Vibrátor uměl našlehat šlehačku a vynalezli ho lékaři

www.bigstockphoto.com
|
20. 10. 2020
|
Vibrátor nebo jinou erotickou hračku vlastní podle aktuálních průzkumů na 40 % žen. Dalších 34 % se k jeho nákupu chystá. Málokdo ale tuší, že tohohle praktického pomocníka vynalezli lékaři, které nebavilo uspokojovat pacientky ručně.

Puritánství jako sprosté slovo

Možná nechutné, nicméně pravdivé. První vibrátor vznikl ve viktoriánské době. Pokud si představuješ tehdejší paničky jako oduševnělé puritánky a domácí puťky v sešněrovaných korzetech, musíme tvoji představu uvést na pravou míru. Viktoriánské ženy byly všechno, jen ne puritánky. A ordinace lékařů dokonce samy aktivně vyhledávaly.

Viktoriánské „hysterky“

Proč? Lékaři totiž přišli s nevšední diagnózou – hysterií, která zahrnovala bohatou podmnožinu příznaků. Patřily mezi ně bolesti hlavy, „neopodstatněné“ stížnosti na svůj zdravotní stav nebo další neduhy. Hysterií podle jistého lékaře Havelocka Ellise trpělo v roce 1913 více než 75 % žen. A jak se taková hysterie léčila? Stimulací poštěváčku a stydkých pysků. V té době nešlo o nic spojeného s lidskou sexualitou, nýbrž o standardní lékařský postup.

bigstock-woman-with-dildo-vibrator-266980342.jpg

Vibrátory mají docela dlouhou historii.
Někteří pomocníci jsou prostě nenahraditelní.

Křeče v rukou a zápěstí

A protože se tahle metoda léčby poměrně rychle rozkřikla, ordinace lékařů byly neustálé plné hysterických paniček. A lékaři nestíhali. Podle dochovaných zdrojů a informací si stěžovali na křeče v rukou a prstech a začali pátrat po něčem, co by jejich unavené údy nahradilo. A tak se zrodil vibrátor. Rozhodně však nešlo o přístroj, který známe z dnešní doby.

Vibrátor vynalezl unavený lékař

První parou poháněný masážní stroj – předchůdce samotného vibrátoru vynalezl lékař Georg Taylor v roce 1869. O jedenáct let později – konkrétně tedy v roce 1880 byl patentován první elektromechanický vibrátor. A za dalších dvacet let si již lékaři mohli vybírat z celé řady přístrojů. Další zlom nastal v roce 1902, kdy ženy zjistily, že kvůli potěšení nemusí sedět několik dlouhých hodin v ordinacích lékařů a onu rozkoš mohou zažívat i v pohodlí domova.

Pomocník do postele i kuchyně

Zajímavé byly i nabídky, které se začaly v časopisech objevovat v roce 1918. Obchodní dům Sears například inzeroval domácí motor s četným příslušenstvím pro míchání, šlehání, stloukání másla, pohon ventilátoru a také vibrátoru. Jistou raritou však zůstává, že vibrátor jako takový stále neměl s ženskou sexualitou nic společného. Ženy byly podle tehdejších měřítek asexuální bytosti s absencí tužeb a sexuálních potřeb.

Vibrátory na plátně

Zlom v tomhle způsobu přemýšlení nastal zhruba ve 20. letech, kdy se vibrátory začaly objevovat v pánských erotických filmech. Samotný průmysl s erotickými pomůckami ale odstartoval až v 80. letech minulého století. Ruku v ruce s ním se vibrátory staly běžnou součástí našich každodenních životů.

Víš o vibrátorech další zajímavá fakta? Poděl se o ně s námi v diskuzi pod článkem!

Související články