Jak se balí v Česku: v kurzu jsou seznamky i agentury

www.bigstockphoto.com
|
14. 12. 2019
|
Každý třetí pár se podle dostupných informací seznámí na seznamce. A seznamky jako takové jsou tady s námi už 225 let. V březnu roku 1794 totiž vyšel první seznamovací inzerát v českých zemích. Otiskly ho tehdejší Poštovské noviny.

Dívka dobrého vychování na celý život

Asi tě zajímá, jak tehdejší inzerát vypadal. Oproti těm dnešním byl poněkud delší a výstižnější. Jistý odvážlivec v něm hledal „na celý život dívku dobrého vychování, jejíž tvář není poznamenána neštovicemi“. Další nároky zmíněného muže se týkaly především její případné marnivosti. Ona vyvolená se totiž „měla spokojit jen s jednou služkou, být dobrou hospodyní, přiměřeně důstojnou svého stavu a netoužit příliš po módě a společnosti“.

Každý třetí pár se seznámí na internetu

Jak hledání dotyčného muže před 225 lety dopadlo, to netušíme. Pravdou je, že od té doby uplynulo mnoho let a seznamky tak nějak zdomácněly. Tištěné ustoupily těm internetovým a našli se i tací, kteří začali na touze „nebýt sám“ vydělávat. Kromě bezplatných seznamek, na které se může zaregistrovat prakticky kdokoli, existují i placené weby, které se dle vlastních slov specializují pouze na krásné, úspěšné a charismatické osoby nebo celebrity.

bigstock-159995921.jpg

Může seznámení přes seznamku fungovat?
Seznamování na internetu může být hodně rychlé.

Až 61 % mužů na seznamkách

Podle aktuálních informací má svůj profil na nějaké online seznamce každý druhý muž. Konkrétně jde o nějakých 61 %. Žen je zhruba o polovinu méně. Nejčastěji se touží seznámit uživatelé od 18 až 25 let, kterým šlapou na paty čtyřicátníci. Zajímavým trendem posledních let je ale uživatelská pasivita. Lidé si sice seznamku založí, ale jednotlivé profily neprochází (nehodnotí) a čekají, kdo se ozve jim.

Muži loví ráno, ženy večer v klidu

Zajímavé statistiky panují i ohledně doby, ve kterou „loví“ muži a zeny. Zatímco pánové hledají svou vyvolenou ráno mezi osmou a devátou hodinou (a následně kontrolují přijaté zprávy během obědové pauzy), ženy se seznamováním zabývají až večer mezi desátou a půlnocí.

Kromě seznamek využíváme i agentury a pobyty

Seznamky jsou jednou, nikoli jedinou možností, jak se v Česku seznámit. Neméně oblíbené jsou také seznamovací agentury. Agentury často nabízejí kromě protějšků odpovídajících předem zvoleným kritériím také například vztahové kouče, kteří lidi připraví na první rande. V poslední době stoupá také obliba pobytů pro nezadané nebo „speed dating“ – rychlých randíček, která slibují potkat spoustu partnerů během několika minut.

Seznamovala ses někdy skrze seznamky? A jak to dopadlo? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Tagy: 
Související články