Lahodné letní osvěžení jménem smoothie. Na zdraví!

Shutterstock
|
22. 07. 2023
|
Už při prvním náporu tropických teplot jsi přemýšlela, kam se schovat a čím se chladit, abys přežila a neriskovala ani jeden ze svých devíti životů. Proto pro tebe máme tip, jak se během dalších horkých dní chladit zdravěji než dřív.

Zmrzlina se točila proudem a snědené nanuky se daly počítat na kila. Takže vlastně nic zdravého, jen cukr, cukr a cukr. Ale chladilo to, tak jsi na to nehleděla, pár nanuků tě nezabije, že ne? Existuje ale mnohem lepší varianta, jak si tropy zpříjemnit – bude ti chutnat, a ještě ti prospěje.

Smoothie – téměř cokoli téměř s čímkoli

Tou variantou je smoothie. Spousta z nás ho zná, jiné mlsné jazýčky tenhle cizí pojem zaslechly, ale nevědí, co si pod ním představit. Smoothie je mixovaný nápoj, který se nejčastěji skládá z ovoce nebo zeleniny a z vody, případně ledu. Pro jemnější chuť se do něj přidává bílý jogurt nebo mléko. Lze ho podle chuti dosladit cukrem, medem nebo sirupem.

Při přípravě smoothie se fantazii meze nekladou, můžeš do něj přidat jakékoli ovoce nebo jakoukoli zeleninu, která ti chutná a za kterou by tvoje chuťové buňky vraždily. Nemusíš zůstat ani u jednoho druhu ovoce či zeleniny – zkoušej různé kombinace chutí, jen tak objevíš to, co ti opravdu kromě zchlazení přinese i božský požitek.

Výroba je jednoduchá, výsledek fantastický

Na přípravu smoothie se často používá smoothie maker nebo speciální smoothie mixér, který se dá pořídit zhruba od 600 korun. Pokud do něj však nechceš investovat, vystačíš si i s běžným stolním mixérem a velkou nádobou, ve které dokážeš přísady rozmixovat tak, aby zůstaly tam, kde mají být, a abys je nakvašeně nestírala ze zdí v kuchyni. 

shutterstock_586771304.jpg

Smoothie je plné vitamínů a minerálů, ale pozor na cukry!
Shutterstock
Smoothie je super, tak si dej do trumpety!

Proč je smoothie dobré, ale nesmíš to s ním přehánět?

Smoothie je skvělý způsob, jak se osvěžit a jak si zdravě zamlsat. Kromě toho ti dodá potřebnou energii, dostaneš do sebe vitamíny a vlákninu, kterou dost často všechny podceňujeme, ovoce a zelenina v nápoji napomůže detoxikaci organismu a dobrý vliv má údajně i na psychiku a soustředění. 

Je tu však jedno velké ALE, které nesmíš podceňovat, pokud si libuješ (nebo si teprve začneš libovat) v ovocných mixovaných nápojích. V ovoci jsou totiž, jak známo, jednoduché cukry. A když je jejich příjem vysoký, začne se to neblaze podepisovat na tvé postavě, zvlášť pokud trávíš dny v kanceláři za počítačem a místo odpolední procházky se radši složíš na gauč s knížkou.

Ano, cukr obsažený v ovoci, fruktóza, je zdravější než rafinovaný cukr ve zmrzlině a nanucích, ale pořád je to cukr. Proto je smoothie vhodnou alternativou dopolední svačiny, kdy nám ještě jednoduché cukry prospívají. Na druhou stranu – jedno smoothie za týden tě ani odpoledne nezabije, zvlášť když se vaří i rtuť v teploměru.

Nejoblíbenější a nejčastější kombinace, kterými se můžeš inspirovat

Mezi nejoblíbenější ovoce používané na výrobu smoothie patří určitě jahody a banány a ze zeleniny vede okurka. Sestavili jsme pro tebe TOP 10 mixovaných nápojů, které stojí za vyzkoušení a s nimiž můžeš začít. 

  • Jahodové smoothiejahody, voda/mléko, led
  • Banánové smoothie banán, mléko, led
  • Okurkové smoothie – okurka, 2 hrušky, špenát, voda
  • Melounové smoothie – meloun, jahody, voda, led
  • Mangové smoothie – mango, 2 broskve, citrónová šťáva, voda
  • Mrkvové smoothie s jablkem -  mrkev, jablko, citrónová šťáva, voda
  • Špenátové smoothie – špenátové listy, hruška, citrónová šťáva, 1 cm kořene zázvoru, med (nebo jiné sladidlo)
  • Smoothie ze zeleného čaje a mandlízelený čaj, mandle, med
  • Ananasové smoothieananas, sýr Cottage, mléko, med, špetka muškátového oříšku
  • Pomerančové smoothie – šťáva z pomerančů, bílý jogurt, med (nebo jiné sladidlo)

Ovocné smoothie můžeš pro chuť doplnit taky kakaem, ale jen tím kvalitním, hořkým, aby se z nápoje nestala hotová kalorická bomba. Báječná kombinace kakaa a ovocné chuti vzniká především v jahodovém a banánovém smoothie. 

Náš tip: Jestli chceš ušetřit kalorie a snížit glykemický index výsledného smoothie, použij místo medu čekankový sirup nebo třeba erythritol!

Na zdraví!

U žádného jiného nápoje není tak vhodné pronášet formulku „na zdraví“ jako právě u tohohle. Kombinace vitamínů a vlákniny zapůsobí povzbudivě na každou šelmu a přidaný led nebo studená voda udělá i ze zdravé svačinky lahodné osvěžení, kterému nanuky z obchodu nebudou sahat ani po dno sklenice, v níž si nápoj naservíruješ. Vydej se na průzkum a zkoušej stále nové kombinace. Vsadíme se, že některé tě opravdu dostanou!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články