Když jeden partner nestačí: Polyamorní vztahy teď frčí

Bigstockphoto
|
17. 06. 2022
|
Když mluvíme o vztahu, většinou používáme „my dva“. Někde jsou ale „dva“ ve vztahu jenom základ. Divné? Možná. Rozhodně ale žádná novinka. Jak funguje polyamorní vztah?

O monogamii pravděpodobně slyšel asi každý z nás. Často se s ní snažíme souznít a žít podle jejích pravidel. To se ale netýká polyamoriků – osob, které současně milují víc lidí. Ty o sobě navzájem vědí, respektují se, dokonce spolu žijí a vychovávají děti. Nebo spolu spí v jedné posteli.

O nějaké nevěře nebo podvádění tady proto nemůže být řeč. Osoby žijící v polyamorním vztahu mají společné dohody o sexu a vztazích s jinými lidmi. Vzájemně si důvěřují a na rozdíl od volného nebo otevřeného vztahu nenavazují románky nebo sexuální vztahy s jedinci mimo jejich vlastní vztahovou bublinu.

bigstock-boyfriend-hugging-girlfriend-s-349991065.jpg

Všechny vztahy, o který se jedná, jsou důležité a vážné.
Bigstockphoto
Polyamorní vztahy udržují i celebrity.

Životní styl a hlavně upřímná láska

K polyamorii se hlásí dokonce řada tuzemských i zahraničních celebrit. Asi největší ohlas před časem vyvolalo přiznání herečky Terezy Těžké, kterou můžeš znát z dokumentu Víta Klusáka V síti, kde ztvárnila dvanáctiletou dívku čelící sexuálním predátorům na internetu.

Jak sama Tereza přiznává, polyamorie je "životní styl, touha žít v několika milostných vztazích se souhlasem všech zúčastněných, kdy všichni jsou s tímto faktem v pohodě“. Herečka taky zdůrazňuje, že principem polyamorie rozhodně není jen uspokojování sexuálního apetitu.

„Poly znamená více nebo mnoho a amory znamená láska. Všechny vztahy, které mám, jsou opravdu vážné. A to se všemi závazky. Jsou to opravdu naprosto plnohodnotné vztahy, neberu žádný z nich na lehkou váhu," sdělila ve videu, které sdílela na svém Instagramu. 

Celebrity, které propadly polyamorii

Polyamorie ale není žádným výmyslem současné „znuděné generace“, jak by si mohli dříve narození myslet. K tomuhle životnímu stylu se v průběhu života přihlásila i řada světových celebrit. Příkladem budiž třeba šedesátiletá herečka Tilda Swinton, která žila v jednom domě s manželem a otcem svých dětí Johnem Byrnem, ale zároveň i se svým dalším partnerem Sandrem Kooppem.

Polyamorii vyznává třeba i dcera hollywoodské hvězdy Willa Smithe, půvabná umělkyně Willow. Na nějaké příkladné věrnosti k jednomu partnerovi si nezakládala ani oscarová herečka Gwyneth Paltrow a údajně ji nevyžadoval ani její manžel a otec dětí, zpěvák kapely Coldplay Chris Martin.

bigstock-two-man-and-three-women-holdin-386353966.jpg

Polyamorní vztahy mají jasná pravidla.
Bigstockphoto
V polyamorním vztahu o sobě všichni musí vědět.

Z tuzemských osobností se sluší zmínit třeba miliardáře Karla Janečka, který měl vedle manželky dlouhá léta přítelkyni Markétu. To mu ale nebránilo, aby zároveň vyhledával společnost dalších krásek. Do náruče mu padla i česká miss, krásná Tunisanka nebo designérka, dula, cestovatelka a publicistka Lilia Khousnoutdinova, která se dlouhodobě věnuje ženské, partnerské a reprodukční tematice.

Je polyamorní vztah pro tebe ten pravý?

Jako první se sluší zmínit, že každý vztah je jiný. Pokud ti ale dělá problém představit si tvého kocoura ve společnosti další(ch) krásky/krásek, se kterýma bys sdílela domácnost i lože, polyamorii si raději dvakrát rozmysli.

Řada praktikujících polyamoriků na tenhle vztah navíc přistoupí z obyčejného strachu ztratit současného partnera nebo být single. A to je špatně, protože takový vztah dlouhodobě fungovat prostě nemůže.

Ještě než o polyamorním vztahu začneš uvažovat, je dobré se seznámit s jeho základními zásadami. Polyamorie je totiž především o respektu, otevřené komunikaci a schopnosti žít lásku za podmínek, které fungují pro lidi zapojené do vztahu. A to ne každý zvládne.

A komu takový vztah může vyhovovat a fungovat? Především otevřeným lidem a jedincům, kteří jsou si jistí sami sebou. Základem fungování polyamorního vztahu je taky správně nastavená komunikace. Taková, která se nezakládá na předpokladech a domněnkách, ale jasném formulování pocitů a na jasné dohodě.

Co si myslíš o polyamorním vztahu? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články