Ranní ptáčata vs. noční sovy. Rozdíly jsou patrné

Bigstockphoto
|
21. 05. 2021
|
„Nebuď líná a vstávej,“ slýchá od okolí nejedna noční sova po většinu života. Ráno co ráno. Budík vříská, ale víčka jsou těžká. Do práce dojdeš stěží, hlava dopoledne nepracuje. Kolegyně pobíhá po kanceláři, štěbetá… A nevěří, že ty jsi taky akční. Večer.

Lenost? Kdepak, odlišnost!

Pokud ses v předchozích řádcích našla, tak nezoufej. Tvým problémem pravděpodobně není lenost, jen nejsi skřivan, jak se říká lidem, kteří rádi vstávají brzy a taky brzy chodí spát. Jsi sova, která se probouzí později (fyzicky možná z donucení brzo, ale mentálně později), ožívá odpoledne, ty nejúžasnější myšlenky ji napadají večer nebo v noci a její čas na spánek přichází třeba až kolem druhé hodiny ranní. 

Nic špatného na tom není. Psychologové se dokonce shodují v tom, že jde o naprostou přirozenost a že „skřivani a sovy“ nejsou žádným výmyslem, ale vědecky podloženým faktem. 

bigstock-woman-does-not-want-to-wake-up-87201977.jpg

Sovy jsou ti lidé, kteří vstávají pozdě a pozdě chodí spát.
Bigstockphoto
Sovy se ráno nemůžou vyhrabat z postele, zato večer ožijí.

Přizpůsobit životní styl je největší výhra

Jenže co s tím, když víš, že jsi sova? Do práce bys nejradši chodila na noční, i když je u vás nevedou. Každé ráno při vstávání trpíš, protože večer stejně většinou nemůžeš brzy usnout. A tak je pro tebe největším požehnáním práce, při níž si můžeš čas zorganizovat sama, práce na volné na noze, když to jen trochu jde.

Tví blízcí sice nebudou moc nadšení z toho, že místo společného večera pracuješ, ale tobě bude báječně, protože to najednou půjde samo. Ne všem se to ale bohužel povede takhle zařídit.

Sovy mají údajně vyšší IQ, ale větší sklony k nadváze

Spací návyky mají svoje příčiny i důsledky. A vědci je pořád dokola zkoumají, protože je to prostě fascinující. Tak třeba to, že sovy mají zpravidla vyšší IQ, častěji trpí depresemi, mají větší sklony k nadváze až obezitě a nedbají příliš na pořádek kolem sebe. Zato skřivani mají údajně větší sklony podléhat rakovině a onkologickým onemocněním. Také jsou systematičtější, pořádkumilovnější a ve vztazích věrnější. Inu, každý máme něco. 

bigstock-vintage-alarm-clock-64840027.jpg

Ranní ptáčata to mají ve společnosti mnohem jednodušší.
Bigstockphoto
Ranní ptáčata jsou hned bdělá, ale večer už s nimi moc legrace není.

Společnost má jasno – chce skřivany

Je to logické. Od dob, kdy ještě člověk neměl možnost rozsvítit, kdy se mu zachtělo, je „normální“ vstávat relativně se světlem a chodit spát relativně s tmou. Přizpůsobila se tomu v moderní společnosti i pracovní doba a té se zase musíme přizpůsobit my. Pro zaměstnané sovy to v drtivé většině případů neznamená nic jiného než se každé ráno přemoct, dát si v práci kafe a snažit se přežít. Tak hodně štěstí.

Související články