Jak na drápky? 5 tipů pro dokonalé nehty

Shutterstock
|
04. 02. 2024
|
Jednou z hlavních věcí, kterých si člověk na tom druhém všímá, jsou ruce s nehty. A jsou-li nehty okousané, oprýskané a špinavé, nezachrání tvou image ani parfém od Diora. Jak pečovat o nehty, aby mohla vyniknout tvá křehká ručka?

Pečovat o nehty by mělo být samozřejmostí a nemusí to nutně znamenat mít na nich každý den jiný lak. Spoustu parády člověk udělá jen s nehty, které nejsou okousané a oprýskané, ale naopak pečlivě opilované, čisté a třeba jen pokryté bezbarvým lakem. Odborníci doporučují nehty zlehka opilovat a očistit dvakrát do týdne.

Mimochodem víš, že zdravý nehet za měsíc povyroste o zhruba 4 milimetry? A že nejrychleji roste nehet na prostředníčku? Malou tragédií naopak může být zlomení nehtu na palci – tam totiž roste nejpomaleji. Ale teď už ke konkrétním radám.

Dopřej nehtům dostatek vitaminů a minerálů!

Kvalita nehtů je úzce spojená s množstvím vitamínu A, B a H ve tvém těle. A odrazí se na ní i nedostatek hořčíku, manganu, zinku a vápníku. Lámou a třepí se ti nehty? Ještě předtím, než zamíříš do lékárny pro doplněk stravy, přidej do jídelníčku arašídy, grepy, vaječné žloutky a játra. Právě v těchhle potravinách je dostatek vitaminu H alias biotinu.

Bílé skvrny na nehtech jsou potom příznakem nedostatku zinku. Ten tělu dodáš prostřednictvím luštěnin, žloutků nebo třeba dýňových semínek.

shutterstock_2012714210.jpg

Péče o nehty by se neměla podceňovat. Ruce jsou tvoje vizitka!
Shutterstock
Zdravé a upravené nehty jsou základ. S okousanými kolíky parádu neuděláš.

Hydratuj, hydratuj, hydratuj!

Krásné nehty jsou nehty, které jsou hydratované. Dopřej jim proto pravidelnou denní dávku hydratace. A pozor! Nemusíš do nich nutně vtírat drahé olejíčky a séra! Tou nejlepší službou, kterou můžeš svým nehtům prokázat, je pravidelné promazávání obyčejnou lékařskou vazelínou nebo olivovým olejem. Kůžička kolem nehtů (kterou bys mimochodem nikdy neměla stříhat) bude měkká a poddajná, samotný nehet pak bude lesklý.

Zbav se (skoro) všech skvrn!

Předně – pokud urputně kouříš, rozluč se s krásnými nehty, protože na skvrny od tabáku toho moc neplatí (spíš asi nic). S většinou ostatních skvrn si ale poradí zubní pasta a kartáček na zuby. S odstraněním žlutého odstínu pomůže i šťáva z citrónu. Mezi babské rady pak ještě patří potírání nehtů šťávou z cibule – prý nehtům dodá lesk. A lesk svým nehtům dodáš i peelingem z olivového oleje a zrnek máku.

shutterstock_327341498.jpg

Na krásné nehty nepotřebuješ drahé přípravky.
Shutterstock
Na nehty nemusíš nutně nanášet jen barevné laky, opravdu dobře jim udělá i olivový olej.

Netrap nehty chemií!

Pročítala jsi někdy složení chemických přípravků, které používáš třeba jen na běžné mytí nádobí? Látky v nich obsažené jsou pořádně agresivní, a ač to na první pohled vypadá, že tvé nehty příliš netrpí, opak je pravdou.

Nehty působením těchhle látek slábnou, třepí se, jsou matné, bez lesku, kůžička okolo nich tvrdne… Jasně, gumové rukavice mají pořádně daleko k rukavičkám plesovým, ale při úklidu jsou nezbytností. Pořiďte si je domů a používejte je!

Dopřej jim kvalitní kosmetiku!

Nehty výrazně oslabuje používání levných odlakovačů s acetonem a formaldehydem. Pokud je na nehty používáš několikrát do týdne, nehty zblednou a zeslábnou. Přikázáním by taky měl být podkladový lak pod ten barevný. Nejenže pak barva na nehtech vydrží delší dobu, ale vyhneš se i nepříjemnému zabarvení, které na nehtech nechávají některé výrazné barvy a které odrůstá až tři čtvrtě roku!

Laky bys měla kupovat v kamenných obchodech u zavedených značek a odolat vábení až podezřele levných laků.

Autor článku: redakce

Použité zdroje: 

  • magazin.biooo.cz/prirodni-kosmetika/pece-o-pokozku/pece-o-nehty-a-jejich-okoli/
  • healthline.com/health/how-to-strengthen-nails
  • mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/nails/art-20044954
Související články