Made in doma: Vyrobte si domácí pleťovou masku!

|
18. 03. 2017
|
S kaviárem, s diamantovým prachem, s výtažkem s perel… ale především s obrovskou dávkou umělé chemie. Takových pleťových masek jsou v drogeriích plné regály. Vyrob si doma raději vlastní – z droždí, z vajíček, medu nebo banánů. Vyhneš se chemikáliím i pocitu na omdlení při pohledu na účet u pokladny.

Už slavná Kleopatra na sebe po večerech patlala domácí kašičky. Dost možná byly z olivového oleje a pštrosích vajec. A dodnes ji považujeme za jednu z největších koček starověku (ač se nám to někteří vědci snaží rozmluvit). Takže na kouzlu domácích pleťových masek něco je.

Ještě předtím, než se dáš do mixování, míchání a šlehání, ale mysli na dvě základní věci: tvoje pleť by měla být perfektně očištěná a suroviny na výrobu kvalitní. Splněno? Tak pojďme na to!

1.    Pleťová maska ze skořice a jablek

Věděla jsi, že skořice perfektně působí, když se chceš zbavit strií a zpevnit pokožku na nožkách? A podobné účinky má i na pleť na obličeji (myslíme zpevnění, nikoli strie). Skořice plet nádherně provoní, dodá jí vitaminy, hydratuje ji, ale nemastí. Skořice navíc působí jako přírodní antibiotikum, takže si poradí i s drobnými projevy akné. 

Pokud tedy máš spíše mastnější pleť, rozmixuj jedno zralé jablko, vzniklou kašičku smíchej se lžičkou bílého jogurtu, lžičkou medu, lžičkou ovesných vloček a konečně s půl lžičkou mleté skořice. Výsledkem bude maska, která vyčistí a ozdraví tvoje póry.

2.    Rozjasňující banánová maska

Ráno po tahu, hlava bolí a ze zrcadla na tebe kouká někdo, komu v duchu říkáš „Neznám tě, ale učešu tě“. A ty pytle pod očima a šedivá pleť! V podobných chvílích sáhni po banánu – půlku ho rozmačkej vidličkou (tu druhou sněz), přidej polévkovou lžíci pomerančové šťávy a lžíci medu. Kašičku nanes na obličej, nech působit 15 minut a tadá… zombie v zrcadle je pryč!

pletova-domaci-maska.jpg

Okurka perfektně hydratuje – pamatuješ na slupky z okurky, které ti na čelo přikládala mamka?

Banán je zkrátka kouzelné ovoce, které působí i proti depresím, zlepšuje náladu a přiložená slupka z banánu prý po delším působení umí odstranit i bradavice.

3.    Kvasnicová maska proti akné

Tahle maska tedy rozhodně nevoní. Ale stahuje póry, mocně desinfikuje a působí protizánětlivě. Hotový balzám na masnou aknózní pleť. Jak tedy na ni, na zapáchající pleťovou masku z kvasnic?

Rozmačkej celou kostku droždí, promíchej s pár kapkami citronu a lžičkou vlažné vody, nebo mléka. Směs nanes na obličej, vzdal se od všech, které bys mohla tím puchem ohrozit, a smyj ji, až droždí vytvoří na obličeji tuhou krustu. 

4.    Maska s kurkumou proti kruhům pod očima

Další SOS návod, jak se zbavit vzhledu zombie. O kurkumě indické učení tvrdí, že „dodává zevní krásu a vnitřní čistotu“. Ne nadarmo se v Indii používá jako zkrášlovací prostředek už tisíce let (a my s ní jenom vaříme!). Kurkuma umí pleť pročistit do hloubky, zároveň ji ale nevysuší a naopak ji rozzáří.

domaci-pletova-maska-bez-chemie.jpg

Banán je kouzelné ovoce, které svědčí i pleti.

Tady je tip na „mizík“ kruhů pod očima: Smíchej jednu lžíci plnotučného mléka, osminku lžíce kurkumy a jednu lžíci mandlového másla. Kašičku napatlej pod oči a nech působit deset minut. Pak logicky umyj a vyraz mezi lidi (tohle pořadí doporučujeme dodržet :) )

5.    Žloutková maska proti vráskám

Vyživují, působí proti vráskám, zužují póry, pleť čistí a zjemňují. Ne, teď nemluvíme o drahých krémech z drogerie, ale o obyčejných vejcích! Zkus smíchat jeden žloutek se lžící teplého olivového oleje a zakápnout to pár kapkami citronu. Směs na obličeji nechej 15 minut, pak smyj vlažnou vodou. Výsledkem by měla být jemná a hydratovaná pleť.

Máš svůj vlastní tip na pleťovou masku, která stoprocentně funguje? Sem, respektive do diskuze pod článkem, s ní! Budeme jen rádi, když se o svůj recept podělíš!

Tagy: 
Související články