Ne je taky odpověď. Nauč se ji používat!

Bigstockphoto
|
16. 06. 2021
|
Už ses někdy střetla s člověkem, který toho po tobě hodně chtěl, ale tvou laskavost ti nikdy neoplatil? Až potkáš dalšího takového, pomoct mu můžeš, ale s mírou. A tak, aby to neomezovalo tebe, tvoje plány a tvůj život. NE je totiž taky odpověď.

Jako by žily tři druhy lidí – jedni jsou ochotni pomáhat i na úkor vlastního spokojeného života a druzí jsou ti, kteří tu pomoc neustále vyžadují. Ta třetí skupinka je naštěstí možná ještě trochu soudná, a proto ji teď vynecháme.

Potřebuje pomoct, nebo jen manipuluje?

Asi není příliš třeba připomínat, že každý máme právo na svůj život a každý z nás si ho může řídit v rámci svých možností. Nikdo jiný ale nemá právo řídit právě náš život, aspoň tedy po tom, co vylétneme z hnízda od rodičů nebo dospějeme. Už vůbec na to nemá právo člověk, který není schopný stát na vlastních nohách, ač je zdravý – fyzicky i psychicky.

bigstock-woman-expressing-no-gesture-wi-86020991.jpg

Za svoje "ne" se nemusíš nijak omlouvat.
Bigstockphoto
Rozpoznat potřebného od manipulátora nemusí být jednoduché.

Je velký rozdíl mezi člověkem, který je v nouzi, něco se mu nedaří a ty mu můžeš pomoct. Kamarádka onemocněla, pobude si v nemocnici a nemá jí kdo pohlídat děti. Můžeš na sebe být hrdá, když si je vezmeš na tu dobu k sobě a postaráš se o ně, když tatínek nefunguje. Vytáhneš jí trn z paty, i když se ti to třeba moc nehodí a taky se ti moc nechce. Ale je to prostě důležité.

A pak je „kamarádka“, která tě stále přemlouvá na kafíčko, na vínečko, na cigárko, „musíš“ být pořád s ní, protože jí je s tebou dobře. Ale je dobře i tobě? Nečeká na tebe doma partner, neměla jsi domluvenou akci s někým jiným? A nechtěla bys jednou místo vysedávání v kavárničce radši zalézt dřív do postele a číst si nebo se naložit do vany a mít chvíli na přemýšlení, aniž by tě někdo rušil? 

Která z nás se ještě nesetkala s tím, že by na ni někdo házel svou práci? Vsadíme se, že takových moc není. Pokud za to ale nedostaneš odměnu, dělat to nemusíš. A už vůbec ne, jestli má tahle prosba nebezpečně pravidelný charakter.

Přestaň se omlouvat a hledej jiná řešení

Důležitým krokem k tomu, jak se naučit říkat NE bez výčitek, je přestat se stále omlouvat. Se svým časem můžeš nakládat, jak je ti libo, takže se nemusíš nikomu omlouvat za to, že jsi s ním někam nešla nebo se mu jinak nevěnovala. Dalším úspěchem bude naučit se formulku „dneska/zítra/tenhle týden se mi to nehodí, ale mohli bychom třeba příští týden“ – zkrátka to, co ti někdo nabízí, převel na jindy, na okamžik, kdy se ti to bude hodit a kdy se ti bude chtít.  

A když s dotyčným nechceš trávit čas vůbec? Prostě to řekni, diplomaticky, tak, aby ses ho nedotkla, ale jasně. Čím dřív to uděláš, tím dřív se zbavíš nepříjemných situací, z nichž by ses musela vymlouvat. Uleví se ti.

bigstock-woman-bathing-79534258_0.jpg

Máš svůj život, nemusíš jen kmitat kolem ostatních.
Bigstockphoto
Snažíš se tak moc vyhovět ostatním, že nemáš čas na sebe? Tak zadrž!

NE samozřejmě nemusí hned znamenat, že by ti měl dát dotyčný pokoj, pokud mu to neřekneš přímo takhle. Odmítnout není špatné. Stačí si tuhle myšlenku jen pěkně v hlavě zpracovat.

Jak s NE začít

Umění pracovat s touhle odpovědí je ze začátku trochu složité, jen co je pravda. Jestli jsi zvyklá všem vyhovět, když tě o něco poprosí, stojí před tebou velká výzva. Jestli se ale nechceš nechat vysávat od ostatních, budeš ji muset absolvovat. 

  1. Uvědom si, jestli je žádost o pomoc důležitá: Neopakuje se často? Je to nutné, není to jen hloupost? Vadilo by ti splnění slibu, nebo ne? A buď sama k sobě upřímná!
  2. Zamysli se: Udělal/a by dotyčný/á to samé pro tebe a třeba i tak často? Pokud ne, proč bys ty měla?
  3. Najdi vysvětlení: Nemusíš kolegyni vysvětlovat, že pokud nestačí na svou práci, měla by místo přenechat někomu jinému, kdo to zvládne i bez pomoci. Stačí, když řekneš, že jí nepomůžeš, protože prostě nemáš čas, nehodí se ti to. Hotovo, vymalováno.
  4. Dej si na čas: „Teď ti to nemůžu slíbit, potřebuju si to rozmyslet, v téhle chvíli pro tebe nemůžu nic udělat.“ Uvidíš, že to zafunguje, když se naučíš odolávat následnému „ale no tak“ a nepříjemně zvídavému „proč?“.

Jak jsi na tom se svým NE? Umíš ho říkat, nebo se teprve učíš?

Související články