Restart po lockdownu: Jak si najít nové přátele?

Bigstockphoto
|
27. 06. 2021
|
Ruku na srdce, rok sociálního distancování psychicky poznamenal nás všechny. Letní teploty a příznivá covidová situace ale přímo lákají k navazování nových kontaktů. Jak začít?

Pokud se za poslední rok, strávený v teplácích na home office, tvůj společenský život propadl na bod mrazu, věř, že nejsi sama. Nejvyšší čas s tím něco udělat! Jak si najít kamarády a začít znovu žít? Je to jednodušší, než si myslíš. Stačí vylézt ze své komfortní zóny a nebát se zkoušet nové věci. Inspirovat se můžeš tímhle seznamem.

Vyhledávej nové příležitosti

Nejlepším způsobem, jak si najít kamarády, je vyrazit ven mezi lidi. Existuje spousta příležitostí, kde narazíš na lidi se stejnými zájmy. Ideální je zaměřit se na sebe a vyzkoušet věci, které tě vždycky lákaly. Zapiš se na jazykový kurz, výtvarné lekce, začni chodit na hodiny jógy, do divadla, na výlety nebo se psem na agility.

Můžeš taky zkusit kulturní akce, kde narazíš na nové kontakty (například koncerty, zábavy nebo ochutnávky vína). Alkohol pomáhá lidem odhazovat zábrany, takže je seznamování hned jednodušší. Skvělou příležitostí k navázání nových přátelství jsou taky různé dobrovolnické činnosti. Poznáš nové lidi a zároveň uděláš dobrý skutek!

Jde to i online

V dnešní době existují různé způsoby, jak si najít přátele online. Zabrouzdat můžeš například ve vodách Facebooku, kde existují skupiny typu „Parťáci na sport“ nebo „(Spolu)cestování“. Není nic jednoduššího než si podat inzerát ve stylu, že hledáš nové přátele, případně uspořádat vlastní událost. Ostych stranou a vzhůru do toho!

Obnov staré kontakty

Vzpomínáš si na dobrou kamarádku ze střední, se kterou ses neviděla už léta? Opraš staré kontakty a spoj se s přáteli, které jsi už dlouho nepotkala! Pokud je ti to trapné, můžeš pozvat víc kamarádek najednou, které se navzájem znají, a zajít společně třeba na víno nebo na společný výlet. Uvidíš, že ledy brzo roztají.

bigstock-girl-runner-runs-fun-with-a-gr-366754471.jpg

Kulturní akce a sport, to jsou dvě věci, které lidi hodně spojují.
Bigstockphoto
Nové přátele si můžeš najít při běhání nebo klidně na kurzu keramiky.

Buď otevřená

Neboj se oslovit nové lidi. Nemáš co ztratit. Konverzaci můžeš zkusit navázat prakticky s kýmkoliv, kdo je ti sympatický. Ať už je to prodavačka v drogerii, nebo chlápek, ke kterému sis přisedla ve vlaku. Jak ale začít nenucenou konverzaci? Úsměvem rozhodně nic nezkazíš. Ideálním způsobem je komentovat dění okolo, například „to je dneska ale horko, co?“ nebo „máte moc hezké nehty, kde jste si je nechala udělat?“. Na začátku možná zažiješ pár trapasů, ale věř, že za zkoušku to stojí. Osmělíš se a hledání nových kontaktů bude hned snadnější.

Vyraz na cesty

Dalajláma říká, že každý rok bychom měli navštívit místo, kde jsme ještě nebyli. Tak roztáhni křídla a vzhůru do neznáma! Nemusí se jednat vyloženě o exotiku, i v našich končinách jsou zajímavá místa, která ještě neznáš. Během cestování jsme navíc obecně otevřenější, takže se seznamujeme jednodušeji.

Chce to čas!

Nečekej, že když se seznámíš se sympatickou holkou v kurzech zumby, budete hned kamarádky. Do opravdového přátelství je potřeba investovat čas. Až si po pár setkáních vyměníte kontakty, zkus novou kámošku pozvat třeba na procházku do parku nebo na kafe. Musí to však vypadat nenuceně, ať nepůsobíš zoufale. Hledání nových přátel je často složitější než randění. Ale věř, že když zůstaneš sama sebou a nebudeš se bát druhým otevřít, všechno půjde raz dva.

Jaký je tvůj recept na hledání nových přátel? Napiš nám to do diskuze pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články