Prospi se ke zdraví, kráse i úspěchu! Do růžova!

Bigstockphoto
|
30. 07. 2022
|
Povídám, večer nepůjdu spát, půjdu si lehnout, až mi bude padesát… Ne, tímhle pravidlem, které udělují Chinaski v jednom ze svých songů, se vážně neřiď, jestli nechceš brzy vypadat jako zombie a fungovat ze setrvačnosti.

Vynechme odborné poučky o fázích spánku a zaměřme se na to, proč je spánek důležitý tak, že jím strávíme přibližně třetinu života. Při spánku regeneruje svalstvo. Když odcházíš do postele po krutě bolavých nohách, pochopíš to úplně nejlépe. Při spánku čerpáme energii – zatímco večer jsme rádi, když zalehneme do peřin, ráno, pokud je všechno v pořádku, jsme čilé (pomineme-li to, že někdo má po ránu „delší rozjezd“). Při spánku odpočívá mozek. Večer už toho moc nevymyslíš, ale když to necháš na ráno, problém možná rozlouskneš. Asi proto se říká, že „ráno moudřejší večera“.

Vyspím se v hrobě…

Jestli si tohle z jakéhokoli důvodu říkáš, když odcházíš na třetí mejdan v týdnu nebo když trávíš noci nad projektem, který tě může posunout zase o něco výš na tvém kariérním žebříčku, věř, že na to vyspání v hrobě nebudeš čekat až tak dlouho. Samozřejmě trochu přeháníme, ale kdo by stál o všechny ty komplikace, které s nedostatkem spánku přicházejí?

bigstock-exhausted-secretary-89565962.jpg

Jseš nesoustředěná, nic se ti nedaří a děláš chyby? Možná je čas se pořádně vyspat!
Bigstockphoto
Jseš nesoustředěná, nic se ti nedaří a děláš chyby? Možná je čas se pořádně vyspat!

Únava a nesoustředěnost

Jasně, kdo nespí, je unavený. Kdo nespí, nebo jen málo spí delší dobu, může se zřítit do maléru, a to pěkně rychle. V práci pojedeš na 60 %, kafe, na které spoléháš jako na vzpruhu, si osolíš, to, co jsi slíbila, že uděláš, neuděláš a ani si to neuvědomíš, dokud se na to nepřijde. V lepším případě tě šéf počastuje nějakou rádobyvtipnou poznámkou typu „co jsi dělala v noci“, v horším případě budeš mimo a šéf bude říkat horší věci. A o tom, co se může stát, když si sedneš za volant, ani snad nemusíme mluvit.

Boj s váhou

Jestli sis do teď myslela, že obtloustlí až obézní jsou jen ti, kteří si o víkendech rádi přispí a ve všední dny chodí líně spát v deset večer, aby si dali svých osm hodin spánku, tak jsi na omylu. Právě dostatek spánku přispívá k tvorbě leptinu, což je hormon, který ti navozuje pocit sytosti. S jeho dostatkem nemáš typickou žravou, při níž od rána do večera něco uždibuješ, protože odněkud tu energii prostě načerpat musíš, když už tedy ne ze spánku.

Nezanedbatelné zdravotní a estetické potíže  

Dostatek spánku může přispět k prevenci před takovými komplikacemi, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak nebo poškození mozkových buněk. Vřele doporučujeme ukončit den o trochu dřív.

A k tomu, co se na tobě projeví brzy – líbí se ti kruhy pod očima a unavená pleť? A ne, nemůžeš to všechno pod make-up schovávat donekonečna.

bigstock-labrador-retriever-puppy-77679239.jpg

Nejen kočky si potřebují občas dát dvacet...
Bigstockphoto
Nejen kočky si potřebují občas dát dvacet...

Bez spánku to jde taky. Pár dní

Ze školy to známe asi všichni – buď z bujarých večírků, které končily nad ránem, a přednáška začínala za dvě hodiny, takže abychom si nepřipadali zpitomělí, místo do postele jsme zamířili do nejbližšího podniku na extra silné kafe, nebo proto, že jsme podcenili přípravu na maturitu, na zkoušku nebo na státnice. Spánek nám přišel jako zbytečnost, takže jsme to táhli třeba 30 hodin v kuse. A nebylo to nic extra úžasného.

Zdravý člověk vydrží bez spánku prý 8–10 dní, ale už během této doby se snižují jeho schopnosti – nedokáže se soustředit, reaguje pomalu, není schopen zásadního rozhodování ani improvizace. Tenhle pokus za zkoušku rozhodně nestojí.

bigstock-comfortable-soft-bed-in-room-68499358.jpg

Uznej, že natáhnout se do takové postele je čirá slast!
Bigstockphoto
Uznej, že natáhnout se do takové postele je čirá slast!

Tipy na zdravý a kvalitní spánek aneb Jak se do růžova opravdu vyspat

Někdy je prostě problém usnout. V práci toho bylo moc, doma se něco přihodilo, kamarádka má zase problém se svým vyvoleným… Lehneš si unavená do postele, zavřeš oči… A nic. Nespíš. Hlava jede na plné obrátky, jsi jednoduše přetažená. Pokud máš takový problém často, můžeš vyzkoušet následující:

  • Před spaním vypij hrnek teplého mléka s medem. Teplá tekutina tě parádně uklidní a uspí.
  • Uvař si večer meduňkový nebo třezalkový čaj. Obojí zklidňuje tělo i mysl a ráno se vzbudíš dokonale odpočinutá. Pozor, třezalkový čaj se nesmí pít dlouhodobě!
  • Nespi v přetopené místnosti. V ložnici je lepší mít tmu a zimu, oceníš to hned, jak se zahřeješ. Bude se ti líp dýchat a nebudeš se potit, což usínání znesnadňuje.
  • Snaž se před vstupem do ložnice „vypnout“, nenosit problémy do postele. Postel není místo k přemýšlení, ale k odpočinku.
  • Večer necvič a nepij kofeinové nápoje. Kafe je tabu!
  • Dopřej si denně 6–9 hodin spánku. Tahle časová investice se ti bohatě vrátí – budeš čilá, schopná vyřešit sebevětší problém v práci i doma. Dokážeš se lépe vyrovnávat se stresem a budeš se cítit báječně!

Spánek není ztráta času

Nauč se vnímat spánek jako dobrého parťáka, který ti pomůže dosáhnout tvých cílů. Každý člověk potřebuje regeneraci, ať už superžena jako ty, nebo chlápek odnaproti z kanceláře, který se po firmě pohybuje výhradně na kolečkové židli a žádné vyšší ambice nemá.

Spánek není ztráta času – věnuj mu alespoň 6 hodin denně a můžeš dosáhnout všeho, co si usmyslíš!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články