21 věcí, které mají v Ostravě, ale v Praze je nenajdeš

pixabay.com
|
11. 06. 2018
|
Třetí největší město a zároveň černé srdce republiky, místo, kde můžete na vlastní oči vidět vzduch, nový prvek „ostragen“, který co nevidět doplní do periodické soustavy prvků, a k tomu krásné baby a chachary, kteří se za ně nebojí postavit.

Taková je Ostrava. Existují jen dvě skupiny obyvatel – ti, kteří ji z celého srdce milují, a ti, kteří ji z duše nenávidí. Nikoho však nenechá chladným. Co mají Ostraváci, a Pražáci ne? Udělaly jsme menší průzkum.

1. Baňky vs. koule

A začneme svátečně. V Ostravě si na vánoční stromeček věší baňky. Kdybyste Ostravákovi řekli, ať jde pověsit na stromeček koule, nedej bože kouličky, pravděpodobně by vás odkázal do patřičných míst. Koule se jednoduše v Ostravě nevěší, leda že byste zdejšímu chacharovi chtěli vyhrožovat stylem „pověsím tě za koule do průvanu“.

2. Normální mluvu a více času

Ať se vám to líbí, nebo ne, je to právě Ostrava, kde se mluví spisovně. Ostravané nekomolí slova a zbytečně nenatahují. Mají svůj dialekt, zrychlenou mluvu a díky tomu více času na ostatní věci. Ačkoli Ostraváci zkracují, není to nic proti čecháčkovskému „Viď a heleee“, které jim leze pořádně krkem. Až ti Ostravák řekne „rožni!“, ať tě ani nenapadne vytahovat gril z půdy. Ve skutečnosti jen chce, abys v místnosti rozsvítila.

3. Stodolní a její zašlou slávu

Žádná jiná ulice podobná Stodolní v republice neexistuje. Bohužel i její sláva je už dávno tatam. Dříve to bylo místo, kde si přišli na své milovníci dobré hudby, alternativních i tradičních hudebních stylů, příjemné společnosti a dobrého pití. Dneska už se sem stěhuje povětšinou pubertální mládež s jediným cílem – opít se předraženým alkoholem a pozvracet přilehlou zastávku.

4. Dolní oblast Vítkovice

Pro někoho jsou to jen hromady starého železa, pro Ostraváky milovaná památka. Dolní oblasti Vítkovice se ne nadarmo přezdívá Ostravské Hradčany a je pravdou, že pokud přijede Pražák do Ostravy, je to právě DOV, kam jako první zamíří (hned tedy po proslulé Stodolní ulici).

dolni_oblast_vitkovice.jpg

Dolní oblasti Vítkovice se někdy přezdívá Ostravské Hradčany.
Milovaná památka, na kterou Ostraváci nedají dopustit a na kterou Pražáci zamíří snad jako první. Dolní oblast Vítkovice.

5. Nižší platy a ceny

Tak na tohle téma bychom mohli diskutovat do nekonečna. Ano, ceny jsou tady obecně nižší, což odpovídá zdejší průměrné mzdě. Není se proto čemu divit, že je to právě práce, za kterou se Ostraváci stěhují do okolních měst nebo do matičky Prahy.

6. Colours of Ostrava a Beats for Love

Dva největší ostravské festivaly každoročně hostí spoustu českých i zahraničních hvězd. Bohužel i zde byla původní myšlenka o něčem docela jiném. Coloursy byly původně menším festiválkem, který rozhodně nezaváněl komercí. A rozhodně na něj nemířila půlka Prahy jako dnes. Co už… Nějak bylo, nějak bude.

7. Zmalované fasády

A teď se oprostíme od těch, které svými „uměleckými graffiti“ opatřili místní puberťáci a rebelující mládež. Na mysli máme malby na fasádách, které najdeš třeba v centru Ostravy. Žena moudře shlížející na okolní ruch je jednoduše unikátem, který v Praze nemají.

8. Modré a moderní tramvaje

Všimla sis někdy toho, jaké tramvaje jezdí po Praze a jaké po Ostravě? Ať si Pražáci říkají, co chtějí, najít v jejich stověžaté matičce moderní tramvaj je jako hledat jehlu v kupce sena.

V Ostravě už je přece jen většina původních tramvají nahrazená těmi novými a dokonce ultramoderními, které nově začaly brázdit ostravské koleje. No a když už jsme u tramvají, nemůžeme vynechat zdejší oblíbenou hru a její aktivní hráče. Hra má název „chyť si svou tramvaj“ a Ostraváci v ní opravdu excelují tak jako jen málokdo.

chyt_si_svou_tramvaj.jpg

V Ostravě už mají pořádně moderní tramvaje. Ha!
Chyť si svou tramvaj? No, jen si zkus s Ostravákem zahrát!

9. Větší odolnost vůči smogu

Vědci specializovaní na vliv škodlivin v ovzduší na zdraví přišli s velmi překvapujícím zjištěním. Lidé na Ostravsku mají ve srovnání s obyvateli Prahy aktivnější gen, který odbourává smog. Přičítají to právě tomu, že jejich organismy se s nadlimitními hodnotami nečistot potýkají mnohem častěji. Ještě pořád pochybuješ o ostragenu?

10. Specifický styl humoru

Specifický styl humoru je Ostravákům vlastní. Pobaví se na cizí účet, ale srandu si umí udělat i sami ze sebe. Není jim cizí černý humor ani sarkasmus a den bez dobrého vtipu si zkrátka nedokážou představit.

11. Baník a Milana Baroše

Pražáci mají Spartu a Ostraváci Baník, pi*o!

12. Ženy, které chápou, že "dupo" je milé oslovení

Kdyby někdo ženskou z Prahy oslovil „dupo“, pravděpodobně by ho přetáhla svou Gucci kabelečkou nebo ho rovnou nahlásila na polici za urážku a sexuální obtěžování. Děvuchy jsou v Ostravě „fajne po pysku jak cyp“ a moc dobře ví, že „dupo“ není urážka, ale milé oslovení. Demonstrovat to můžeme také na opačném pohlaví, kdy i místní chlapi vědí, že „ty cype“ nemá s nadávkou nic společného.

13. Vzduch, který je vidět

V Ostravě a jejím okolí mají vůbec ten nejznečištěnější vzduch vůbec. Přesto jsou na něj pyšní a dělají si srandu, že v zimě tady padá černý sníh a v létě můžete zdejší vzduch dokonce vidět na vlastní oči.

14. Jarka Nohavicu

Jarek je Bůh a Ostraváci na něj ve velkém nedají dopustit. Byť je to postarší pán, jeho koncerty jsou během několika mála minut beznadějně vyprodané. Ostraváci na ně stojí nekonečné fronty u informačního centra na Elektře už od brzkého svítání.

15. Dálnici se skokanskými můstky

Slavná „déjednička“ je v Ostravě legendou. Kvůli nekvalitnímu provedení a neuvěřitelným dírám si z ní Ostraváci dělají srandu a mluví o ní jako o jediné dálnici v Česku, jejíž součástí jsou skokanské můstky. A vážně – při jízdě na D1 se rozhodně nemusíte bát mikrospánku.

16. Drsné lidi s dobrým srdcem

Ostraváci se dokážou pohádat do krve, aby se za pár minut přátelsky poplácali po zádech a spojili se, když jde do tuhého. Obecně tu žijí lidé s dobrým srdcem, kteří si dokážou v nouzi pomoci a podpořit se. V Praze jste tak nějak každému jedno. Každý tady totiž kope za sebe a mluvit o spojení se je pro Pražáky snad až sprosté slovo.

17. Dvanáctistupňová piva

S tzv. „europivy“, která se tváří, jako že jde o poctivé „dvanáctky“, na Moravě nepochodíš. Plzeň, o které spousta Pražáků smýšlí jako o dvanáctistupňovému pivu, prý nemůže konkurovat poctivému Ostravaru. A vůbec – v Ostravě mají vlastní pivovary a regionální minipivovary, na jejichž speciály nedají dopustit.

bigstock-the-beer-taps-in-a-pub-nobody-227875795.jpg

Ostravar a další regionální piva tě dost možná zlákají k nepravostem!
I pivo tu prý mají poctivější!

18. Více Ostraváků než má Praha Pražáků

K tomu snad není co říct. Jen se zkus projít starou Prahou a oslovit náhodného kolemjdoucího s prosbou o radu nebo nasměrování. Pokud neumíš anglicky, čínsky nebo arabsky, rozhodně tady nepochodíš.

19. Praha má metro, Ostrava vstupy do pekla

Dolům, z nichž bylo ještě v posledních letech několik aktivních, je ne nadarmo přezdíváno „vstupy do pekla“. A o těch si mohou Pražáci nechat jenom zdát. Jejich „krtek“ jim totiž nesahá ani po kotníky. Jo a Ostraváci se taky můžou pochlubit tím, že uhlí dostávají nejen na Mikuláše.

20. Terminály na karty v MHD

V Praze si nechávají udělat studii proveditelnosti na možnost platit za MHD kartou. V Ostravě kartou prostě běžně platí.

21. Rozkvetlou a zalesněnou Ostravu

Ostrava patří mezi nejzelenější města v zemi. Její květinová výzdoba je v posledních letech neuvěřitelná. A abychom jen tak neplácaly do větru, připojíme i konkrétní data a statistiky, které říkají, že za posledních pět let Ostrava zainvestovala do výsadby a údržby zeleně 137 milionů korun. A to nejen z dotačních peněz, ale i z vlastního rozpočtu. Pane jo.

Napadá tě ještě něco, co Ostraváci mají a Pražáci jim to mohou jenom závidět? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články