Výměna pneumatik! Jak shodit ochranný tukový prstenec?

|
04. 02. 2015
|
Možná taky patříte k těm ženám, které jsou přesvědčené, že existuje ta správná doba k hubnutí. Přichází zhruba tři měsíce před vypuknutím plavkové sezóny a trvá pár dnů či spíš hodin, takže je dost snadné ji prošvihnout.

Po zbytek roku vykládáte kamarádkám, jak teď není ta správná příležitost shodit těch pár přebytečných kil, a s chutí ukusujete z hamburgeru s extraporcí hranolek v nové hipsterské restauraci. Je na čase, aby vám tohle sousto definitivně zaskočilo.

Proč si pro hubnutí vybrat zrovna tento krátký časový úsek, je jasné. Propásnete-li dobrý start, už se nestihnete dostat na svou ideální váhu do doby, než obléknete o číslo menší bikiny, které jste si pořídila v dobré víře v zimě. Během léta pak nemá cenu začínat nový režim, protože už nic nestíháte, a na podzim se vrstva navíc - byť tuková - docela hodí. Projíst se zimními svátky obžerství je základ rodinného štěstí, takže tady hubnutí taky quinoa nepokvete. A ta ideální chvíle? Tahle chiméra se objeví a okamžitě vytratí během chvilky mezi obědy v oblíbeném bistru a koktejlovou párty uprostřed týdne. Čau a pá, tak zase za rok. A takhle to jde pořád dokola, dokud nemáte třicet kilo navíc a hubnout už vlastně nemá smysl.

Kdo je tady tlustá máma?

Nemyslím si, že bych malovala obézního čerta na zeď. Stačí se rozhlédnout na ulici, jak vypadají dámy o generaci starší. Kolik z nich by mohlo dělat baletky a kolik z nich při baletním vystoupení zalehlo první tři řady včetně uvaděčky? Nechcete-li se stát hlavní aktérkou vtipů Yo mama is so fat, budete se muset sama chytnout za flígr, dotáhnout k váze a profackovat se (tak akorát, abyste už nemusela použít tvářenku). Čeká vás totiž nejedno nepříjemné prozření a měla byste na to být pořádně při smyslech. (Což evidentně nejste, když jste si koupila o číslo menší bikiny!)

3249036871_f6c64c6da2_z_flickr.jpg

hubnutí břicha a jak to po něm vypadá

Možná se tak narodila, možná je to photoshop a možná nežere a maká! FOTO: Flickr.com

Tak za prvé, neexistuje správný čas! Vždycky budete mít v kalendáři nějakou rodinnou oslavu, dovolenou nebo kafíčko v cukrárně u kamarádky ze základky. To ale na druhou stranu znamená, že vhodná doba na to začít hubnout je vždycky. Kdyby to bylo tak snadné, vypadaly bychom už dávno všechny jako Cara Delevigne. Řekněme si to upřímně: kabátek z vlastních špeků nehřeje tolik jako trendy trenčkot v šestatřicítce (navíc pohodlně zapnutý od krku až po kolena).

Obtočte se kolem tyče

Teď jedna drsná podpásovka: budete se muset začít hýbat. Ačkoli vám reklamy můžou slibovat, že s těmito úžasnými bobulemi z plodů z kdovíjakého pralesa a vyváženou stravou budete za měsíc bez výčitek skotačit v crop topu a mikrokraťáskách po koupáku, je to kravina. Pokud tedy netoužíte po zábavné společenské hře s názvem jo-jo efekt. Nemusíte zrovna začít běhat maratony, jak je teď v módě, ani vyrazit na zumbu do nejbližšího kulturáku. Pokud si nevěříte, zajděte do fitka a zaplaťte si pár hodin s trenérem. Naučí vás ovládat fitness stroje, aniž byste si ublížila nebo vypadala při jejich používání jako úplná kráva (což je občas důležitější).

Bojíte se, že vás ve fitku budou očumovat? Já to nesnáším! Přečtěte si proto nejdřív článek Jak si vybrat fitko, kde si hledí vlastních prsních svalů.

Zaplaťtě si trenérské služby v určitých intervalech, abyste nad sebou měla bič v podobě pocitu trapnosti, když od posledního společného tréninku přiberete tři kila. Pokud si věříte, stačí si na youtube najít fit videa. Je jich tam celá řada od klasického funícího cvičení až po taneční lekce, u kterých se příjemně zapotíte. Dejte si do těla (a to pořádně) aspoň 20 minut čtyřikrát týdně. Ani dnešní nabídka skupinových sportovních aktivit už není nuda. Víte, že v Česku existuje roller derby tým? Nebo jaká je zábava pole dancing?

11375928206_90665a2e3e_z_flickr.jpg

jak budete vypadat, když nebudete tolik jíst?

Nafotit tuhle sexy fotku "před" a "po" trvá několik měsíců dřiny a odříkání. FOTO: Flickr.com

Dejte ty pracky pryč z bůčku!

Nemyslete si, že při pravidelném cvičení můžete snídat bůček a obědvat kolu. Nebudu teď říkat, že je nejlepší bezuhlovodanová, paleo, bodová nebo třeba Cambridge dieta. Podstatné je jíst často, pravidelně a menší porce. A taky používat rozum. Dát si sacher hodinu před spaním nebo každý druhý den večeřet tatarák linii moc nepomůže. Stejně tak jako se cpát přesolenými potravinami a prolévat se sycenými limonádami, které organizmus zavodňují. Až se budete zase xichtit nad zdravou stravou, uvědomte si, že vrcholem vyváženého jídelníčku už dávno není čerstvě nakrájená paprika. Vyhoďte svou kuchařku pro celou vesnici a radši prošmejděte tipy foodblogerů nebo fit motivační weby. Už jste ochutnali avokádovou pomazánku s česnekem? Quinoový salát? Hummus s restovanou zeleninou? A nebo špenátové smoothie s ovocem? Je toho dost a může to být zábava. Ale je jasné, že stodvacetikilové baletky to neocení.

Související články