouho čekat. 

yago.jpg

Yago? To je pěkně zamíchaný guláš džungle i velkoměsta.
A nakonec Yago. Toho jsme prostě nemohly vynechat.

Na jaké telenovely jsi za mlada koukala? Dej nám vědět do diskuze pod článek.

Související články