Práce z domova – svoboda, jaká se (ne)dá unést

Shutterstock
|
06. 01. 2024
|
Když jsem sehnala práci ve firmě, kde nemusí nikdo nikam docházet a všichni spolu komunikují po internetu, byla jsem nadšená. Naprostá svoboda mě úplně uchvátila. Záhy jsem ale pochopila, že na takovou svobodu asi není stavěný úplně každý.

Předně – jestli jsi ráda ve velké společnosti a neumíš si představit, že bys ráno nevstala, nenamalovala se, nezhltla ve spěchu snídani a do práce nedobíhala natěsno, protože to k tomu přece patří, tak se o práci z domova ani neucházej. Práce z domova je klídek. I když jen do jisté míry. 

Zvrhne se to. Stoprocentně!

Chce tu krutopřísnou sebekázeň. Termíny nejsou abstraktní cosi, co se dá odsouvat z pondělí na středu a ze středy na říjen. Když má být úkol hotov ve čtvrtek, musíš k němu nejpozději ve středu zasednout, protože se taky může protáhnout. Nikdy nevíš. Na tvou práci navazuje práce někoho dalšího. A na výsledek čeká natěšený klient. Že to tak chodí i normálně, když pracuješ v kanceláři? To ano. Ale!

shutterstock_1901424169.jpg

Při práci domova si musíš stanovit řád.
Shutterstock
Práce z domova nesmí být anarchie. Jinak nezaplatíš účty.

Než si začneš hledat firmu, která ti dovolí permanentně úřadovat z domova, uvědom si několik podstatných věcí:

  • za sebou budeš mít gauč nebo postel – to je snad to nejhorší, co může být
  • u nohou ti bude ležet pes/kočka/jiné přítulné zvířátko, které bude vyžadovat tvou péči a neobměkčí ho tvoje „musím tady něco udělat“
  • u nohou ti bude ležet pes/kočka/jiné přítulné zvířátko a tebe to bude sakra svádět k odložení notebooku a mazlení s chlupatým miláčkem
  • nikdo nebude kontrolovat, kolikrát denně zevluješ u ledničky
  • nikdo nebude kontrolovat, kolikrát denně si z té ledničky něco vezmeš
  • nikdo ti neřekne „holka, piješ dneska už šestý kafe, takhle se zabiješ“
  • nikdo neuvěří, že si tím celodenním „flákáním se“ doma u počítače vyděláváš na živobytí
  • všichni si budou myslet, že když jsi doma, tak nic neděláš, ale bereš za to prachy
  • všichni si budou myslet, že když jsi doma, tak nic neděláš, a budou ti volat: „Nemohla bys sjet koupit mlíko? Je v akci! - A můžeš zavízt tohle támhle? – Jak nemáš čas? Vždyť jsi doma!“

Svoboda s hranicemi…

Práce z domova má svoje nesporné výhody. Vstaneš, kdy chceš, když nemáš domluvenou práci s někým ve dvojici nebo ve skupině na konkrétní čas. Něco odpracuješ, po obědě se projdeš se psem, zasedneš k práci, navečeříš se… Všechno je v klidu. 

Jenže jen do doby, kdy tvůj kocourek začne chodit do práce na osmou a vrací se v pět. Potom s tebou chce trávit odpoledne, kdy ty bys měla pracovat. Nakonec to tedy u zadaných koček končí tak, že vstávají jako všichni ostatní zaměstnanci hodně brzo ráno, osm hodin se nezastaví a ve čtyři odpoledne se zhroutí na zmíněný gauč. 

...nebo bez nich!

Kdo by nechtěl být svobodnou kočkou se svobodnou prací? Klidně můžeš pracovat do druhé ranní, protože ti to v noci víc pálí, vstávat můžeš s radostí v deset dopoledne, mezi prací stihnout nákup, běhání nebo posilovnu, cokoli! A nebo taky vůbec nemusíš vylézt z pyžama.

Každý den není stejný

Den si můžeš zařídit jakkoli. Základem ale zůstává, že musíš jeho nezanedbatelnou část strávit prací. A není vhodné tento bod jakkoli podceňovat. Zní to jednoduše, ale dokopej se k práci, když máš v počítači deset nových dílů seriálu svého srdce. Jak to může vypadat?

09:56 

Vstáváš, už bys měla. Ať taky něco stihneš.

10:30

Polkneš poslední sousto snídaně. Snídaně je základ dne.

10:45

Trocha ranní hygieny musela být.

11:00 

Bereš si počítač na gauč, nejdřív musíš přečíst všechny e-maily.

11:05

Telefon. Klient. Jestli byste spolu nemohli probrat tu včerejší věc. „Pardon, neruším vás na nějaké schůzce?“ „Ne,“ hodnotíš pohledem svůj župan a nožky na stole.

11:15

Pes ti dává najevo, že jsi ho pozapomněla vyvenčit.

11:30

Odhodlaně usedáš k počítači a začínáš pracovat.

13:00

Oběd je důležitý. Musíš si jít něco uvařit. 

14:00

Odhodlaně usedáš k počítači a začínáš pracovat. Tentokrát spořádaně u stolu.

15:25

Padne na tebe odpolední krizička. Manažerský spánek – 30 minut a dost.

17:00

Trochu se to protáhlo. Svačina a jede se dál.

19:15

Volá kamarádka. Prý jestli máš čas na skleničku. Má depku, potřebuje tvoje rameno a ucho. Co naděláš. Práce ještě hodinku nebo dvě počká.

21:30

Odhodlaně usedáš k počítači. Do půlnoci ti to myslí, musíš toho využít. Tak kde jsi skončila?

21:32

Proboha, to jsi toho stihla tak málo?!

21:35

No to je hrozný! Nemáš šanci stihnout deadline!

Není třeba dál popisovat paniku, která tě zachvátí, a sliby o tom, že zítra už budeš hodnější a nebudeš práci tak odsouvat. Takhle přesně by to vypadat nemělo, jinak se ze svobody stane otročina. Práce z domova je pro ty, kteří mají motivaci se jí věnovat, i když nejsou zavření v kanceláři. 

Dobře si rozmysli, do čeho se pouštíš

Čím víc svobody v práci máš, tím větší schopnost plánování a sebeovládání potřebuješ. Tím víc musíš mít svou práci ráda. Musíš si k ní ráda sedat, těšit se na ni. Samozřejmě máš právo na chvíle znechucení, kdy se ti ani trochu nechce, klienty bys nejradši všechny zaškrtila, ale když hoří termíny, musíš se přemoct. Odměnou ti může být třeba to, že si obchody a úřady oběhneš dopoledne, když budou všichni ostatní v práci, nebo si užiješ posilovnu, kde na tebe nebude nikdo civět.

Autorský článek

Související články