Návod, jak vyrobit domácí desinfekci. Stačí tři suroviny

bigstockphoto.com
|
11. 03. 2020
|
Pokud jsi v posledních několika dnech zkoušela koupit desinfekci na ruce, nebo snad speciální respirátory FFP3, s největší pravděpodobností jsi odešla s nepořízenou. Nezoufej! Existuje jednoduchý způsob, jak si účinnou desinfekci vyrobit doma.

3 suroviny a litrová lahev

Pro přípravu domácího desinfekčního gelu stačí najít čistou nádobu o objemu jednoho litru, injekční stříkačku a koupit tři základní suroviny. Potřebovat budeš jenom litr čistého alkoholu (96% ethanol nebo 99,8% isopropylalkohol), 3% peroxid vodíku a glycerol.

Zapotíš se, ale výsledek bude stát za to

Do litrové lahve odměř 830 mililitrů alkoholu a injekční stříkačkou přidej dalších 42 ml peroxidu vodíku. Vše důkladně promíchej, stříkačku vyměň za novou (případně tu stávající převař v horké vodě) a nakonec odměř 15 mililitrů glycerolu. Posledním krokem je dolití litrové lahve převařenou vodou. Láhev důkladně zavři, promíchej a nech odstát zhruba tři dny na suchém a tmavém místě.

  • Věděla jsi, že tenhle návod na výrobu desinfekčního gelu vydala sama Světová zdravotnická organizace?

Další alternativy

Pokud dáváš přednost maličko gelovější konzistenci, není problém vyrobit desinfekci z alkoholu a gelu aloe vera. Ten stoprocentní seženeš v lékárně za zhruba 150 korun. Pokud toužíš po méně agresivní a přírodnější variantě, vyrob si desinfekci z éterického oleje a zmíněného aloe vera gelu. Antibakteriální účinky má například hřebíčkový, levandulový, tymiánový nebo tea tree olej.

bigstock-female-hands-using-gel-pump-di-100311497.jpg

Doma si můžeš vyrobit ledacos.
bigstockphoto.com
A víš, že se dá doma vyrobit i mýdlo?

Jak si správně desinfikovat ruce?

Můžeš mít ten sebeúčinnější desinfekční gel, pokud ho ale nebudeš správně aplikovat, mine se účinkem. Ať už zvolíš po domácku vyrobenou nebo koupenou variantu, vždy gel nanášej na ruce a všechny jejich záhyby (včetně meziprstních prostor). Gel nech působit alespoň třicet sekund a neoplachuj. Kratší doba nezničí všechny viry a bakterie.

Kromě gelu si můžeš vyrobit i mýdlo

Mýdel je zatím v obchodech dost. Když už ale budeš v DIY procesu, co takhle si vyrobit i jedno domácí? Stačí sehnat zhruba 100 g glycerinové mýdlové hmoty, skořicový a jalovcový esenciální olej a špetku mleté skořice. Příprava je opět velmi jednoduchá a zabere ti pár minut. Výsledkem bude domácí mýdlo, které může zároveň posloužit jako milý dárek

Voňavé mytí

Jako první ve vodní lázni rozehřej glycerinovou mýdlovou hmotu. Až se mýdlo rozpustí, přidej do něj aromatické oleje a pečlivě mýdlo promíchej, až se všechny ingredience spojí.

Potom mýdlo vlij do umělohmotné nebo silikonové formy, přidej mletou skořici a po mírném vychladnutí ho nech asi dvě hodiny pořádně ztuhnout v lednici. Pak stačí hotové mýdlo opatrně vyklepnout z formy. Do rozehřáté hmoty můžete přidat špetku mleté skořice.

Co říkáš na paniku okolo koronaviru? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články