Přelsti chuť na sladké, není to zas tak složité

Bigstockphoto
|
23. 05. 2021
|
Sladká chuť k životu patří, ale to, čím touhu po sladkém ukojíš, si musíš pečlivě vybírat. Tedy za předpokladu, že nechceš skončit jako „roztomilý“ neforemný vorvaň. Nejenže bys na sebe už nenatáhla svou oblíbenou sukni. Odneslo by to i tvoje zdraví.

Tady je 5+1 tip, jak se ovládnout a tu skvělou čokoládovou tyčinku si nedat. Prostě ne a ne!

1. tip – jez pravidelně 

Jestli máš pocit, že pravidelné stravování s chutěmi nesouvisí, tak jsi na omylu. Na parádním! Jíst bys měla malé porce ideálně každé 2-3 hodiny, pauza mezi jídly by neměla být delší než 4 hodiny. Pravidelným příjmem energie zamezíš jejím výkyvům ve svém těle. 

2. tip – buď vybíravá

Zmíněné výkyvy hodně závisejí na tom, co vůbec jíš. Aby hladina cukru v krvi příliš nekolísala, vybírej si potraviny s nižším glykemickým indexem (GI). Čím je GI potraviny nižší, tím déle si budeš připadat sytá. Když je vyšší, nabije tě potravina energií během chvilky, ale nepotrvá to dlouho a budeš mít hlad a budeš chtít energii zase rychle načerpat. Tělo si řekne o sladkost s vysokým GI a jede to nanovo.

Třeba: Když si dáš k obědu bramborovou kaši (a samozřejmě k ní něco přidáš), která má GI 70, budeš po ní sytá déle než po rohlíku s GI 85 a poznáš rozdíl i v chutích. A tak je to se vším.

3. tip – vsaď na zdravější cukry

Už na začátku ses dozvěděla, že sladká chuť do našeho života patří, ať chceme, nebo ne. A sama o sobě není špatná, jen musíš vědět, jak na ni. Tím nejlepším způsobem, jak si s ní poradit, když by ses nejradši zakousla do tabulky mléčné čokolády, je dát si trochu ovoce – kousek jablka, pár jahod, hrst borůvek nebo malin. Tělo dostane sacharidy, o které si říká, ale místo rafinovaného cukru mu dodáš zdravější fruktózu. Ani s tou to ale nepřeháněj, pořád je to cukr!

bigstock-chocolates-background-chocola-88349156.jpg

Čokoláda nevadí, tedy ta hořká.
Bigstockphoto
Každý, kdo bojuje s chutěmi na sladké, ví, že je těžké odolat. Tyhle triky ale pomáhají!

4. tip – snídej sladké

Výborným způsobem, jak s chutí na sladké bojovat, je snídat sladké. Zní to divně? Je to ale tak. Jen si musíš vybrat to zdravější sladké. Místo cukru med nebo ovoce, místo běžného kakaa to pravé, hořké. Když ráno posnídáš třeba ovesnou kaši s trochou rozinek a kakaa nebo jen s kakaem a sirupem, uspokojíš přirozenou touhu po sladké chuti a nabiješ se energií, kterou přes den využiješ. Opravdu to ale platí jen o snídani. K dopolední svačině můžeš zařadit ovoce, ale od oběda už jsou jednoduché cukry tabu, pokud tě odpoledne nečeká trénink na úrovni vrcholového sportovce.

5. tip – zaměstnej mysl

Nemysli na jídlo, nemysli na sladkosti. Zaměstnej mysl prací, sportem, úklidem. Sama jsi určitě poznala, že když máš hodně práce, tak ani jíst nestíháš. Najednou si uvědomíš, že už jsi nejedla tři hodiny a měla bys aspoň něco zakousnout. A to je ta správně zaměstnaná mysl. 

Bonusový tip – zapomeň, že to existuje

Nečekej žádnou převratnou radu, je úplně obyčejná a jednoduchá, zato je nejúčinnější. Nic sladkého si nekupuj. Co nebudeš mít po ruce/ve spíži, to nesníš. Prosté, ale efektivní.

Nepodléhej a bojuj!

Krásná a zdravá, taková by chtěla být každá kočka. Když tomu přizpůsobíš svůj jídelníček a minimalizuješ chutě na sladké, které tě dosud sváděly k nekalým krokům a nájezdům na kuchyň, zbavíš se nutkání nezdravé sladkosti jíst. A až tělo zatouží po cukrech, nesmlouvavě mu odpověz ovocem. Ještě ti poděkuje!

Související články