10 nejhorších jídel pro tvoji pleť a důvodů, proč potřebuješ retuš

Shutterstock
|
16. 03. 2024
|
To, co jíš, má zásadní vliv na to, jak vypadáš. Jasně, křidýlka toho chlápka z Kentucky ti nevykouzlí postavu modelky, to se tak nějak ví. Jenže k ochranným tukovým prstencům ti z nezdravého jídla přibudou taky dlouhodobé problémy s pletí.

Co nejíst (tedy v přemíře), abys měla pleť jako po několika hodinách strávených u grafického editoru?

Sůl: způsobí vysoký tlak a ten vám zničí pleť

Tohle vůbec nikdo nečekal, co? V království tvojí pleti rozhodně neplatí rčení „sůl nad zlato“. Na první pohled to možná není zcela evidentní, ale v lidském těle všechno se sebou souvisí. A tak když si dáš velkou dávku soli, dáš si tím pádem velkou dávku sodíku. Velká dávka sodíku způsobí, že budeš mít vyšší tlak. A vyšší tlak nakonec oslabí tvojí pokožku a pleť a sníží tvorbu kolagenu. To je celé kouzlo.

Nejtenčí je pleť kolem očí. To znamená, že se na ní všechno projeví dřív. Opuchlé oči? Moc soli. Kruhy pod očima? Moc alkoholu. Vrásky kolem očí? Málo vitamínu C!

Cukr: škodí ten rafinovaný, ale žádná výhra není ani fruktóza

Většina lidí to tak nějak podvědomě tuší – po rafinovaném cukru se tloustne, cukr neprospívá ani našemu trávení. Přesto ho do sebe pořád ochotně cpeme. Stejně jako v případě soli, ani tady se nedá šmahem odsoudit všechno, co se na tebe sladce usmívá.

Problém nastává, když se to s cukrem přehání. Cukry a bohužel i fruktóza (obsažená v ovoci) se totiž rády vážou na kolagen, což se chytrým slovem označuje jako glykace. Ta se považuje za jeden z faktorů přispívajících ke stárnutí tkání, a tedy i pleti. Je libo další argumenty?

  • Říká se, že lidé s vyšším podílem cukru v krvi vypadají starší.
  • Příliš mnoho cukru v těle způsobuje uvolňování inzulínu – ten je označován jako hormon stárnutí.
  • Cukrová abstinence je mnohými dermatology považována za alternativu faceliftu.

shutterstock_2414042447.jpg

Cukr nepřináší nic dobrého ani tělu, ani samotné pleti.
Shutterstock
Dobrůtky, sladkůstky, cukříky. To nejlepší na tvorbu vrásek!

Nasycené tuky: smažená jídla, hranolky a další laskominy

Úplně vysadit tuky by byla hloupost – ne všechny jsou totiž špatné a dobré tuky tělo potřebuje. Docela dobře postačí, když z jídelníčku vyškrtneme jasné favority v tukových závodech: hranolky, hamburgery a další jídlo, jehož hlavní přínos je zřejmě pouze v podpoře prodeje větších konfekčních velikostí. Na mysli máme tzv. nasycené tuky, ke kterým se jako věrný psík často váže škrob a náklaďák soli. Co dalšího bys nemusela? Uzeniny, margarín, tučné maso a (překvapivě) taky některé trvanlivé potraviny.

Zatímco nasycené tuky jsou na černé listině, nenasycené tuky (olivový olej, ořechy, některé ryby) jsou vítány. Obsahují vitamín E, který prý stabilizuje buněčné stěny, čímž pokožce prospívá. Poměr „špatných“ a „dobrých“ tuků by měl být při nejhorším 1:2.

Bílé pečivo: esence zla. A „celozrnné pečivo“ je v závěsu

Zaříkávadlo se jmenuje „jednoduché sacharidy“ a jedním z hlavních zel, které způsobují, jsou velké výkyvy cukru v krvi. A o cukru už tady řeč byla – ano, i tvůj milovaný tukový (!) rohlík ti kromě tukových zásob přidá i pár červených fleků na obličeji.

Tak a teď si určitě v duchu říkáš, že ty přece jíš celozrnné housky, co? Tak prosím pěkně, „celozrnná“ houska se od té bílé liší naprosto minimálně, pravděpodobně jen v přidaném karamelu pro tu zdravou barvu.

Je jasné, že kompletně vyřadit cukry by nebylo moudré. Vybírej si ale spíš složitější cukry, polysacharidy. Najdeš je v rýži a těstovinách (ale nepřehánět, obsahují škrob), pak taky v zelenině nebo ve skutečně celozrnných výrobcích.

To jsme nečekali! Tohle jídlo tvojí pleti také škodí!

  • Mušle – ne všechno, co je obecně považováno za zdravé, je dobré i pro pleť. Tak třeba mušle, krevety a další mořské plody obsahují velké množství jódu. Jód stimuluje mazové žlázy a jeho nadměrná konzumace může vést ke vzniku akné.
  • Rýže a vločky – mantra zdravé výživy obsahuje hodně škrobu. A velké množství škrobu způsobuje stárnutí. Namísto rýže nebo brambor proto zkus někdy k masu zvolit třeba dušenou zeleninu.
  • Čočka – má dobrou pověst skoro jako špenát, ale co se týče pleti, mohla by dělat problémy. Čočka totiž obsahuje velké množství toxinů
  • Mléko – podle některých výzkumů dnešní mléko z obchodu nemá s mlékem vlastně nic společného. Naopak mléčné výrobky všeobecně obsahují hormony a vysoké množství zbytků antibiotik. Máš-li problémy s pletí, může být chyba právě tady – mléko zvyšuje hladinu inzulínu a přítomné látky mohou vést ke vzniku akné.

shutterstock_2036023043.jpg

Ovesné vločky jsou super, někomu ale nesednou. Pozor na to!
Shutterstock
Vločky jsou zdravá snídaně. Jenže někomu můžou dělat problémy s pletí, obsahují totiž hodně škrobu.

Kafe, alkohol a salám. Svatá trojice vrásčité báby Tutovky

Dej si hrnek kafe, k tomu panáka vodky a celé to zajez štanglí vysočinky. Tohle zopakuj třikrát a v klidu vyčkej na to, až se ti na obličeji vytvoří vrásky ve tvaru Krkonoš. Není to žádná těžká matematika:

  • Alkohol vysušuje organismus, tudíž i pleť. K tomu navíc přidává roztomilý šedý nádech na naše líčka.
  • Káva taktéž dehydruje tělo. Dej si radši zelený čaj, je to teď stejně modernější.
  • Uzeniny obsahují siřičitany, které způsobují mimo jiné i stárnutí pleti. Tohle prostě nejez…

Jídel, která mají špatný vliv na pleť, je celá řada. Určitě by měla padnout zmínka o kořeněných jídlech a chilli, která můžou u citlivé pleti způsobovat zarudnutí nebo vyrážky. Obecně není dobré pleť na obličeji překrvovat, k čemuž často pálivá jídla vedou. Pleťová policie by měla problém i s červeným masem, ve kterém je hodně živočišných bílkovin. Ty vedou ke tvrdnutí stěn krevních cév a tím způsobují stárnutí pleti.

A na závěr jobovka – perlivé nápoje jsou pro pleť taky špatné. Důvodů je víc, jedním je, že odvádějí z těla minerály, protože CO2 má diuretický účinek. A potom taky mění pH krve na kyselejší, což je pro pleť i tělo jen další zátěž.

A ještě jedna dobrá rada na závěr: Jestli si myslíš, že když si místo cukru dáš „light“ verzi čehokoli, je to vlastně mamutí služba tvému zdraví, jsi na omylu. Umělá sladidla totiž stimulují tělo k produkci inzulínu, stejně jako cukr, jenže tělo ho přitom nepotřebuje, protože žádný cukr nedostalo. K čemu to vede? Tělo si o cukr řekne a ty dostaneš chuť na sladké. Tadááá!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • prescriptiondoctor.com/blog/10-foods-you-should-avoid-if-you-want-clear-skin
  • balmonds.co.uk/blogs/blog/which-foods-are-bad-for-your-skin?shpxid=ba236be4-967f-4bc9-a2cb-00835d44b2c6
  • novinky.cz/clanek/zena-zdravi-umela-sladidla-mohou-byt-pro-nase-zdravi-nebezpecnejsi-nez-klasicky-cukr-40296096
Související články