Pár dobrých tipů, jak se cvičením neskončit už po pár dnech

Bigstockphoto
|
02. 04. 2022
|
Rozhodnutí, že začneš cvičit, je chvályhodná věc. Ale jak to celé odstartovat a nevzdat to už po prvním týdnu nebo měsíci? Čím si udržovat motivaci a jak překonat občasnou lenost?

Tady je 5 tipů, díky nimž můžeš konečně cvičit pravidelně!

1. tip – Necvič sama

Když si řekneš, že půjdeš 3x týdně do fitka, a najednou se ti nebude chtít vyrazit, vymyslíš si výmluvu sama pro sebe a jen stěží se vyhecuješ a budeš pravidelně chodit. Jenže když se domluvíš s kamarádkou nebo kolegyní z práce na konkrétní dny, kdy spolu budete do fitka chodit, a řeknete si, že omlouvat vás bude jenom nemoc nebo smrt, hned to nabere jiný spád.

2. tip – Seznam se s jinými cvičícími

Každý, kdo chodí do posilovny nebo fitness centra, má svůj oblíbený podnik. Tedy oblíbené fitko. S někým se tedy pravděpodobně budeš potkávat častěji. Pokud si přátelsky padnete do oka, mluvte spolu o cvičení, o motivaci a klidně i o všem ostatním. Možná teprve tady si najdeš toho potřebného parťáka nebo spíš potřebnou parťačku.

bigstock-healthy-lifestyle-fitness-spor-77597411.jpg

Nebaví tě samotnou běhat v parku? Najdi si parťačku, která tě v tom nenechá!
Bigstockphoto
Nebaví tě samotnou běhat v parku? Najdi si parťačku, která tě v tom nenechá!

3. tip – Motivuj se, i když necvičíš

Vybírej si hudbu, při které se ti bude dobře cvičit. Dívej se na videa o fitness, čerpej informace o lepším jídelníčku i všeobecné rady týkající se cvičení, hubnutí nebo zlepšování fyzičky. Rozhlížej se kolem sebe, zaměř se na lidi, které potkáváš, a říkej si, jak bys chtěla vypadat. Jako ta blondýnka, co jí vždycky po práci potkáváš na rohu u zeleniny? Nebo spíš jako ta zrzka z vedlejší kanceláře? Můžeš se jí klidně rovnou zeptat, jak to dělá, že vypadá tak sakra dobře!

4. tip – Odměňuj se za výkony 

Až shodíš pět kilo, koupíš si ty luxusní červené šatičky, které na tebe mrkají z výlohy každé ráno, když kolem nich jdeš do práce. Až uběhneš deset kilometrů bez přestávky, uděláš si radost nějakým doplňkem do bytu. Je až neuvěřitelné, jak tenhle trik funguje. Ale musíš na sebe být přísná a neodměnit se dřív, než dosáhneš stanoveného cíle. A naopak – když si něco slíbíš a splníš to, nesmíš se odbýt. Jak bys pak mohla sama sobě a svým dalším motivačním slibům věřit? 

bigstock-fitness-sport-training-futu-70280152.jpg

Za každý úspěch se odměň! Kup si něco pěkného na sebe, nebo třeba doplněk do bytu!
Bigstockphoto
Za každý úspěch se odměň! Kup si něco pěkného na sebe, nebo třeba doplněk do bytu!

5. tip – Nechce se ti do fitka? Jdi na brusle!

Nebo dělej jakýkoli jiný pohyb. Někdy se prostě stane, že se ti nebude chtít do fitka. Když je venku krásně, kdo by tam chtěl být zavřený? Zvol jinou aktivitu. Vytáhni brusle, vyjeď někam na kole, jdi na dlouhou procházku nebo si zaběhej. Někdy má člověk chuť na něco, co zrovna neměl v plánu. Když vyměníš jednu aktivitu za druhou, nic se neděje. A ještě se budeš cítit skvěle!

Začít cvičit je docela jednoduché. Ale udržet si pravidelný rytmus a motivaci bývá tím nejtěžším, co tě může na cestě za vysněnou postavou nebo lepší kondičkou potkat. Dej na našich pět rad, opři se do toho a nepřemýšlej nad tím, jestli máš někam vyrazit. Prostě vyraz!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články