Doba sekáčová: 5 důvodů, proč nakupovat v second handu!

|
04. 02. 2015
|
Moje dětství v „devadesátkách“ bylo ve znamení víkendových disneyovek, zvířátek tamagoči… a oblečení ze sekáče. Po revoluci jich vyrostly tisíce. Pak jejich sláva na čas pohasla. Teď jsou zpátky a bezezbytku platí, že kdo nehrabe s námi, hrabe proti nám!

Zatímco já jsem v sekáčových outfitech absolvovala základku, první second handy vznikaly už ve 40. letech 20. století v britském Oxfordu. Právě Británie je dodnes považovaná za jednu ze secondhandových mocností. K nám se móda obchodů z druhé ruky dostala až po revoluci, hned se jí tady ale začalo nebývale dařit.

Značková kožená kabelka za 40 korun, luxusní plesové šaty za stovku, kabát Gant opět za čtyřicet korun, kašmírový svetr za hubičku a nová trička z britských řetězců skoro zadarmo… tenhle výčet reálných úlovků ze second handu musí přesvědčit snad každého. A pokud tenhle výčet nestačí, přidávám dalších pět argumentů, po jejichž přečtení popadnete peněženku a půjdete hledat nejbližší sekáč!

Návštěva sekáče ve vás probudí lovecké pudy!

Nakupování v sekáči je tak trochu lovecká výprava. Musíte vědět, kdy do obchodu dorazit (ideálně v den, kdy přišlo nové zboží), po čem a kam sáhnout (občas se musíte zanořit opravdu hluboko mezi špinavé a potrhané oblečení, abyste našli značkový kousek) a jak rychle se vrhnout po jinou zákaznicí odložené halence, aby to nevypadalo blbě, ale aby vám ji nevyfoukl někdo jiný.

obr2.jpg

proč nakupovat v second handu?

Najít na stojanu dva stejné kousky oblečení vedle sebe? V sekáči věc téměř nemožná. FOTO: http://www.freeimages.com/photo/1392567, Ayla87

Za málo peněz tu pořídíte hodně muziky!

Přední český módní bloger Vítězslav Ivičič alias Czechfashionisto tvrdí, že nakupovat je nejlepší v sekáčích na malých městech. Prodavačky i zákazníci totiž primárně „jdou“ po profláknutých, ale ne těch nejkvalitnějších značkách a na stojanech tak často čekají opravdové skvosty. Za pár desetikorun tak můžete pořídit kašmírový svetr, šátek z pravého hedvábí, sáčko Dior nebo Hugo Boss.

V sekáči zažijete napětí a adrenalin!

A to se ani nemusíte přetahovat o krásnou sukni s paní, která vypadá, že rozhodně nebude mít problém vás případně i fyzicky inzultovat. Na nakupování v second handu je totiž kouzelné právě to, že jednou po hodině hrabání odcházíte s prázdnýma rukama a jindy vám hned na prvním stojanu spadne do klína (respektive z ramínka do dlaní) opravdový klenot. V sekáči se rozhodně vyplatí důkladně prohlédnout i zmuchlané nebo zašpiněné kousky. Kolikrát jsou to ty největší skvosty. Pravda, dobře zamaskované.

A co takhle vrátit se v čase? Devadesátky jsou in!

V oblečení ze second handu nebudete tuctovka!

Taky se vám občas stane, že jdete po ulici a dokážete přesně říci, kde se oblékla slečna, která vám jde naproti? Se secondhandovým oblečením se to už nestane. Většina českých sekáčů dováží své zboží ze zahraničí a najdete v nich často i značky, které v Česku (zatím nebo už) nemají své zastoupení, nebo jde o značky mimo hlavní proud.

obr3.jpg

proč nakupovat v second handu?

Hrabat, hrabat, hrabat, pečlivě prohlížet i zmuchlané kousky. A výsledek se dostaví! FOTO: http://www.freeimages.com/photo/1336617, linder6580

Jen tady ukojíte své úchylky!

Milujete vintage módu? Ujíždíte na flitrech? Nebo prostě jen sháníte pořádně ulítlý model na tematickou party? Právě pro vás jsou second handy rájem na zemi. Kromě běžného a běžně nositelného oblečení jsou v sekáčích k sehnání i opravdu kuriózní a občas i pořádně divné kousky. Upnuté pánské sametové kalhoty, botky na platformě nebo cylindr jako z první republiky. Tohle všechno tu při trošce hrabání (bohužel) objevíte.

Máte nějaký svůj obchod, na který nedáte dopustit a který vás zatím nikdy nezklamal? Podělte se o jeho adresu a své dojmy v diskuzi!

Související články