Signály vztahu, který spěje k rozchodu. Víš o nich?

www.bigstockphoto.com
|
03. 06. 2020
|
Trošku vám to s drahou polovičkou skřípe, nebo to skřípe neúnosně? Dá se to ještě napravit, nebo už je pozdě a místo vzájemného trápení byste se měli radši rozloučit? Poznej 8 signálů, které nasvědčují tomu, že to u vás spěje k rozchodu!

Někdy je prostě lepší se rozumně a včas rozejít, než se dlouhé měsíce a roky zbytečně trápit ve vztahu, kterému ani jeden z vás do budoucna pevně nevěří. Čím dřív si to oba uvědomíte, tím dřív za vztahem uděláte tlustou čáru a tím dřív budete oba schopní začít znova – někde jinde a s někým jiným.

1. Žárlí – příšerně a nesnesitelně žárlí

Ty by ses pro něj nejradši rozkrájela, aby měl všechno, co ke spokojenému vztahu patří, ale on ti nevěří. Vzít do ruky tvůj mobil mu není cizí a neštítí se vloupat se ti do notebooku a e-mailové schránky. Na firemní party že jdeš bez něj? A opravdu je ten tvůj dobrý kolega jenom kolega? Seš si jistá? 

Možná tenhle žárlivec dřív tak žárlivý nebyl, nebo sis to neuvědomovala, případně ti to lichotilo. Ale čeho je moc, toho je příliš. Pokud s ním v zádech nechceš strávit zbytek života, dej mu vale. Tohle se totiž nezmění, ani kdyby… Prostě se to nezmění.

2. Prohání sukně a flirtuje před tebou s jinými

Polichotit kamarádce, že jí to dneska fakt sekne, nebo se otočit za cizí ženštinou, když jde po ulici s kamarádem, budiž. Pokud se rád vrací k tobě. Jestli máš podezření na nevěru, nedej bože na opakovanou, přenech ho nějaké jiné „šťastné“ – ušetříš si nejedno trápení a ponížení. 

To koneckonců zažíváš i ve chvílích, kdy jste spolu na večírku nebo na jiné akci a on bezostyšně flirtuje, s kým se dá. A přitom ví, že tu jsi. Nemá to znít jako citové vydírání, ale kdyby tě miloval, takových věcí by tě ušetřil.

3. Nemáte si o čem povídat a nechcete si povídat

Ne že by bylo nutné za každou cenu pořád mluvit, to vůbec. Ale jestli si radši popovídáš u kafe s kamarádkou a nemáš nejmenší chuť cokoli probírat s ním, asi to nebude problém, ze kterého se jen tak otřepete. Anebo si prostě nemáte co říct. Jestli to tak máte oba, pak je to na pováženou. 

4. Nadáváte si, urážíte se, fyzicky se napadáte

Říct o šéfovi, že je to arogantní blbec, je něco jiného než to samé pronést o svém milém. První náznak toho, že to začíná být v nepořádku, je situace, kdy se přistihneš, že si nějakou nadávku myslíš. Potom už k nahlas proneseným slovům nemáš příliš daleko a průšvih je tu. Jestli jsi mu zapomněla vyprat košili a „jsi kráva“, tak vycouvej, než ti předhodí otýpku slámy a tím tě na krávu dokonale korunuje. 

Bezpochyby jsou vztahy, v nichž si dvojice servítky nebere. Pak už je to ale o tom, jak jste splachovací, jestli to snášíte a neubližuje vám to. Pro někoho je to normál, pro jiného zkrátka hluboko pod úrovní.

O fyzickém napadání snad ani nemusím moc mluvit… To se neodpouští.

5. Vztah vás vyčerpává víc, než se dá unést

O vztah a jeho prosperitu do budoucna se oba musí starat a mnohdy je to vážně fuška, ale pokud se snaží oba víceméně stejně, může to být pohádka. Když se však snaží jen jeden a do vztahu dává nepoměrně víc energie, než mu vztah oplácí, dlouho to vydržet nejde – a je zbytečné se o to snažit. Jestli máš pocit, že tě to s ním jednoduše vyčerpává a že on z tebe vysává energii, uteč (nadobro, ne na dvě hodiny ven).

6. Vaše názory se neslučují

Neshodnete se na věcech, které jsou pro vás důležité? Nedokážete udělat kompromis? On se realizuje jako školský anarchista vyznávající unschooling, ale ty máš pocit, že škola je to, co děti potřebují nejvíce? Jak myslíš, že byste se dohodli, kdybyste spolu ty děti vážně měli? Rozkrájeli byste je, abyste byli oba spokojení? Těžko.

7. Nechápete se

„Nemůžeš nenávidět svého otce, je to přece tvoje rodina,“ řekl přítel jedné mé kamarádce. Podle ní je to největší nesmysl, jaký může kdo vypustit z úst. Nemá právo nenávidět člověka, který jí měl být nablízku, podporovat ji, starat se o její zázemí, ale nic z toho nedělal a místo lásky jí častoval nadávkami a systematicky jí do země zadupával sebevědomí? Rodina nerodina, každý z nás má právo někoho nenávidět a nikdo nemá právo říkat, že na to nemá právo. A tak je to se vším. 

8. Milostný život na bodu mrazu

Co si budeme povídat, sex ke vztahu patří. Jestli se ale vytrácel tak dlouho, až se dočista vytratil, a přitom jste spolu dva nebo tři roky, je to špatně. Co byste, dělali za pět, deset nebo patnáct let, když už teď o sebe nemáte zájem? Byli byste si nevěrní? Čemu byste tím pomohli?

Doufám, že zmíněné situace nejsou tvůj případ. Pro jistotu ale znovu dodám, že je lepší víc přemýšlet a méně se trápit než opačně. Mysli na to, až půjde do tuhého.

Související články