Vztah na dálku: jak na něj, aby jen tak neztroskotal

Bigstockphoto
|
22. 01. 2023
|
Zdá se ti to neuvěřitelné nebo nesmyslné, že spolu dva lidé chodí, ale vlastně se vídají třeba jen o víkendech nebo ještě méně? Vztah na dálku už dnes není ničím, co bychom chápali jako neřešitelné. Někdy se to zkrátka tak semele…

Zatímco dřív byli dva lidé nežijící v jednom místě odkázaní na poštu nebo telefon, teď už zas komunikace takový problém není – internet nás dokáže s našimi milými spojit i přes celou planetu, když to bude potřeba. Ne všechno ale možnosti komunikace můžou zachránit. Jak tedy ke vztahu na dálku přistupovat, aby vám to klapalo? 

Jak se to stane, že jsi tady a on tam?

Je to jednoduché. Potkáte se ve firmě, na vaší pobočce, kam on „zabloudil“ skoro náhodou. Za pár dní se zase vrací na druhý konec republiky, ale to jeho kouzlo… Slovo dá slovo a už se v tom spolu vezete. Nebo ses zamilovala do vojáka, který pobude pár týdnů v Česku a pak na půl roku zmizí do válkami zmítaných končin světa. Nebo jste se poznali na dovolené – ty žiješ v Praze a on je rodilý Ostravák. Možností, jak do toho spadnout, je nepřeberné množství. Řešení už tak jednoduché není.

shutterstock_428539705.jpg

Chce to trpělivost a důvěru!
Shutterstock
Vztah na dálku je těžké udržet, ale není to nemožné.

7 tipů, jak o tenhle vztah pečovat

Mluvte spolu. Základem udržení takového vztahu je samozřejmě to, že si máte co říct, přitahujete se, ale z nějakého důvodu prostě zatím není možné, abyste byli spolu, aspoň v dojezdové vzdálenosti. A o všech těch věcech, které spolu můžete probírat, se spolu opravdu bavte a udržujte tak každodenní kontakt, i kdybyste měli v rychlosti jeden den v týdnu stihnout jen pětiminutový hovor a další dny si to vynahrazovat.

Mějte společné zážitky. Dívejte se na stejné filmy, seriály, přečtěte si stejnou knížku nebo vyzkoušejte stejnou aktivitu. Domluvte se a potom si o tom popovídejte. Třeba začni běhat jako on, nebo on může konečně přelouskat tvou oblíbenou detektivku. 

Důvěřujte si, jako byste tu byli spolu. Jestli nejsi schopná mu věřit, že v té své končině neprovádí nepřístojnosti, radši bys to měla zabalit dřív, než tě žárlivost a podezíravost sežere zaživa. A platí to samozřejmě i pro něj. Důvěra je jedním z pilířů dobrého vztahu – a je jedno, jestli toho „normálního“, nebo toho na dálku.

Naplánujte a užijte si každý společný okamžik. Přijede? Nebo se vydáš ty za ním? Potom s předstihem naplánujte, co budete dělat, abyste si společný čas užili, jak to jen půjde. Byla by škoda vedle sebe sedět a teprve vymýšlet, jestli půjdete dneska do kina a zítra na brusle, nebo obráceně. 

Vzájemně se překvapujte. Víš, jakou radost mu udělá nečekaný dáreček, se kterým mu pošťák zazvoní u dveří? Asi takovou, jakou bys měla ty, kdyby ti do kanceláře vtrhl poslíček s kyticí růží. Dneska už se dá na dálku zařídit takřka všechno.

Mějte rádi svou svobodu. Ne aby tě napadlo čekat na jeho zavolání doma a nejít kvůli tomu na víno s kamarádkami. Mějte každý svoje plány a slaďte je se společnými setkáními na internetu nebo u telefonu. A těšte se na sebe. 

Mějte společný cíl. Pokud má mít váš vztah pokračování ve formě soužití a plození potomků, určitě byste si měli vytyčit cíl a jít za ním. Sežene on práci u vás, nebo ty u něj? Jsi ochotná se stěhovat, nebo chceš zůstat tam, kde jsi? A jak je na tom on? Tyhle otázky je třeba včas řešit.

Vztah s kolegou nebrat. A vztah se ženáčem? To už vůbec!

Zas takové terno to někdy není…

Vztah na dálku určitě není pro každou, ocení ho spíš svobodu milující kočky, které se nechtějí podřizovat tradičnímu soužití. To, že se tak snadno neomrzíte a budete se na sebe těšit, asi není třeba dlouze rozebírat. Může ale nastat i častá nepříjemná situace - možná se spolu naučíte komunikovat virtuálně, ale při společných chvílích přijde rozčarování z toho, že to vůbec není takové, jaké sis to představovala. Stává se to. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články