Jak na zdravou hádku: Žádný křik a staré prohřešky!

www.bigstockphoto.com
|
18. 02. 2021
|
Hádky jsou běžnou součástí života. Setkáš se s nimi jako malá doma, později se hádáš se spolužáky, s kamarádkami a nakonec k tomu přibude i přítel nebo manžel. Aby však hádka nebyla konečnou na trati vztahu, měla bys znát pravidla, jak z ní vytěžit maximum.

Proč se hádáme? Samozřejmě se hádáme proto, že nesdílíme názor své drahé polovičky, kamarádky, kolegyně nebo rodičů. Nějakou dobu se to dá přecházet, ale nakonec to stejně dospěje k nepříjemné argumentaci. 

Jakmile ale při hádce oba diskutéři dodrží následující pravidla, výsledkem bude skvělé a potřebné pročištění vzduchu. Zaměřme se společně na vztah s kocourkem.

Soustřeďte se na jeden problém

Řešte spolu při výměně názorů jen problém, kvůli kterému k takovému vyhrocení situace došlo. Zapomeň na historii. Jestli teď laškoval s kráskou odvedle, nesnaž se mu vmést, že před dvěma roky chtěl původně sbalit tvou kamarádku a možná že s ní stejně něco má.

Jestli tě to napadne, asi je něco špatně, možná si uvědomíš, že mu nevěříš tak, jak bys chtěla. Ale v téhle situaci mu to říkat nemusíš. 

Neuchylujte se k hrubosti

Na světě jsou páry, v nichž o sobě dokážou oba navzájem v rozčilení říct, že ona je úplně blbá a on je debil nejtěžšího kalibru, a přesto je za tři dny všechno v nejlepším pořádku. Většina lidí to tak ale, doufejme, nemá. Když se hádáte, jsi naštvaná a někdy fakt hodně. Ale snaž se své emoce ukočírovat. To, co jednou vypustíš z úst, už zpět nevrátíš. A to by tě mohlo později sakra mrzet. Třeba takové afektované „nenávidím tě“ může mít až fatální dopad.

bigstock-deception-and-conflict-77829317.jpg

Hádky nejsou na škodu, ale musí mít svá pravidla.
bigstockphoto.com
Hádky jsou potřeba. Nebuďte na sebe ale hrubí.

Nekřičte na sebe a zapomeňte na násilí

Když už ti tvůj drahý nějakým způsobem a z nejrůznějších důvodů několikrát zazdí příležitost, jak se dostat na úžasnou akci, ale sám chodí na pivo s kamarády častěji než často, emoce ti lezou i ušima. Přesto na něj nekřič, tím celou situaci jen vyhrotíš.

Asi bys nevěřila, kolik existuje párů, v nichž běžně létají facky i talíře nebo v nich dochází k citovému vydírání. Zapomeň na nějaké „kdybys mě měl rád, tak bys mě mamince představil mnohem dřív“. Tvůj drahoušek, jestli není úplný šílenec a podpantoflák, se sbalí a po téhle hádce už ho neuvidíš. Minimálně ne u sebe/u vás doma.

Připomeňte si při hádce to hezké a dělejte kompromisy

Ačkoli možná právě pěníte, oba si uvědomte, že se přece máte vzájemně rádi a z principu si nechcete ubližovat. Snažte se dělat kompromisy, aby neustupoval stále jeden z vás – to by dlouho nefungovalo. Někdy se bohužel kompromis udělat nedá. Potom je na čase se v dobrém rozejít. 

bigstock-young-couple-arguing-65216659.jpg

Špatně vedené hádky můžou směřovat i k rozchodu.
bigstockphoto.com
Někdy se prostě už udobřit nejde a je na pořadu dne rozchod.

Jak by měl vypadat konec hádky?

Ideálně polibkem nebo objetím na znamení, že jste problém vyřešili a všechno bude zase v pořádku. Nebo si alespoň řekněte „dobře, teď jdu ven, uklidním se, večer si dáme víno, jak jsme plánovali“. Oběma by vám mělo být po hádce lépe než před ní. Jen tak poznáte, že k něčemu byla. A vzduch je hned čistší. 

Netutlej to v sobě, ale nebuď za hysterku

Pravda, některým pánům se evidentně líbí, když doma „něžnější pohlaví“ řádí jak tajfun, ale rozhodně nepůjde o všechny. Nenechávej si pro sebe, co se ti nelíbí a co ti vadí – to musí ven. Všechno se dá ale řešit v klidu. A pokud jsi hodně naštvaná, počkej chvíli, až trochu vychladneš. Potom se pusťte do argumentace. Hodně štěstí!

Související články