Vztah na dálku může fungovat, dá to ale práci!

www.bigstockphoto.com
Komerční článek
|
04. 05. 2019
|
Odloučení, dálka a samota. Komunikace pouze přes telefon nebo internet a absence blízkosti. To jsou základní zabijáci vztahu. Fungovat na dálku vyžaduje velkou toleranci a důvěru a také silné a sebevědomé osobnosti, které pár tvoří.

Dočasné loučení vztah rychle prověří

Pokud váháte, zda je vztah, ve kterém aktuálně jste, ten pravý, odloučení vám dá rychle odpověď. Brzy zjistíte, že vlastnosti, které vám na partnerovi vadí jsou úplně malicherné, nebo naopak tím, co ve vztahu opravdu nezvládnete. O tom mluví i Jana, která se rozhodla pro studium v zahraničí.

Jana 27 let: "Během vysoké školy jsem měla možnost odcestovat na rok za studiem do USA. S přítelem jsme byli spolu tři roky a já jsem se bála ověřit vztah takovouhle zkouškou. Měla jsem ale jedinečnou možnost dozvědet se víc o oboru, který mě fakt zajímal a můj přítel mě navíc hodně podporoval a sliboval, že to zvládneme. Nebylo to jednoduché, komunikovali jsme po internetu, volali si přes FaceTime a jednou za čtvrt roku jsem přiletěla já do Prahy nebo Michal za mnou. Ten rok nakonec docela utekl a našemu vztahu to prospělo, dodal mi obrovskou jistotu,” vzpomíná Jana. Právě jeho ochota létat takovou dálku a věnovat svůj čas i peníze pro to, aby ji mohl vidět aspoň na pár dní, byly tím, co Janu přesvědčilo.

Praktické tipy pro život v USA:

  • V USA studuje asi 700 studentů z Čech. Pokud vyrážíte do USA za studiem, většina tamních vysokých škol vyžaduje složení testu TOEFL. Více o něm a další praktické informace k vízům a financování studia najdete na oficiálních stránkách Velvyslanectví USA.

  • Zjistěte si aktuální celní a devizové předpisy. Podrobný popis potravin a léků, které s sebou můžete přivézt, získáte na oficiálních stránkách pro Cla a ochranu hranic USA.

  • Stěhování bude náročné. Využijte zásilkových služeb a věci za sebou pošlete pohodlně balíkem. Dejte si na to čas a v klidu porovnejte nabídku jednotlivých služeb. Výhodné podmínky nabízí například služba Balík do zahraničí.

Práce versus vztah

Pozdní příchody z práce, služební cesty na několik dní, nebo příležitost pracovat v zahraničí na několik měsíců. Zaměstnání dokáže vztah pěkně zkomplikovat a přestože byste si o sobě nikdy nemysleli, že budete stavět práci nad partnerský život, může přijít doba, kdy kvůli ní vztah ohrozíte.

Veronika 31: “Moje právnická firma získala velkého klienta ve Francii a potřebovala poslat někoho z týmu, kdo bude sbírat podklady přímo od něj v jejich firmě v Lyonu. Byla to skvělá nabídka, soukromý byt v centru, diety a pohádkový plat. Chtěla jsem to zkusit, protože jsem věděla, že tahle zkušenost mě posune i profesně. S přítelem jsme spolu byli tehdy jen rok a měla jsem z něj dobrý pocit. Když jsem ale odletěla, zjistila jsem po pár dnech, že mi Honza vlastně nechybí. Hodně času jsem teda věnovala práci a chodila z ní domů i v deset večer, zatímco on mi posílal smajlíky a zamilované smsky, já jsem vlastně ani nevěděla, co mu psát. Když za mnou jednou přiletěl do Lyonu, rozhodla jsem se, že mu svoje pocity řeknu a nebudu vztah uměle protahovat. Bylo to hodně těžké a několik měsíců jsme spolu pak nemluvili, když jsem se ale vrátila zpátky do Prahy, zašli jsme aspoň na kafe a jsem ráda, že jsme o sebe úplně nepřišli.”


bigstock-disappointed-sad-woman-holding-232993363.jpg

Vztah na dálku už dneska není nic výjimečného.
Vztah na dálku může fungovat, musíte se ale oba hodně snažit.

Praktické tipy pro práci v zahraničí v rámci EU:

  • Občan EU obvykle nepotřebuje žádná speciální povolení k práci v zemích EU. Přesto některé země EU vyžadují pracovní povolení od některých občanů EU. Aktuální výjimky naleznete na stránkách poskytujících podporu občanům EU.

Je pro vás vztah vůbec důležitý?

Mohlo by se zdát, že pokud jste odloučení jen v rámci měst pár set kilometrů od sebe, neměl by to být takový problém. O dálku ale nejde, o dost důležitější je psychická vyspělost, to, jak moc jsme ochotni vztahu věnovat a zda je pro nás náš vztah vůbec v životě opravdu důležitý. Nestyďte se přiznat si, že je pro vás momentálně důležitější práce nebo studium - je to váš život a je to naprosto v pořádku.

Sandra 25: “Při přijímačkách na vysokou školu mě bohužel nevyšla moje vysněná škola v Brně, musela jsem se odstěhovat do Bratislavy a zvolit denní studium tam. S přítelem jsme si přitom plánovali, že budeme oba studovat vysokou v Brně a pořídíme si společně i byt. Domluvili jsme se, že zvládneme vztah na dálku a i když se přes týden neuvidíme, budeme spolu o víkendu. Během studia jsem našla v Bratislavě fajn kamarády, Martin chtěl taky někdy trávit čas s kámošema na společných akcích a brzy se ze setkání každý víkend staly nejdřív dva v měsíci a pak byl problém sejít se aspoň jednou. Oba jsme nějak tvrdohlavě nechtěli ustupovat ze svých plánů a to náš vztah pokazilo. Teď už vím, že jsem mu měla věnovat víc času, pak by byl i Martin ochotnější a všechno mohlo vydržet. My jsme se po několika hádkách po telefonu dohodli, že se rozejdeme a já jsem nakonec zůstala v Bratislavě i po studiu.”

Praktické tipy pro studium v rámci programu Erasmus:

5 rad, které pomohou vztah na dálku zvládnout:

  1. Jasně si s partnerem stanovte, jak dlouho bude vztah na dálku trvat. Dají se pak lépe stanovit pravidla.

  2. Pravidla by měla obsahovat taky frekvenci komunikace, na které se vzájemně shodnete. Radu na přesný počet hovorů denně od nás nečekejte, každý vztah to má jinak, jde hlavně o to, aby byly obě strany v pohodě.

  3. Mluvte spolu o všem! Komunikace je základní bod každého vztahu a pokud spolu nemůžete být, platí to dvojnásob. Bavte se o tom, co hezkého jste prožili a naopak si sdělujte i svoje obavy i nejistoty.

  4. Nežárlete! Nebo to aspoň zkuste. Žárlivost sice dokáže vztah okořenit, může se ale rychle stát, že si budete zatajovat zážitky s kamarády a známými jen proto, aby ten druhý nežárlil. A to je špatně.

  5. Navštěvujte se! I při vztahu na dálku se musíte alespoň jednou za čas vidět, pokud vám to vaše jiné povinnosti a finance dovolí. Vyčistí se vzduch a vy si ruku v ruce uvědomíte, co pro vás partner znamená.

Související články