Parfémy vládnou světu. Hitparáda těch nejoblíbenějších

www.pexels.com
|
26. 11. 2018
|
Neexistuje snad žena, která by se nerada halila do omamných vůní. A ani v minulosti tomu nebylo jinak. První „parfém“ byl objeven úplnou náhodou. Před několika tisíci lety si lidé všimli, že se při hoření jistých druhů dřeva uvolňuje libé aroma.

Není se proto čemu divit, že současné slovo „parfém“ vzniklo z latinského „per fumum", tedy „skrze kouř". Prvním skutečným parfémem bylo kadidlo, které se používalo k obřadním účelům. V dávných rituálech měly významnou úlohu také myrha, jalovec, různé druhy cypřišů a cedr. Za „objevitele“ parfémů můžeme považovat Egypťany, kteří míchali vonné látky s mastným anebo olejovým základem. V té době ale byla výroba parfémů vyhrazena pouze kněžím.

Trocha voňavé historie

Největší obliby si parfémované vůně vydobyly ve starověkém Řecku. V té době se používalo enormní množství parfémů, přičemž na každou část těla byla určena jiná vůně. Možná si tak dokážeš představit výsledek, který nebyl příliš lichotivý. Oblíbené byly parfémy z růže, lilie, kosatce, levandule, majoránky, myrty a pískavice. Zlom přišel společně s Araby, kteří vynalezli destilační přístroj a zlepšili tak techniku výroby parfémů. Velkým objevem bylo také pižmo, které je dodnes základem mnohých parfémů. Dříve se přidávalo do malty, která sloužila ke stavbě mešit.

Útlum v oblasti parfémů nastává v raném středověku, kdy pro vůně jednoduše nebylo místo. Voňavky se znovu objevily až na počátku 12. století. Ve 14. století se objevily voňavky na bázi alkoholu a éterických olejů a také pojem „toaletní voda", který je znám do dnešních dob. Parfémy se dostávají do střední Evropy. Ten vůbec první je vyroben v Uhersku na žádost královny Alžběty. Skládal se z rozmarýnu a tymiánu. V pozdějších recepturách najdeme i levanduli, mátu, šalvěj, majoránku, pomerančovou kůru nebo citron.

pexels-photo-932587.jpeg

Parfém je třeba vybírat pečlivě.
Parfémy jsou různé. Někdy stačí jen jiný "odstín" a hned voníš jinak.

Francie jako kolébka vůní

Za kolébku parfémů je ale nepochybně považována Francie, kde probíhala nejdůležitější etapa evropského voňavkářství. Parfémy jako módní novinku zavedla v zemi Kateřina Medicejská, která se sem přijela vdát za budoucího francouzského krále Jindřicha II. Francouzského. O něco později Kateřina nechala ve francouzském městě Grasse postavit první chemickou laboratoř na výrobu parfémů. Netrvalo to dlouho a Grasse se stalo hlavním světovým městem parfémů.

Zajímavá byla také spojitost parfémů s rukavičkářským průmyslem v roce 1656. Rukavičkáři tvrdili, že rukavice se musí navonět proto, aby parfém zamaskoval nedokonalou vůni kůže. Dalším revolučním krokem ve vývoji parfémů je vytvoření kolínské vody - Eau de Cologne, která je pojmenována po místě svého vzniku, tedy po německém městě Kolín nad Rýnem. Jeho tvůrcem byl však překvapivě Ital Giovanni Maria Farina v roce 1709.

Parfémy a kosmetika za půl milionu franků

Parfémy dosahují velké obliby zejména na dvoře francouzského krále Ludvíka XV okolo roku 1750. Třeba jeho milenka - madame de Pompadour, si je objednává po litrech a utratí ročně za parfémy a kosmetiku neuvěřitelného půl milionu franků! Významným milníkem je výroba prvních uměle připravených vonných látek. Prvním parfémem, který kombinuje výtažky z rostlin a chemické esence, byl pravděpodobně Jicky od parfuméra Aime Guerlaina z roku 1889.

Co se týče novodobých parfémů – vůbec tím prvním známým smíchaným z přírodních a syntetických vůní je L'Origan od Francoise Cotyho z roku 1905. Parfém se mimochodem prodává do dnes. Legendární parfém Chanel No.5, vznikl v roce 1921 pod rukama Gabrielle Chanel. Zajímavé bylo i to, že v 50. letech, kdy započala masová výroba konfekčních oděvů, spousta návrhářů přidávala parfémy jako dárky k nákupu. Řada z nich je ve svém obchodě také prodávala. Časem ale zjistili, že na parfémech vydělávají víc než na oděvech, a proto si řada věhlasných značek zakládá své vlastní parfémové kolekce (například Dior, Givenchy nebo Yves St. Laurent).

Není parfém jako „parfém“

Pokud sama stojíš před rozhodnutím, který parfém vybrat a koupit, pak bys měla vědět, že ne vše, co se na pultících obchodů objevuje je skutečným parfémem. Ve skutečnosti je parfémů opravdu jen malá hrstka. Často jde totiž o toaletní či parfémové vody. Ale abys nebyla zmatená, uvedeme věci na pravou míru. Parfém obsahuje 15 – 30 % vonné esence v 90-96% alkoholu, parfémová voda – Eau de parfum pak 8 -15 % vonné esence v 85-90% alkoholu a nakonec toaletní voda, která obsahuje 4 – 8 % vonné esence přibližně v 80% alkoholu.

Je dobré také vědět, že parfém se skládá z hlavy, srdce a základu. Hlava se projeví hned po nanesení a v této počáteční podobě zůstává okolo deseti minut. Je totiž složena z komponentů, které velmi rychle vyprchají, jako jsou bylinné nebo citrusové nóty. Srdce vůně pocítíš přibližně po půl hodině. Cítit bude několik dalších hodin. Jedná se totiž o hlavní a charakteristické tóny parfému.  Základ je to, co zůstává na pokožce i celý den, protože ho tvoří ty nejstabilnější komponenty. Není tak výjimkou, že například na oblečení můžeš parfém cítit i několik dní.

pexels-photo-949590.jpeg

Parfémy jsou nejkvalitnějšími vůněmi.
Měla jsi někdy opravdový parfém, nebo se "odbýváš" levnějšími toaletními vodami?

Žena, která nepoužívá parfém, nemá budoucnost

Přesně tohle prohlásila módní ikona Coco Chanel a ať už jde o jakkoli radikální tvrzení, musíme souhlasit s tím, že na něm přeci jen něco bude. Zaměřili jsme se proto na několik jedinečných vůní, které nás provázejí historií i všedním životem. Jaké to jsou? Smyslné, zářivé, vlídné, ale i svůdné a nezapomenutelné. Tady je malý žebříček.

Chanel N° 5

Nemůžeme samozřejmě začít jiným parfémem, než proslulým Chanel N° 5. Jedinečnou formuli vyvinul v roce 1920 Ernest Beaux a ze začátku se prodávala v malých lahvičkách pouze v butiku Chanel. Říká se, že vůni si darovala sama Coco jako útěchu, když ztratila svoji osudovou lásku Arthura Capela. Každou minutu se ve světě údajně prodá jeden flakon. A jak můžeme vůni charakterizovat? Jako květinovou, ale poněkud těžší. Její součástí jsou jak dřevité, tak citrusové a květinové tóny.

Shalimar – Guerlain

V Česku ho příliš neznáme, ve světě si ale vydobyl své nezastupitelné místo. Jde totiž o jeden z nejprodávanějších parfémů všech dob. Vytvořen byl v roce 1925 na počest legendárního milostného příběhu, který vyprávěl o lásce mezi císařem Shahjahanem a jeho ženou Mumtaz Mahal, kterou jako dvacetiletý potkal v bazaru. Mumtaz Mahal dala císaři 13 dětí, při porodu čtrnáctého dítěte zemřela ve věku 39 let. Císař zdrcen její smrtí nechal na počest své nehynoucí lásky vystavět chrám Taj Mahal. Parfém je pojmenován po Mumtazině oblíbené zahradě.

Opium - Yves Saint Laurent

Opium je silně návykové. A teď mluvíme nikoli o nebezpečné droze, ale o stejnojmenném parfému. Samotný Yves Saint Laurent vůni přirovnal k momentu, kdy se zamilujete a tomu druhému naprosto popadnete. Je zde patrná fascinace orientem, která vůni dodává typické dřevité tóny. Parfém byl světu představen v roce 1977. Kvůli svému kontroverznímu názvu nejdřív narážel na odpor veřejnosti, ale záhy se stal absolutním trhákem.

Poison - Christian Dior

Neméně legendární je také parfém Poison od Christiana Diora. Ve své podstatě jde o definici osmdesátých let, během kterých trhal žebříčky oblíbenosti. Hodí se údajně pro silné osobnosti, které se smrtelně rády koupou v pozornosti ostatních. V původním složení parfému ucítíš vůni chyprově ovocnou s nepřetíženým složením. Překvapí tě především koriandr, lesní ovoce, tuberóza a pomerančový med.

Sun - Jill Sanders

Poslední vůní, kteru jsme se rozhodli do našeho výčtu zařadit, je Sun od Jill Sanders. Její flakonek ti toho příliš neřekne. Pravděpodobně si ho totiž vůbec nevšimneš. Štíhlé tělo s modrožlutým nápisem ničím na první pohled nezaujme. Ve skutečnosti je ale vůně stará jako naše svoboda. Na trh byla uvedena v roce 1989. Od té doby neztratila nic ze své hřejivosti. Mísí se v ní tóny orientálních dálek.

Jaký je tvůj oblíbený parfém? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články