Jak ve zdraví přežít podzim a ještě si ho vychutnat

www.bigstockphoto.com
|
10. 10. 2015
|
Co si budeme povídat, těch pověstných devět životů fakt nemáme, ale když přijde nachlazení nebo viróza, za jeden navíc bychom zaprodaly i vlastní duši. Proto pro tebe máme několik rad, jak všechny ty podzimní nástrahy s grácií obejít.

Kdo s tím má totiž trpět v práci, s kapesníkem věčně u nosu a s neustálými narážkami od kolegů typu „já se s tebou vypotím“? Nehledě na to, jak se opravdu cítíš, máš taky dojem, že je to na tobě vidět – a ono mnohdy je, protože ne všechno se dá zapudrovat. Co tedy můžeš udělat proto, aby ses vyhnula podzimním zdravotním eskapádám a barvy tohohle období si užila? 

Doping povolen 

Dopingem máme samozřejmě na mysli ten vitamínový. Pravidelný přísun vitamínů je totiž základ prevence (a kdybys to náhodou nestihla, při nachlazení a chřipce se tenhle přísun musí ještě zvýšit). Vsadit můžeš na nejrůznější tablety nabízející komplex vitamínů, mnohem lepší volbou je ale vždycky ovoce – citróny, pomeranče a grepy. Ze zeleniny je skvělý špenát a brokolice.

Na podzim přidej do jídelníčku více ovoce, ubráníš se depce i nemocem.

V poslední době taky hodně frčí rakytník, hlavně kvůli oleji, který v sobě má. Když si ho půjdeš koupit, utratíš za něj jmění, ale když najdeš keř, tyhle extra kyselé bobule si natrháš (pravda, trhají se hodně špatně), naložíš si je do medu a každý den si lžičku nebo dvě dáš, pomůžeš svému imunitnímu systému a on potom zase pomůže tobě. 

Celkově se zaměř na pestrý jídelníček, právě ten ti může zaručit příjem vitamínů a minerálů, které se ti v boji proti nachlazení a chřipce budou hodit. 

Pozor na stres

Formulka „vyhýbej se stresu“ jako by do našeho světa vůbec nezapadala, protože stresující je dneska kde co. Špatná zpráva je, že stres narušuje imunitní systém, proto vystresovaní lidé (ať už z práce, z domova nebo z rozličných životních situací) bývají nemocemi ohroženi častěji než ti, kteří jsou aspoň relativně v klidu. 

Dopřej si každý den alespoň chvilku pro sebe. Třeba s knížkou ve vaně!

Co s tím? Dopřej si každý den chvilku relaxace – vezmi si knížku, napusť si vanu, poslouchej hudbu, kterou máš ráda… Jednoduše se odreaguj. Psychická pohoda je důležitá. Snaž se z ní nevypadnout a uvidíš, že i udržení zdraví bude rázem snadnější. 

Nepodceňuj pravidelný pohyb

Možná to zní divně a místo na vzduchu, kde se viry jenom hemží, bys nejradši strávila volný čas v domnělém bezpečí domova. Nebuď si tak jistá tím, že doma jsi před nákazou v bezpečí, stačí otevřít dveře a máš ji v bytě. Radši pravidelně vyrážej ven, protože pohyb posiluje imunitní systém. Nejvíc ti prospěje chůze a běh, ale dobře se jezdí i na kole – není příliš teplo, takže když to vychytáš s oblečením, bude ti příjemně a z jízdy budeš mít parádní požitek. A taky dobrý pocit, že děláš něco pro svou postavu. 

Hýbej se! I kdyby to měla být jen "obyčejná" procházka s miláčkem. Je to lepší než nic!

Spi!

Vážně, i spánek ti hodně prospěje, aby sis udržela zdraví, i když kolem tebe budou proudit davy nemocných, kýchajících, smrkajících a kašlajících. Zdravý spánek, stejně jako pravidelný pohyb, má blahodárný vliv na tvou imunitu, takže když si ho nebudeš odpírat, nemocem se pak postavíš mnohem úspěšněji než tví uspěchaní a vystresovaní kolegové.

Vyváznout z podzimu, kdy teploty kolísají a venku je chvíli slunečno a chvíli nevlídno, to není jen tak. Ty ale znáš fígle, se kterými si můžeš celé tohle období báječně užít, kochat se barvami spadaného listí a mít se krásně!

Související články