Knížky, se kterými budeš chtít strávit (nejen) podzimní večer. Máme 5 tipů

Bigstockphoto
|
12. 11. 2021
|
Podzim je tu a spolu s ním i večerní tulení pod dekou s šálkem čaje v ruce. Tuhle idylku zpříjemní snad už jen dobrá kniha, tak se nech inspirovat našimi 5 tipy!

Inverze

Kniha Vladimíra Pospíchala Inverze přímo křičí: „Podzim!“ Návrat hlavního hrdiny do rodné obce, která ustupuje uhelné těžbě, je obalený neproniknutelnou, zlověstnou mlhou, ve které ožívají šťastné i mrazivé vzpomínky z dětství. Prožité příběhy z konce šedesátých let balancují na hranici skutečnosti a fantastiky, která není vždy snadno rozklíčovatelná a vzbuzuje ve čtenáři nepříjemný pocit nejistoty… Severočeská atmosféra uhelných dolů, blátivých propadlin a zbořených domovů tak, jak ji vykreslil Pospíchal, učaruje každému milovníkovi literárních hororů.

Jsem fakt impotent?!

Z úplně jiného soudku je kolektivní kniha pětice internetových autorů v čele s Radkem Hromuškem. Dílo Jsem fakt impotent?! je souborem krátkých próz ze života, které spojuje humor a pitvání erotického života. Někteří hrdinové se s mladickou dojemností snaží přijít o věneček, jiní zažívají sexuální eskapády, za které by se nemusel stydět ani Robert Rosenberg, no a další se jen snaží s grácií zvládnout život singla. Tahle sympatická a pohodová knížka, ve které se najde snad každý, ti zaručeně nechá úsměv na tváři.

Na co Alice zapomněla

Jestli miluješ Sedmilhářky natočené podle stejnojmenné knihy od Liane Moriarty, budeš bezpochyby milovat i její Alici. Neuvěřitelně čtivý příběh se točí kolem 39leté Alice, která po ráně do hlavy zapomněla posledních 10 let svého života.

Zjistí, že je matkou tří dětí, které vůbec nezná, že se se svým báječným supermanželem vzájemně nenávidí a že svůj volný čas nejraději tráví v lokální komunitě matek, kterými dřív tak opovrhovala.

Čím víc se Alice dozvídá o svém „novém“ životě, tím víc jí přebíhá mráz po zádech z osoby, kterou se stala. Zdánlivě nenáročný román pro ženy svou jemnou filozofickou linkou donutí přemýšlet nad tím, jestli by tvé mladší já souhlasilo s cestou, kterou jsi v životě zvolila.

bigstock-young-woman-sitting-on-armchai-425797622.jpg

Ponoř se do příběhu a nedej šanci podzimní depce!
Bigstockphoto
Podzimní večery svádí k zavrtání do deky a čtení. Zkus některý z našich tipů!

Senior Quintet

Tahle humoristická oddechovka z pera Davida Jana Novotného pronásleduje pět velice charakteristických starců, kteří bojují s přístupem svých rodinných příslušníků. Aby si od nich měli kde odpočinout, rozhodnou se koupit nedaleké stavení, ve kterém chtějí zřídit klubovnu.

Ale kde vzít peníze? Banka odmítá pětici mužů nad hrobem půjčit. Tak to ji asi budou muset vykrást… Výborná kombinace vypravěčského umu a vtipu zaručí, že tuhle knížku prostě neodložíš, dokud nebudeš u konce. A ještě tě přiměje přemýšlet nad tím, jestli budeš mít ve stáří taky tolik elánu jako její hrdinové.

Kni-ha-ha povídek z prášku mezi ušima

Z knižní prvotiny autora Pavla Tománka, vystupujícího spíš pod pseudonymem re-ce-se, vyzařuje autorská originalita agresivněji než gama záření z Hirošimy v pětačtyřicátém. Kni-ha-ha povídek z prášku mezi ušima je soubor osmi krátkých povídek inspirovaných všedními životními zážitky, doplněný o jeden návod na výrobu dřevěné malované stoličky a jeden cestopis z ostrova Mauricius.

Tematicky různorodé texty sjednocuje autorův neotřelý smysl pro humor založený na parodizaci zažitých věcí, vyhroceném prohlubování stereotypů, vytváření nečekaných komických situací a ironii a sarkasmu. Na konci budeš zaručeně litovat, že knížka není aspoň pětkrát tak dlouhá!

Související články