Snachy za všechny prachy: Jak zvládnout ty problémové?

www.bigstockphoto.com
|
01. 12. 2017
|
Vtipů o tchyních a nejrůznějších článků o tom, jak matky synů či dcer zničily manželství nebo život nejednomu páru, je nespočet. Co když je ale tchyně miliónová a tím, kdo dělá problémy, je nesnesitelná snacha?

Máme pro tebe příběhy tří tchyní, které jsou ze svých snach jednoduše nešťastné. Jak vycházet s problémovou ženou, která si syna, jehož matka vychovala dle svého nejlepší vědomí a svědomí, uzurpuje jen pro sebe a zakazuje mu styk s rodinou? Jak vysvětlit ženě a zároveň matce, že její výchova nepřináší ovoce? Poradíme v dnešním příspěvku.

Syn za námi chodí tajně

Zpočátku to vypadalo, že problém tchyně vs. snacha se nás týkat nebude. Martinova Lucie právě dokončila vysokou školu a hledala první zaměstnání. Byla to jen otázka času, kdy se budou chtít mladí osamostatnit. Přispěli jsme jim na dům, věnovali nemalý finanční obnos „do začátku“ a těšili se na vysněného vnoučka nebo vnučku. Ta přišla poměrně záhy. Příchodem potomka na svět, jako by se Lucie úplně změnila.

bigstock-169851674.jpg

Vtipy o tchyni? Těch je požehnaně. O snachách by se ale taky dalo hodně vyprávět.
Bigstockphoto
Tváří se snacha sladce, ale v jádru je to podlá mrcha? Tragédie je na světě.

Od syna jsem se dozvídala, že je doma zbytečně a zcela nepochopitelně dusno vždycky, když jsme je pozvali na návštěvu. Později stačilo jenom zavolat nebo napsat zprávu, jak se mladí mají, a oheň byl na střeše. Nakonec to dopadlo tak, že k nám Martin s malou Karolínkou chodí tajně, aby měl doma klid a nemusel vysvětlovat, proč u nás „zase“ byl. Vnučku oficiálně nesmím vídat. Jsem prý „stará škola“ a mám na ni špatný vliv. Neuvěřitelně mě to mrzí a nevím, co s tím.“ Magda, 62 let

Snacha syna podvádí, kudy chodí

Lukáš s Yvonou nebyli nikdy pohádkový pár. Doma mívali pravidelnou Itálii a občas došlo i na rozbíjení kuchyňského nádobí. O co víc se hádali, o to intenzivněji se usmiřovali. Ačkoli se k sobě povahově vůbec nehodili, něco je k sobě až magicky přitahovalo. S jejich vztahem jsme nesouhlasili, ale zároveň jim do něj ani nekecali. Prakticky jsme jim zaplatili svatbu v naději, že po ní se to u nich doma uklidní. Opak byl bohužel pravdou.

Pracuji v jedné známé firmě, kde máme mezi kolegy výborné vztahy. Jednoho dne mě pozvala kolegyně na kávu a s tragickým výrazem mi sdělila, že se jí svěřil syn s novou známostí. Krve by se ve mně nedořezali, když mi oznámila, že její svobodný syn randil s mou nedávno vdanou snachou. Jejich „vztah“ se rozpadl po tom, co z něj vymámila peníze, párkrát se s ním vyspala a zamířila zase o dům dál. Nyní stojím před rozhodnutím, zda mlčet a čekat, až pravda sama vyplave na povrch, nebo tuhle nepříjemnost synovi šetrně sdělit.“ Josefína, 58 let

Šílená biomatka a veganka v jednom

Doma jsme vždycky praktikovali zdravý životní styl. Na „svíčkovou se šesti“ jsem nikdy nikoho nezvala. Protože má manžel po operaci žlučníku a doktor mu přísně některá jídla zakázal, vaří se u nás odlehčená strava z čerstvých (ideálně domácích) surovin. Byla jsem proto nadšená, když si Karel přivedl domů nenápadnou a vždy usměvavou Blanku. Blanka byla veganka, proti čemuž jsem nic neměla do chvíle, kdy nám oznámila, že ke stejnému stylu povede jak mého syna, tak dítě, které se jim mělo zanedlouho narodit. A to ještě zdaleka nebylo všechno.

portrait-1650779_1280.jpg

Moderní výživové trendy a přístupy k životu jsou občas na škodu.
Pixabay
Množství šílených biomatek je samo o sobě šílené. Když máš takovou snachu, asi to není med.

Byla to typická biomatka, která si libovala v neustálém přepírání látkových plen v podomácku vyrobeném pracím prášku. Pro vnuka neměli kočárek, vždy jej měla upevněného na prsou za pomocí šátku. Nebylo se čemu divit, že jakmile Tadeáška uložila byť jen kousek vedle sebe, začal hystericky křičet a dožadoval se opět její přítomnosti. Nikdo cizí se na něj nesměl ani podívat, ne tak promluvit. Odmítal mého syna i společnost dalších lidí. Blanka naopak odmítala veškeré očkování i lékařskou péči.

Veškeré nemoci léči homeopatiky a já začínám mít strach, jak to bude pokračovat. Jasně, jsem ze staré školy a moderním metodám asi tak úplně nerozumím. Ocenila bych ale, kdyby moje snacha zapojila zdravý rozum a nehledala „rozumy“ na maminkovských fórech a v pochybných diskuzích.“  Svatoslava, 60 let

Jak vycházet s problémovou snachou?

1. Nekritizuj a zbytečně jí nevnucuj svůj názor.

2. Nevnucuj se a nepořádej „přepadovky“. Na návštěvách i jejich intenzitě se vždy dopředu domluvte.

3. Zkuste navázat komunikaci. Vyrazte spolu na kávu nebo výstavu. Najděte společné téma.

4. Nesoupeř o syna se snachou. Nedávej mu na vybranou – buď ona, nebo já. Netrucuj a nevydírej.

5. Uvědom si, že i snacha je jen člověk a má (stejně jako ty) své slabé i silné stránky.

Setkala ses někdy s nesnesitelnou snachou? Co bys poradila čtenářkám, které se v dnešním článku rozhodly podělit o svůj příběh? Napiš nám do diskuze!

Související články