Společné hospodaření ve dvou. Kdo má držet kasu a jak?

Bigstockphoto
|
15. 01. 2019
|
Co je tvoje, to je moje. A co je moje, na to mi nesahej! Znáš to? Někdy společné hospodaření prostě nefunguje. Jindy je zase harmonické až dokonalé a stoprocentně plní svůj účel. Jak se dá vlastně hospodařit v páru? A jak jsi na tom ty s kocourkem?

Chcete se mít vzájemně pod kontrolou, nebo si užívat každý své svobody a svých peněz? Máš pocit, že tvá drahá polovička nemusí vědět, za co kdy utrácíš? Nebo je lepší řešit všechno z jednoho účtu a nemít před sebou ani jedno jediné malé tajemství? Pojď se podívat na hospodaření hned ze tří úhlů pohledů. 

Společný účet? Dřív normální, dnes zvláštní

Ještě před třiceti lety by snad nikoho nenapadlo si otázku, zda mít společný účet nebo ne, vůbec pokládat. Bylo to docela automatické. Lidi se brali proto, aby spolu zůstali do konce života, takže byli připravení dělit se o svoje peníze v dobrém i ve zlém – když ten druhý onemocněl, když přišel o práci, když cokoli. 

Za tu dobu se toho ale dost změnilo, především to, jak ke vztahům přistupujeme, a to, jak stoupla rozvodovost. V případě nesezdaných párů, kterých je mimochodem taky několikanásobně víc než dřív, rozchodovost. 

Když spolu dnes dva lidi žijí, samozřejmě doufají, že jim to vydrží, dokud je smrt nerozdělí, ale taky už trochu vědí, že není úplně jednoduché slib, který si dají (i když ne před oltářem), dodržet a že je někdy lepší od něj upustit. A potom může v případě, že mají společný účet, vyvstat pěkný problém. Jak si peníze rozdělit, když on vydělával o pět tisíc měsíčně víc než ty? Jak si je rozdělit, když byl čtvrt roku bez práce a ty jsi byla jediná, kdo do vaší společné kasy přispíval?

Samostatné účty pro samostatnější  

Co si budeme povídat, je moderní a zároveň moudré nechat si oddělené účty. Až si budeš chtít koupit botky, které by ti tvůj miláček vyčítal, prostě půjdeš a koupíš si je, protože zaplatíš penězi, které sis sama vydělala a ušetřila. Stejně tak nebudeš muset ty jemu vyčítat jeho páteční spanilé jízdy po hospodách, protože ty je platit nebudeš. 

Samostatné účty neznamenají, že byste se neměli rádi. Jenom na sobě nechcete být úplně závislí. A to je dobře.

Kombinace obojího? Je možná i žádoucí

Pokud snesete poplatky za tři účty (a že to za ten klid nejspíš stojí), mějte každý svůj a zařiďte si i jeden společný. Na něj můžete každý měsíc přispívat oba stejným dílem nebo tak, jak se domluvíte, můžete z něj platit nájem za své hnízdečko a společné dovolené nebo jiné akce. To, co bude jeden z vás chtít jen pro sebe, si potom zaplatí ze svého. Skvělý kompromis.

Jak to máš s kocourkem ty? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články